Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: Nato svuda oko nas

rss

06.12.2015. Miodrag Tasić

Ne znam koliko su tačne nedavne tvrdnje predsednika Tomislava Nikolića da Srbija više nema neprijatelja?

Osvrt: Nato svuda oko nas

Koliko vidim samo neposredno okruženje, Srbija se graniči s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, na jugu BJR Makedonija, Crnom Gorom i s Albanijom, ako je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Ako nije, onda se graničimo još s državom "Kosovo".

Ko je od ovih suseda istinski prijatelj? Republika Srpska spada u takve. Dakle, deo Bosne i Hercegovine. Za ostale, sumnjam. Čak i drugo oko u glavi, bratska Crna Gora okrenu ćurak. Uskoro će Montenegro postati članica Nato pakta. U ovoj humanoj i nadasve demokratskim pravima i slobodama okrenutoj vojnoj alijansi punopravni članovi su i Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rumunija, Mađarska. Makedonija stremi članstvu, a za Kosovo ne treba brinuti. Ako može Đukanović da bude uzoran član, što ne bi mogao Hašim Tači?

Srbija nema ponajbolje odnose s Nato paktom. Iskustva nam nisu pozitivna. Jeste da je Nato svojevremeno bombardovao režim Slobodana Miloševića, što reče naš vrli prijatelj, sadašnji sekretar Nato saveza, no te bombe greškom su pogađale i mostove, voz u Grdelici, bolnice, stambene zgrade... Ne dao Bog da se ponovi!

Srbija je mali čun koji može da opstane samo ako se priveže za veliku barku, - da parafraziramo Nikolu Pašića. Treba tražiti podršku i pomoć prijatelja. Nekoga ko će da zalegne kada vam je najteže. Koliko se sećam iz istorije Rusija je Srbiji pomagala kada niko nije. Od Karađorđa, preko ratova za oslobođenje od Turaka 1876.-78., kada je samo ruskom intervencijom sprečen slom Srbije. Potom Prvi svetski rat kada je ruski car samo zbog Srbije ušao u rat s Austrougarskom i Nemačkom i u kome je nestalo i ruske imperije i ruske carske porodice. Tito i partizani bi još ratovali s Nemačkom da Crvena Armija nije munjevito projurila i kroz Jugoslaviju na putu za Berlin!

Nešto više verujem u rusko oružje u odnosu na ono kod zapadnih sila. Kao što je Nato pakt greškom pogađao civilne ciljeve '99. tako se promašivalo i u Drugom svetskom ratu. U tom ratu bili smo saveznici s Amerikom i Velikom Britanijom. Međutim, na Uskrs 1944. počela su saveznička bombardovanja srpskih gradova. Gađani su nemački ciljevi u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Podgorici... Nažalost i tada su greškom pogađani mahom civilni ciljevi. Porodilište u Beogradu, na primer. I više je naroda stradalo od savezničkih bombi nego od nemačkih tri godine ranije. A vidimo šta radi rusko oružje u Siriji. Rusija ne promašuje. I mnogo su efikasniji od Nato saveznika. Za dva meseca više su Rusi pobili islamskih džihadista nego Amerika za dve godine!

Nato pakt će uskoro biti jači za 1500 crnogorskih vojnika, 350 mornara i 230 pripadnika vazduhoplovstva iz bliskog nam Montenegra.  Dođe li do nekog budućeg zaoštravanja s natovcima, treba i od njih strepeti. Svaka članica Nato saveza mora solidarno da učestvuje u zajedničkoj akciji. Čini se da većina našeg naroda razume ovo nenormalno brzo prekomponovanje svetskih intetresnih sfera. Neki veruju da čak i crnogorski režim Mila Đukanovića, Vujanovića i Krivokapića može da posluži balkanskoj stabilnosti i demokratiji. Neki drugi, pak, smatraju da posle sloma svih ideologija zapadnoj osionosti, bahatosti, dekadenciji i lažnim vrednostima još jedino Putin, Kina, Indija, zemlje Briksa daju nadu u bolje sutra. I nije slučajno što Vladimir Putin i u Srbiji, kao i u celom svetu, slovi za najpopularnijeg i najmoćnijeg svetskog lidera.

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić


# Miodrag Tasić prvi svetski rat NATO Kosovo i Metohija Crna Gora Vladimir Putin Tomislav Nikolić porodilište ko je ko Republika Srpska Hašim Tači
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima