Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Intervju nedelje - Aleksandar Nedić

rss

18.02.2016. Snaga Naroda, NSPM, Aleksandar Nedić

General Milan Nedić: između izdajnika i „srpske majke“.
Kakvo mesto u našoj istoriji zauzima Milan Nedić?

Svaka sličnost sa stanjem u kome se naša zemlja nalazi poslednjih godina je namerna.

Emisija Intervju nedelje sa Aleksandarom Nedićem na Radiju Snaga Naroda   

General Milan Nedić

Prosuđivanje o vlastitoj istoriji u srpskom narodu je prepuno predrasuda. Svi se smatraju pozvani da komentarišu, hvale ili osuđuju a da pri tom nisu uložili ni najmanji napor da se upoznaju sa činjenicama o događajima ili ličnostima o kojima donose zaključke.

Moj deda-stric Milan Nedić jedna je od ovih ličnosti. Voljen i osporavan, odlikovan i osuđivan, skončao je najzad svoj život samoubistvom uz pomoć UDB-e februara 1946. godine.

U kvalifikovanju generala Nedića kao izdajnika važno mesto zauzima i referat koji je on podneo novembra 1940. godine a nakon čega je smenjen sa dužnosti ministra vojske i mornarice i penzionisan. Ovim referatom se decenijama mahalo kao krunskim dokazom njegovog germanofilstva i izdaje „još pre rata“.

Pokušaću, iznoseći orginalni tekst Referata (sačinjen na osnovu prepisa iz elaborata Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih saradnika) da javnosti ukažem kako je njegov sadržaj brojnim interpretacijama iskrivljen i falsifikovan. Prepustiću da to čitaoci sami utvrde.

Pre toga bih napomenuo da lično, uz svo poštovanje prema pretku, ne delim sve njegove političke stavove i ne slažem se sa njegovim političkim procenama. Lično sam poštovalac generala Mihailovića i smatram da je general Mihailović artikulisao želje većeg dela srpskog naroda opredeljujući se za nastavak borbe i oslonac na saveznike Veliku Britaniju – SAD-Rusiju, pravilno procenjujući da će Nemačka izgubiti rat jer su njeni ciljevi zločinački i da je za Srbe pitanje časti i opstanka ostati na strani demokratije koja mora pobediti.

Ceo tekst na: 

http://www.nspm.rs/istina-i-pomirenje-na-ex-yu-prostorima/general-milan-nedic-izdajnik-ili-prorok-srpskog-stradanja.html?alphabet=c#yvComment71631

Komentara: 2


# intervju Rusija Snaga naroda Nemačka Milan Nedić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Genije 18.02.2016.
    Ma uopšte nije namerno "Svaka sličnost sa stanjem u kome se naša zemlja nalazi poslednjih godina je namerna."

  • (+0) (-0)

    Goran 19.02.2016.
    E, Nediću, Nediću, a za tebe kažu da si izdajnik! A šta su onda ovi?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima