Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ima nade!

rss

08.02.2018. Miodrag Tasić

Nada poslednja umire, ali ovde je reč o nečem drugom. Do sada, zapravo do pre nešto više od pet godina ništa dobro nije bilo.

Ima nade!

Beda, apatija, kriminal, iseljavanje stanovništva, urušeno zdravstvo, obrazovni sistem, pravosuđe koje ne funkcioniše... Vojska bez oružja, policija bez uniformi. Sve to, i mnogo toga pride odlikovalo je, rekosmo, državu Srbiju koju godinu unazad!

Naravno da se ovakva situacija odrazila i na naš ugled u svetu i uopšte na perspektive, hoću reći, budućnost države i nacije. Nismo imali prijatelje i saveznike, Evropska Unija je bila na dugom štapu!

A danas? Prilike se promenile. Čak i za gorući srpski problem. Čitaj Kosovo! Može skupa s Metohijom, koju čak i naši "državnici" nerado stavljaju u usta. Nije sve izgubljeno s južnom srpskom pokrajinom. Nisu samo Rusi na strani Srbije povodom Kosova. Evo, Španija jasno stavi do znanja da takozvano Kosovo nije samostalna država, već Španija tu oblast smatra srpskom pokrajinom! Španija nije ni priznala ovu tvorevinu, a Španija je ugledna i moćna članica Unije. Biće da Španija nije imala viziju poput Montenegra, što kaza tzv. premijer istog, kada je odlučio Montenegro da prizna "državu" Kosovo. U isto vreme Monetenegro i Srbija imaju najbolje odnose u poslednjih dvadeset godina. I to reče premijer Montenegra u prisustvu ministra srpskog!

Doduše, Srbija je već mnogo postigla na svim poljima. Smanjena nezaposlenost na istorijski minimum. Mnogo se gradi. Privreda cveta. Naše političare svuda primaju s oduševljenjem. Dolaze turisti. Strani investitori pohrlili. Srbi su na vlasti čak i na više puta pominjanom Kosovu. Upravo to, što su na Kosovu na vlasti Srbi, možemo da zahvalimo mirnom suživotu srpskog stanovništva s većinskim albanskim. Zato i nema više međunacionalnih sukoba, nema pljačkanja Srba, zastrašivanja, Srbi više ne žive u enklavama u 21. veku, odseljeni se vraćaju na Kosovo, a Zajednica srpskih opština radi punom parom! Posle dugogodišnjih pregovora srpskih "državnika i političara" s albanskim u Briselu i nakon potpisivanja slavnog Briselskog sporazuma, koji uskoro doživljava petogodišnji jubilej, imamo sve gore navedeno. Malo li je?

Mudra politika dobija benefite. Da se izrazimo modernim izrazima. A ti benefiti, neki bi to nazvali korist, leže u otvaranju poglavlja! Evropska Unija nam otvara poglavlja, a neka, bogami, i zatvara. Otvori ih, i odmah zatvori! Jasno ko dan! Jednog dana, a možda i ranije, primiće nas u punopravno članstvo. Ako se prethodno ne raspadnu.

Inače, najviše me raduje što Amerika i Engleska podržavaju naš put u Evropu. Iskreni i odani srpski saveznici, osvedočeni u više prilika i neprilika, pogotovu ratnim, svojski nas podržavaju ka članstvu u EU. Malo sumnje izaziva činjenica da Amerika nije EU, a Engleska je istupila iz zajednice. A nas podržava!

Čudni su putevi Evro-atlantskih integracija. Važno da mi put svoj znamo, - citiram Šantića. I ne sedimo skrštenih ruku. Samo da je više izbora. Jer kada se približe bilo kakvi izbori, na obećanjima se ne štedi. Beograd će dobiti metro. Železnik kanalizaciju. Vrčin će izgledati kao Knez Mihajlova. Dalje nisam slušao. Dovoljno je i ovo.

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

 

 

 

 

P.S. Ovo je trebalo da bude ozbiljan komentar, ali ako nekome liči na bajku, ne krivite autora!


# opština nezaposlenost Miodrag Tasić Beograd izbori Rusija EU vojska
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima