Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осврт: У ишчекивању избора V

rss

16.03.2016. Миодраг Тасић

Сада када коначно знамо дан избора у Србији, можемо се на миру посветити том најважнијем догађају за грађане ове мале али напредне државе.
Избори који живот значе.

Осврт: У ишчекивању избора V

Избори који ће, као и увек до сада, ако не и више, бити организовани по демократским правилима, у којима ће сви конкуренти бити равноправни, подједнако медијски заступљени. Неће бити увредљивог говора или ниподаштавања противника, неће бити застрашивања, лажних обећања, односно, не дај Боже, некаквог куповања гласача; то је оно када се одређеним појединцима, групама људи или одређеним категоријама становништва даје зејтин, брашно или нешто слично само да би некој политичкој странци дао глас!

Тога заиста нема у Србији. Такве ствари су реликт прошлости. У старој Југославији, оној најстаријој, под краљем, дешавале су се такве немиле појаве. Онда су гласане листе и махом то баш и није било превише тајно. Потенцијалним гласачима пре избора нуђен је један опанак, а ако би заокружили жељену листу, у шта се непосредно уверио онај што дели опанке, онда би гласач добио и други опанак. У противном, могао је сачува онај један за успомену!

Данас су избори слободни, демократски, и нема куповине гласача. Одвијају се по европским нормативима и по саветима европских експерата. Надајмо се да експерти нису са Сицилије!

Међутим, и поред све демократичности и равноправности свих политичких актера, ипак пада сенка сумње. Изгледа да нису баш сви у истој ситуацији. Као да неки стартују с већ створеном предношћу. Попут тркача на кратке стазе, где један од спринтера има десетак метара предности. Владајућа коалиција је та која има нешто равноправнији статус у односу на конкуренте. Силом прилика они обављају своје редовне послове у овим тешким и смутним временима. Њих народ гледа док спашавају из поплава. Јесте то дужност сваке власти, али како ће исти тај народ да пореди оног ко га вади из воде и блата од оног из опозиције кога камере не прате?

Потом видимо како нашег председника прима председник супер силе у свету. Председник Русије у срдачном разговору с председником Србије. Јесте да је та вест стављена у другу половину тв дневника, нешто пре спорта и реклама, да се управо опозиција не би осетила дискриминисаном у предизборној трци, опет, када Путин разговара с неким и још нуди онолику помоћ, онда странка која има председника као свог члана стоји знатно боље у односу на супарничке странке. Ту би евентуално неки опозициони првак имао шансе једино да се сретне с другим светским лидером; Бараком Обамом. Међутим, амерички председник не прима српске политичаре себи ближе од километра раздаљине!

И још нешто, мада не и последње. Тренутно владајућа коалиција на следеће изборе излази чак и појачана новим странкама и нестраначким личностима. И то све пробраним и доказаним. Моралне громаде. Тако да ова коалиција која наступа под мотом „Србија побеђује“ збиља ће победити какви год били резултати избора. Наиме, у коалицији заједно наступају заступници Нато пакта и европске уније, као и осведочени русофили и противници првих. Неки би да уступе Косово и Метохију Тачију и компанији, док би други из коалиције бранили ту колевку српства. Затим неки у овој широкој коалицији су за социјалну државу, за права радника и сиротиње, а други за сурови либерални капитализам. Има монархиста и поштовалаца Драже и четника, али с друге стране и поштовалаца Титових, односно партизанских вредности и традиције. Једни би већа људска и мањинска права, регионализацију, аутономије, други јачање централне власти. Има политичара с којима „Србија побеђује“ који свој народ сматрају геноцидним, али и оних који себе сматрају српским патриотама. И шта би у овом шароликом друштву могао бити кохезиони фактор који их све обједињава и повезује?

Дакле, како год прошли наредни избори, победића нека од фракција из „Србија побеђује“. Губитници су сви остали, по некима народ!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић избори НАТО Владимир Путин Томислав Николић Барак Обама ТВ Дневник
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима