Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opljačkani radnici dodatno prevareni

rss

28.02.2017. Info služba Dveri

Leoniju 31 milion evra, a opljačkani radnici dodatno prevareni

U Vučićevoj Srbiji, za  radnike koje je država opljačkala „para nema“, ali zato pare „padaju s neba“ inostranim investitorima za koje aktuelna Vlada sada izdvaja 11 milijardi dinara godišnje.

 

Vučić naše vredne i kvalitetne radnike rasprodaje stranim investitorima. Sveo ih je na obespravljenu, poniženu, robovski jeftinu radnu snagu. Obezbedio je najpovoljnije uslove za krupne kapitaliste kojima naše radnike nudi po najnižoj ceni. Ogromne količine novca izdvaja za subvencionisanje inostranih investitora, a uništio je  domaću privredu i proizvodnju i Srbiju doveo do ekonomskog i socijalnog kolapsa.

Ako na narednim izborima bude izabran predsednički kandidat Dveri, Boško Obradović, on će se postići da država radnicima isplati ono što im duguje. Srpski privrednici će biti privilegovani. Inostrani investitori su dobrodošli u Srbiju, ali neka fabrike otvaraju svojim novcem, a 11 milijardi dinara godišnje, koliko se sada izdvaja za inostrane investitore, preusmeriće se domaćim malim i srednjim preduzećima. Biće uvedene dodatne mere da motivišu ova preduzeća i njihove poslodavce – oni će biti oslobođeni plaćanja poreza u prvim godinama rada i time će se omogućiti da se zapošljava najmanje po 10.000 ljudi godišnje.

Premijer Aleksandar Vučić brutalno je prevario i slagao radnike propalih društvenih preduzeća kojima država duguje novac za neisplaćene zarade. On  je ovim opljačkanim radnicima u oktobru prošle godine u Nišu, obećao da će do kraja 2016. početi isplata zaostalih plata koje im država duguje. Polažući kamen temeljac za treću fabriku kompanije Leoni, kojoj je Vlada Srbije dala više od 31 milion evra subvencija, Vučić je juče ojađenim radnicima propalih društvenih preduzeća poručio da „para nema i da ne padaju s neba“. 

 Slušali smo juče Vučićeve hvalospeve o Leoniju, dok na drugoj strani bivši radnici ove fabrike u Prokulju, Stefan Iskrenović i Branislav Arsić, biju bitku za osnovna prava. Oni su nakon povreda na radu u prokupačkom Leoniju  otpušteni s posla. Branislavu je mašina odsekla delove dva prsta na ruci i bori se da naplati odštetu, a 21-godišnjem Stefanu je povređena kičma kada je mašina izletela iz ležišta. Oporavak mu je otežan jer nema pravo na banjsko lečenje, bori se da stane na noge, a  pored toga što je dobio otkaz, fabrika Leoni mu nije pokrila troškove dosadašnjeg lečenja.

Samo neki od slučajeva obespravljenih radnika  uspeli su da dođu do javnosti i da ukažu u kakvim su nehumanim i teškim uslovima  naši radnici prinuđeni da rade za inostrane gazde, a takvih primera je bezbroj. I slučaj teško obolele radnice korejske Jure, Violete Petrović, kojoj je pod pritiskom javnosti produžen ugovor o radu, jedan je u nizu ovakvih tragičnih  primera.

 

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


# Aleksandar Vučić Boško Obradović Jura kamen temeljac Leoni
@avucic @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima