Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mentalna aritmetika: Dečja pamet kao digitron

rss

13.11.2014. Bojana Caranović, Novosti

Otvorena prva škola za obuku po Suan Pan metodi. Sabiraju i oduzimaju trocifrene brojeve za nekoliko sekundi bez pomagala

Devojčice i dečaci na času mentalne aritmetike u Beogradu Foto P. Mitić

OSMOGODIŠNjE devojčice Tamara, Angelina i Dubravka, stoje uspravno, pevaju himnu „Bože pravde“ i dok im učiteljica nabraja dvocifrene brojeve, kao iz topa izbacuju zbir. Bez pauze - pevaju, sabiraju, oduzimaju i daju tačne odgovore. Sve vreme drže obe ručice podignute u visini lica i prave neobične pokrete rukama. Sabiraju i oduzimaju po četiri trocifrena broja, brže od najbržeg digitrona. I to, bez greške!

- Kada počnu sa nastavom, mališani prvo uče složene matematičke operacije uz pomoć drevne računaljke abakusa. Koriste po dva prsta obe ruke istovremeno - kaže Tanja Janković iz beogradske škole mentalne aritmetike. - Kasnije, slika abakusa ostaje u glavi i računaju samo mislima. I to su ti neobični pokreti koje prave, u stvari, na zamišljenoj računaljki.Ovako izgleda jedna scena sa časa mentalne artitmetike, u privatnoj školi u Nišu. Od pre nekoliko meseci, ovakav trening po Suan Pan metodi dostupan je i u Beogradu. Obuka za ovu čudesnu, naizgled mađioničarsku veštinu, a zapravo drevnu, otkrivenu pre nekoliko hiljada godina, traje osam meseci. I potpuno neočekivano - to mogu samo deca!

“ŽURKA“ U MOZGU
DOK se „igraju“ drevnim abakusom, mališani u stvari prave „žurku“ u mozgu. Moždane sinapse - veze između neurona, koje inače dremaju, mentalnom aritmetikom rade punom parom u obe hemisfere istovremeno. Trik je u tome da sinapse, naše šanse da budemo Tesla ili Leonardo, nastaju do 14 godine. Veći deo njih formira se do sedme, a ostalih 25 odsto do 14 godine. Ako se te sinapse ne koriste, one izgube funkciju, odnosno te veze između neurona pucaju.

A to što porodicu, vršnjake, učitelje zbune tačnim odgovorima komplikovanih sabiraka, zapravo tek je početak onoga što sledi.

- Ova veština dečacima i devojčicama pomaže da razviju pažnju, odličnu koncentraciju i memoriju - objašnjava Tanja Janković. - Deca mogu da rade nekoliko stvari istovremeno, bez ikakvih problema. Ona tek otvara vrata potencijalima deteta, logičkog razmišljanja, talenata, kao i primenjenog znanja. Matematika je samo stimulans.

U prostranoj učionici beogradske škole gde se radi „fiskultura mozga“, klupe dele predškolci i đaci prvaci. Tu su Sofija, Relja, Ana i Andrej.

- Nije teško, jer se malo igramo, a malo učimo - kaže nam damica iz prve klupe. - Kada sam u kupovini sa mamom, kažem joj koliki će da bude račun. U početku me gledala u čudu. Sada se navikla i čak me pita da bi spremila novac za plaćanje.

Komentara: 4


# škole
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-4)

  Valentina 29.10.2015.
  Upisala sam svoje dete na Mentalnu Aritmetiku skola Malac Genijalac. Mislim da je skola Mentalne Aritmetike nesto najbolje sto mogu svom detetu pruziti.

 • (+4) (-3)

  Jovana 08.11.2015.
  Mentalna aritmetika je nesto najbolje za razvoj mentalnog potencijala deteta. Od kad ide u skolu mentalne aritmetike Malac Genijalac, moje dete je postalo pravi genijalac!
  www.malacgenijalac.com

 • (+4) (-0)

  Aleksandar 08.11.2015.
  Digitron?

 • (+) (-)

  Jovana 13.10.2020.
  Ovo je Smartacus obrazovni centar u Beogradu a ne Malac genijalac.
  https://smartacus.rs/


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima