Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: U iščekivanju izbora V

rss

16.03.2016. Miodrag Tasić

Sada kada konačno znamo dan izbora u Srbiji, možemo se na miru posvetiti tom najvažnijem događaju za građane ove male ali napredne države.
Izbori koji život znače.

Osvrt: U iščekivanju izbora V

Izbori koji će, kao i uvek do sada, ako ne i više, biti organizovani po demokratskim pravilima, u kojima će svi konkurenti biti ravnopravni, podjednako medijski zastupljeni. Neće biti uvredljivog govora ili nipodaštavanja protivnika, neće biti zastrašivanja, lažnih obećanja, odnosno, ne daj Bože, nekakvog kupovanja glasača; to je ono kada se određenim pojedincima, grupama ljudi ili određenim kategorijama stanovništva daje zejtin, brašno ili nešto slično samo da bi nekoj političkoj stranci dao glas!

Toga zaista nema u Srbiji. Takve stvari su relikt prošlosti. U staroj Jugoslaviji, onoj najstarijoj, pod kraljem, dešavale su se takve nemile pojave. Onda su glasane liste i mahom to baš i nije bilo previše tajno. Potencijalnim glasačima pre izbora nuđen je jedan opanak, a ako bi zaokružili željenu listu, u šta se neposredno uverio onaj što deli opanke, onda bi glasač dobio i drugi opanak. U protivnom, mogao je sačuva onaj jedan za uspomenu!

Danas su izbori slobodni, demokratski, i nema kupovine glasača. Odvijaju se po evropskim normativima i po savetima evropskih eksperata. Nadajmo se da eksperti nisu sa Sicilije!

Međutim, i pored sve demokratičnosti i ravnopravnosti svih političkih aktera, ipak pada senka sumnje. Izgleda da nisu baš svi u istoj situaciji. Kao da neki startuju s već stvorenom prednošću. Poput trkača na kratke staze, gde jedan od sprintera ima desetak metara prednosti. Vladajuća koalicija je ta koja ima nešto ravnopravniji status u odnosu na konkurente. Silom prilika oni obavljaju svoje redovne poslove u ovim teškim i smutnim vremenima. Njih narod gleda dok spašavaju iz poplava. Jeste to dužnost svake vlasti, ali kako će isti taj narod da poredi onog ko ga vadi iz vode i blata od onog iz opozicije koga kamere ne prate?

Potom vidimo kako našeg predsednika prima predsednik super sile u svetu. Predsednik Rusije u srdačnom razgovoru s predsednikom Srbije. Jeste da je ta vest stavljena u drugu polovinu tv dnevnika, nešto pre sporta i reklama, da se upravo opozicija ne bi osetila diskriminisanom u predizbornoj trci, opet, kada Putin razgovara s nekim i još nudi onoliku pomoć, onda stranka koja ima predsednika kao svog člana stoji znatno bolje u odnosu na suparničke stranke. Tu bi eventualno neki opozicioni prvak imao šanse jedino da se sretne s drugim svetskim liderom; Barakom Obamom. Međutim, američki predsednik ne prima srpske političare sebi bliže od kilometra razdaljine!

I još nešto, mada ne i poslednje. Trenutno vladajuća koalicija na sledeće izbore izlazi čak i pojačana novim strankama i nestranačkim ličnostima. I to sve probranim i dokazanim. Moralne gromade. Tako da ova koalicija koja nastupa pod motom „Srbija pobeđuje“ zbilja će pobediti kakvi god bili rezultati izbora. Naime, u koaliciji zajedno nastupaju zastupnici Nato pakta i evropske unije, kao i osvedočeni rusofili i protivnici prvih. Neki bi da ustupe Kosovo i Metohiju Tačiju i kompaniji, dok bi drugi iz koalicije branili tu kolevku srpstva. Zatim neki u ovoj širokoj koaliciji su za socijalnu državu, za prava radnika i sirotinje, a drugi za surovi liberalni kapitalizam. Ima monarhista i poštovalaca Draže i četnika, ali s druge strane i poštovalaca Titovih, odnosno partizanskih vrednosti i tradicije. Jedni bi veća ljudska i manjinska prava, regionalizaciju, autonomije, drugi jačanje centralne vlasti. Ima političara s kojima „Srbija pobeđuje“ koji svoj narod smatraju genocidnim, ali i onih koji sebe smatraju srpskim patriotama. I šta bi u ovom šarolikom društvu mogao biti kohezioni faktor koji ih sve objedinjava i povezuje?

Dakle, kako god prošli naredni izbori, pobedića neka od frakcija iz „Srbija pobeđuje“. Gubitnici su svi ostali, po nekima narod!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 1


# Miodrag Tasić izbori NATO Vladimir Putin Tomislav Nikolić Barak Obama TV Dnevnik
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-2)

    Goran 16.03.2016.
    A ko je gubitnik?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima