Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Udruženi zločinački poduhvat...

rss

23.02.2016. Milan Došen, B92, Opozicionar

Vučić dovodi firmu koja se bavi izrabljivanjem radnika i mutnim poslovima

Profi kolonijlaizam

Da bi došao ozbiljan proizvođač mesa i prerađevina država Srbija je napravila čitavu strategiju zasnovanu na ovom privilegovanom investitoru.

Sve što je tražio to je i dobio.

Promenjen je zakon o poljoprivrednom zemljištu tako da će gospodin Tenis i slični moći sasvim legalno da preotmu trećinu državne zemlje u svakoj opštini.

Vučić u poseti nemačkoj mesnoj industriji Tenis

U Alibunaru kao pilot projekat pojavila se ureba lokalnih vlasti o broju svinja koje jedno gazdinstvo može da drži.

Obavljen je interventni uvoz žive stoke ne bi li se katastrofalna cena tovljenika održala tako da bankrotira većina domaćih proizvođača. Zbog izveštavanja o ovome ukinuta je emisija "Dobra zemlja" autora Uroša Davidovića.

Konstruisana je afera Matijević ne bi li se oslabila konkurencija.

Da li iko misli da će Tenisova tehnologija biti bolja od Matijevićeve?

Sve u službi stranog investitora.

Ugasiće se na desetine hiljada radnih mesta, odnosno malih poljoprivrednih gazdinstava a kao pravi podvig i revolucija u stočarstvu predstaviće se otvaranje hiljadu radnih mesta kod Tenisa.

TENIS NA LOŠEM GLASU! Vučić dovodi firmu koja se bavi izrabljivanjem radnika i mutnim poslovima

Nemačkog proizvođača mesa „Tenis“, koji navodno planira da uloži 200 miliona evra u Srbiji, prati negativan publicitet. Naime piše se o izrabljivanju radnika, proneverama i mutnim odnosima s Kremljom.

Veći deo zaposlenih u Tenisu nema stalne ugovore već se angažuje za najteže poslove preko spoljnih firmi. Najčešće se radi o došljacima iz Poljske, Rumunije i Bugarske koji, kako tvrdi sef firme Klemens Tenis, ne žele stalne ugovore jer hoće da se vrate u domovine.

„Sutra bih za stalno zaposlio svakog ko to hoće“, tvrdi on. Međutim, drugačije smatraju u pokrajinskom ministarstvu rada Severne Rajne-Vestfalije, gde su kompaniju optužili za iscrpljujuće radno vreme, mutne ugovore sa stranim radnicima i lošu zdravstvenu zaštitu zaposlenih. Mediji su pisali o „plaćenim robovima“ iz istočne Evrope, koje Tenis nastanjuje u neuslovne kolektivne smeštaje.

Ova velika porodična firma poznata je i po mnogobrojnim skandalima. Nakon što je 2008. Nemački javni servis ARD objavio da firma sa oko 200 kamera nadgleda radnike čak i u toaletima i tuš-kabinama, Tenis je platio kaznu od 80.000 evra. Skuplje je prošao proces iz 2011. kada je Tenis uhvaćen da u mešano mleveno meso stavlja znatno manje govedine nego što piše na pakovanju. Firma je za obustavu procesa morala da plati 2,89 miliona evra. Protiv Klemensa Tenisa se takođe vodi postupak zbog moguće milionske pronevere preko poreske oaze Lihtenštajna.

Klemens potpuno otvoreno i opušteno govori o svom prijateljstvu sa Vladimirom Putinom, a nemačka štampa pisala je o mogućim tesnim vezama Gasproma sa ogromnim profitom koji Tenis ostvaruje.

 

Tenis industrija mesa u Srbiji na jesen

Temelji za prvih pet farmi koje će nemačka kompanija „Tenis“ izgraditi u Srbiji biće izliveni najkasnije za tri meseca.

tenis farme svinja u srbijiPrvi objekti, nići će u Plandištu, Sečnju, Odžacima, Čalmi i Apatinu, a uzgoj svinja u njima bi trebalo da počne u novembru. Cilj ove kompanije je da u narednih godinu dana u Srbiji podigne još 15 farmi.

„Nemci ne žele da kupe nijedan poljoprivredni kombinat koji je u procesu privatizacije, jer hoće da izgrade objekte po svojim standardima“, objašnjava izvor lista. Jednom nedeljno njihovi stručnjaci dolaze u Srbiju i detaljno su razradili plan poslovanja. Izračunali su da im se više isplati da grade, nego da renoviraju postojeće farme.

pork_carcassesVlada Srbije i Privredna komora Srbije uključene su u pregovore sa investitorom iz Nemačke, koji planira da uzgaja oko 80.000 svinja godišnje. Trebaće im, međutim, mnogo više krmača nego što mogu da proizvedu i zbog toga planiraju da naprave široku mrežu kooperanata.

„Po farmi im treba 3.000 hektara obradivog zemljišta, koje će uzeti u zakup, kako bi proizvodili hranu za životinje“, objašnjava izvor Večernjih novosti. – Investitor je najviše zainteresovan za Vojvodinu i Mačvu, jer u tom kraju postoji tradicija uzgoja svinja. Odgovara im i što postoje velike površine obradivog zemljišta zbog stočne hrane, za razliku od drugih delova Srbije gde su posedi isparčani. Insistiraju na izgradnji novih tovilišta, po standardima koji zadovoljavaju njihove kriterijume.

„Smatrama da je to pozitivna investicija i da će ona da pomogne jednom broju individualnih proizvođača da uposle svoje proizvodne kapacitete“, rekla je ministarka poljoprivrede novinarima, podsećajući da je u realizaciji projekta najavljeno direktno ili indirektno upošljavanje oko 8.000 ljudi. Međutim, broj ljudi koji se planira uposliti od strane nemačke kompanije se dosta razlikuje od ovog gledišta.

Naime, čitava ta kompanija, sa sedam fabrika u Nemačkoj i jednom u Danskoj, ima ukupno 8.000 radnika.

Ukoliko ulaganje nemačke firme bude teklo po planu, biće im potrebno nekoliko stotina radnika koji će biti angažovani na poslovima od proizvodnje hrane za životinje do uzgoja svinja.

Radnici sa jugoistoka Evrope nisu nepoznati Klemensu Tenisu. Zapravo, oni su ga često dovodili na naslovne strane novina. Veći deo Tenisovih zaposlenih nema stalne ugovore, već se angažuje za najteže poslove preko spoljnih firmi. Najčešće se radi o došljacima iz Poljske, Rumunije i Bugarske koji, kako tvrdi Tenis, ne žele stalne ugovore jer hoće da se vrate u domovine.

„Sutra bih za stalno zaposlio svakog ko to hoće“, tvrdi on. Drugačije smatraju u pokrajinskom ministarstvu rada Severne Rajne-Vestfalije, gde su kompaniju optužili za iscrpljujuće radno vreme, mutne ugovore sa stranim radnicima i lošu zdravstvenu zaštitu zaposlenih. Mediji su pisali o „plaćenim robovima“ iz istočne Evrope, koje Tenis nastanjuje u neuslovne kolektivne smeštaje.

Kako to obično biva sa velikim porodičnim firmama, novine se za njih interesuju najčešće tokom skandala. A Tenis ih ima poprilično. Nakon što je 2008. Nemački javni servis ARD objavio da firma sa oko 200 kamera nadgleda radnike čak i u toaletima i tuš-kabinama, Tenis je platio kaznu od 80.000 evra. Skuplje je prošao proces iz 2011. kada je Tenis uhvaćen da u mešano mleveno meso stavlja znatno manje govedine nego što piše na pakovanju. Firma je za obustavu procesa morala da plati 2,89 miliona evra. Protiv Klemensa Tenisa se takođe vodi postupak zbog moguće milionske pronevere preko poreske oaze Lihtenštajna.

Pitanja su : “ Da li mi treba da pomažemo nemačkom gigantu sa 15000 ha oranica? Zašto ne iskoristimo tu zemlju i pomognemo sopstvenim proizvođačima svinja? Da li je moguće da nismo pametni da to sprovedemo sami? Dali  srpska kompanija ima mogućnost da dobije sličnu pomoć u Nemačkoj ukoliko planira da investira na njenoj teritoriji u bilo kom obliku?“

Obzirom na probleme koji postoje u stočarstvu, konkretno u svinjarstvu gde mi ne možemo kao država  da rešimo problem tržišta i otkupimo 25 000 tovljenika, postavlja se pitanje kako će se naši tovljači svinja nositi sa proizvodnjom od 80 000 tovljenika sa prvih 5 Tenisovih  farmi koje se planiraju na jesen? Šta će se desiti sa tim talasom mesa kao i činjenicom da se u našoj zemlji svake godine  smanji broj potrošača za 35 000 zbog negativnog prirodnog priraštaja?

Izvor: B92

Komentara: 21


# Aleksandar Vučić radno vreme Dobra zemlja Tönnies
@avucic @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+12) (-5)

  Genije 24.02.2016.
  Ko ne veruje svojim ušima i očima može slobodno da pročita tekst Deutsche Welle-a iz 2014. godine. Težak poso za botove. Naslov je „Tenis“ – klanica svinja, fabrika skandala. http://www.dw.com/sr/tenis-klanica-svinja-fabrika-skandala/a-17970552

 • (+4) (-5)

  milana 24.02.2016.
  ''Profi kolonijlaizam
  Da bi došao...''

  Prvo da naucite da pisete pa onda kritikujte.

 • (+6) (-4)

  ljubodrag 24.02.2016.
  Mozda Vucic dobro misli, ali, mi u srbiji sa firmama vazimo u svetu, vecinom-ne svi, za muckarose i prevarante. Zato takvi jedino i dodju kod nas da posluju. Nece nijedna normalna firma sa postenim vlasnikom da ima posla sa muckarosima i prevarantima i nestabilnim zakonima u zemljama treceg sveta. Zasto da te privatnike boli glava kroz muckanje i prevare, kad mogu relativno posteno tamo negde da rade. Kod nas nema previse korektnosti pocev od nasih privatnika.Kod nas nema adekvatnog sindikata. Kod nas su radnici pusteni niz vodu. Kod nas nista nije sigurno.To je krenulo tako godinama unazad, od devedesetih. Nije to od danas. Zato jedino takve sumnjive, te strane firme i njihovi vlasnici dodju kod nas, firme na ivici zakona iz Turske, Koreje, Rusije..koje eksploatisu nase radnike. Evo ga i ovaj mesar, Putinov drugar, alkoholicar, isti je takav iako je iz civilizovanijeg dela sveta.

 • (+8) (-17)

  Radnik 24.02.2016.
  Kada nema fabrika kriv je Vucic, kada dolaze velike firme das otvaraju fabrike, radna mesta, opet je kriv Vucic. Mene, licno, bas briga KO je na vlasti, neka bude vise posla, para...

 • (+8) (-9)

  za Radnika 24.02.2016.
  Apsolutno sam saglasan sa tobom. Neka se prazne hale napune radnicima, to je vazno.

 • (+15) (-5)

  o čemu vi to 24.02.2016.
  Da se pune hale radnicima? Slažem se ali ne ovako. Vučić napravio Italijanima fabriku u Vranju za koju je dao 15 miliona evra + 9000 evra po zaposlenom. Na hiljadu zaposlenih 9 miliona! Znači ukupno 24 miliona naših para dato strancu da bi zarađivao i profit nosio kući. Zamislite samo šta bi sa 24 miliona evra moglo da se uradi u Aleksincu na primer.

 • (+19) (-3)

  24 minuta sa Zoranom Kesicem 24.02.2016.
  Imali ste tekst o ukidanju emisije "Dobra zemlja" na B92. Povežite to malo sa ovim tekstom, ne treba mnogo pameti, dva i dva. Zašto Vučić sarađuje isključivo sa strancima? Pa tako ne ostaju tragovi o reketu koji uzima svakom od njih. Isplativo njima (daje im milione evra), isplativo njemu (poneko milionče završi kod njega, preko brata Andreja i drugih posrednika). A sve to mi plaćamo!

 • (+4) (-14)

  Za "O cemu vi to" 24.02.2016.
  Mene kao radnika BAS BRIGA koliko ce novca drzava dati da bih ja radio. Mene bato interesuje POSAO, da mogu prehraniti zenu i decu. To sto je tebi krivo sto Vucic radi i otvara fabrike, to je tvoj problem. Meni je on SUPER! Neka bude samo sto vise fabrika, posla.

 • (+15) (-4)

  Genije 24.02.2016.
  BAŠ TE BRIGA što će da radaš za platu s kojom ni racune nećeš moći da isplatiš. BAŠ TE BRIGA što ćeš morati ženu da zaposliš u nekoj fabrici gde će "investitori" javno da prepipavaju sve radnice. BAŠ TE BRIGA što ćeš decu prepustiti ulici, narko dilerima ... BAŠ TE BRIGA

 • (+14) (-5)

  o čemu vi to 24.02.2016.
  Da li bi ti "Baš me briga" znao da se zaposliš da ti država da 24 000 evra? Koliko treba da radiš kod tog stranog robovlasnika da zaradiš 24 000 evra? Jer toliko tvoj Vučić daje Italijanu za jednog zaposlenog. Daje moje i tvoje pare, ne svoje. Hteli su da bese Dinkića zbog tih subvencija strancima, a oni daju još više. Znaš li zašto? Zato što se zna koliki je reket bio i ostao 30%. O tome je bivši ministar Radulović javno govorio. Ko je hteo da čuje.

 • (+0) (-1)

  ninoslav 24.02.2016.
  Info sluzba koja kaze ''Obzirom na''...nista vise nemam da dodam.

 • (+1) (-2)

  bili 24.02.2016.
  O iskrenosti DVERI, molim, poslusajte ovde...najnovije mutljavine...https://www.youtube.com/watch?v=ulWz46glGAc

 • (+0) (-4)

  Hana 24.02.2016.
  DSS-ov Marsicanin mase vibratorom, ove Dveri nekim usiljenim patriotizmom, a i jedni i drugi bi koaliciono da nam masu iz ministarskih fotelja. Pa dokle ce da nas farbaju pred svake izbore? Nemojte molim vas da nas vise volite i brinete o nama!!!

 • (+1) (-12)

  Zorana69 24.02.2016.
  Sta li serete vise! Necete ni kako vi ocete sto bi rekle babe! A na babe mi i licite sa svim ovim negativnim komentarima. Nego...neradnici uvek u savkom jajetu nadju dlaku. Najbolje da nema fabrika pa da mozete da pljujete Vucica sto ne dovodi strane investitore i sto nemate posla.A kad se to desi opet ga krivite za sve jer se plasite da slucajno ne dobijete posao pa onda morate da se sklonite sa racunara gde lepo i na miru celi dan kuckate poruke mrznje.

 • (+6) (-0)

  Genije 25.02.2016.
  Vučić gradi prugu Šiptarima a Srbija u rupama! https://srbijajavlja.wordpress.com/2016/02/23/%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D1%83%D0%B3%D1%83-%D1%88%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%83/

 • (+4) (-0)

  Genije 25.02.2016.
  Vidi botove nalaze mane njihovom B52, kao nisu ni pogledali da su ovo tri različita teksta na istu temu i to: Milan Došen, B92, Opozicionar. A nikako da utuve sebi u glavu, da su Srbi njima prodavali svinje, pre dvesta godina. nisu ni pročitali koliko njihov "Kralj mesa" ima afera i kako se ophodi prema radnicima iz Istocne Evrope.

 • (+2) (-0)

  Genije 26.02.2016.
  Hana ne brinemo za vas, samo da vas smestimo tamo gde vam je mesto. Kako to samo pred izbore kapitalne investicije? ...

 • (+3) (-1)

  Goran 26.02.2016.
  Šta je Obradović rekao o NATO-u, a PINK nije preneo https://www.youtube.com/watch?v=Q9Mu35cJ7Qw Bili, što ne pokaza ovaj video, koji Pink nije preneo, nego postuješ samo montirane snimke. Jel najavili još neki državni udar? Kad si zadnji put čuo nešto od Boška uživo, još za izbore 2014 godine? Cenzura je to Bili, zemlja ti je okupirana i ti se još i hvališ time.

 • (+6) (-0)

  Ana 26.02.2016.
  REVOLT! Na desetine bilborda sa likom premijera Vučića totalno je uništeno! Ušinuo i Šojića s bilboderi. http://slobodnimediji.com/srbija/novosti/politika/2878-revolt-na-desetine-bilborda-sa-likom-premijera-vucica-totalno-je-unisteno

 • (+4) (-0)

  Miki 26.02.2016.
  Pozdrav za Aleksinačke botove, važi isto kao i za Vulina ... G. Vulin, imate mnogo putera na glavi. Nemojte prozivati one koji nikada nisu bili na vlasti, za razliku od Vas. Postavljamo jasna pitanja i tražimo jasne odgovore: koji je naš interes da ovde dođe strana kompanija, uništi domaću konkurenciju i da se svi pretvorimo u jeftinu radnu snagu kod stranog gazde? http://dverisrpske.com/sr/nas-stav/7879-odgovor-vulinu-vi-radite-za-nemacke-a-umesto-za-srpske-interese.html

 • (+1) (-0)

  Ajde 26.02.2016.
  Od sad će naši seljaci da nakrive kape i neće ništa da rade. -Srpski farmeri pred potpunim kolapsom zbog masovnog uvoza svinja iz EU- http://srbin.info/2015/01/31/srpski-farmeri-pred-potpunim-kolapsom-zbog-masovnog-uvoza-svinja-iz-eu/


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima