Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ментална аритметика: Дечја памет као дигитрон

rss

13.11.2014. Бојана Царановић, Новости

Отворена прва школа за обуку по Суан Пан методи. Сабирају и одузимају троцифрене бројеве за неколико секунди без помагала

Devojčice i dečaci na času mentalne aritmetike u Beogradu Foto P. Mitić

ОСМОГОДИШЊЕ девојчице Тамара, Ангелина и Дубравка, стоје усправно, певају химну „Боже правде“ и док им учитељица набраја двоцифрене бројеве, као из топа избацују збир. Без паузе - певају, сабирају, одузимају и дају тачне одговоре. Све време држе обе ручице подигнуте у висини лица и праве необичне покрете рукама. Сабирају и одузимају по четири троцифрена броја, брже од најбржег дигитрона. И то, без грешке!

- Када почну са наставом, малишани прво уче сложене математичке операције уз помоћ древне рачунаљке абакуса. Користе по два прста обе руке истовремено - каже Тања Јанковић из београдске школе менталне аритметике. - Касније, слика абакуса остаје у глави и рачунају само мислима. И то су ти необични покрети које праве, у ствари, на замишљеној рачунаљки.Овако изгледа једна сцена са часа менталне артитметике, у приватној школи у Нишу. Од пре неколико месеци, овакав тренинг по Суан Пан методи доступан је и у Београду. Обука за ову чудесну, наизглед мађионичарску вештину, а заправо древну, откривену пре неколико хиљада година, траје осам месеци. И потпуно неочекивано - то могу само деца!

“ЖУРКА“ У МОЗГУ
ДОК се „играју“ древним абакусом, малишани у ствари праве „журку“ у мозгу. Мождане синапсе - везе између неурона, које иначе дремају, менталном аритметиком раде пуном паром у обе хемисфере истовремено. Трик је у томе да синапсе, наше шансе да будемо Тесла или Леонардо, настају до 14 године. Већи део њих формира се до седме, а осталих 25 одсто до 14 године. Ако се те синапсе не користе, оне изгубе функцију, односно те везе између неурона пуцају.

А то што породицу, вршњаке, учитеље збуне тачним одговорима компликованих сабирака, заправо тек је почетак онога што следи.

- Ова вештина дечацима и девојчицама помаже да развију пажњу, одличну концентрацију и меморију - објашњава Тања Јанковић. - Деца могу да раде неколико ствари истовремено, без икаквих проблема. Она тек отвара врата потенцијалима детета, логичког размишљања, талената, као и примењеног знања. Математика је само стимуланс.

У пространој учионици београдске школе где се ради „фискултура мозга“, клупе деле предшколци и ђаци прваци. Ту су Софија, Реља, Ана и Андреј.

- Није тешко, јер се мало играмо, а мало учимо - каже нам дамица из прве клупе. - Када сам у куповини са мамом, кажем јој колики ће да буде рачун. У почетку ме гледала у чуду. Сада се навикла и чак ме пита да би спремила новац за плаћање.


# школе
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима