Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Miodraga Tasića: Trideset evra po trideset - pogača!

rss

07.05.2021.

Malo smo parafrazirali poznatu poslovicu „zrno po zrno-pogača, kamen po kamen-palača!“ Jezički ispravnije bilo bi palata, ali palača se rimuje s pogačom. Ovde je reč o trideset evra koje država Srbija velikodušno poklanja svojim građanima.

Foto: lilzidesigns / Unsplash

Neki tvrde glasačima, međutim ta tvrdnja nije u potpunosti tačna. Jer, nisu svi oni koji će podići ovih trideset evra državne pomoći zaista i glasači. Mnogi nikada ne izlaze na izbore, novac ipak podignu, ma koliki da je iznos. S druge strane, nisu ni svi korisnici ove državne donacije glasači vladajuće stranke, na šta protivnici iste maliciozno tipuju.

Elem, država poklanja trideset evra pomoći u maju, potom još toliko u novembru. Malo li je? Penzioneri će dobiti čak sto deset evra. No, vratimo se onoj najvećoj grupaciji stanovništva koja je počašćena s famoznih trideset evra. U nacionalnoj valuti to iznosi 3.510 dinara! Za tri hiljade petsto dinara u Srbiji možete kupiti 20 litara jestivog ulja. Zejtina, da se lakše razumemo. Sada, čoveku baš i nije potrebno 20 litara ulja odjednom. Dovoljan je litar. Za ostatak novca može kupiti desetak jaja, nešto mesa, veknu hleba. Ima još toga. Čoveku je neophodan veš, čarape, većini lekovi. Sve to košta. Ako je od navedene sume sve ovo kupio, za eventualni ostatak može kupiti konopac. Pod uslovom da je kupio makar dva para gaća i čarapa. Pa dok jedne gaće nosi na sebi, druge opere i suši na konopcu. Zajedno s drugim parom čarapa!

Naš narod je zbilja patriotski nastrojen. Za nekoliko časova od kada je nastala mogućnost elektronske prijave za državnu pomoć od trideset evra, kako ponosno izjavi ministar finansija, prijavilo se pola miliona građana. Prošlogodišnju državnu pomoć od ondašnjih sto evra primilo je 6,2 miliona državljana Srbije. I tada i sada neke kategorije stanovništva nisu morale da se prijavljuju za pomoć. Dobijali su je automatski. Poput penzionera, korisnika socijalne pomoći i još nekih. Za pomoć se bilo prijavilo više od četiri miliona punoletnih građana. Pretpostavimo da će i za ovih trideset evra broj prijavljenih biti sličan prošlogodišnjoj cifri. Postavlja se pitanje koliko ljudi u Srbiji, tigru u Evropi i na Zapadnom Balkanu, ima potrebu za ovom sumom? Jeste da će trošenje tog novca pospešiti ekonomski rast države. Pošto će građani upotrebiti novac u kupovinu napred navedene robe. Povećanom potrošnjom povećava se i proizvodnja i tako ostvarujemo veći bruto društveni proizvod. Tako tvrde državni ekonomisti koji opravdavaju velikodušnost države. Doduše, još nije izračunat efekat ove pomoći na rast BDP-ea. Jedan, a možda i dva promila!

Ipak, ima srpskih građana kojima trideset evra ne znače bukvalno ništa. Imaju dovoljno za život. Mnogima i preliva. Dakle, nisu baš svi u Srbiji na kazanu narodnih kuhinja, nemaju svi problem oko namirenja komunalija, plaćanja poreza, kupovine odeće, obuće, nameštaja... Neki naši građani letuju na egzotičnim ostrvima, skijaju u Alpima, kupuju sportske automobile, firmiranu odeću. Neka je svakom petom Srbinu trideset evra tričarija, to iznosi milion i dvesta hiljada ljudi. Puta trideset evra, dobijamo trideset šest miliona evropskih novčanica. Sada je prilika da se ti imućniji građani pokažu. Trebalo bi da podignu državnu pomoć, iako im nije neophodna. Ko zna gde inače može završiti taj novac? Ali, pošto to njima ne treba, mogu ga pokloniti onima kojima je zaista neophodan. Nije malo jadnika na Kosovu i Metohiji koji se hrane u narodnim kuhinjama. Jedan obrok za te nevoljnike košta otprilike sto dinara. Manje od evra! Ne zna se kolikom broju tamošnjih Srba je neophodna pomoć dobrih ljudi. Srpska vlast ne raspolaže takvim podacima. Čini se ni Srpska lista na KiM, inače koalicioni partner kosovskim Albancima. No, i da je dvadesetak hiljada Srba zavisno od obroka u narodnim kuhinjama, to bi na godišnjem nivou iznelo sedam miliona evra. Čak i da dobiju po dva obroka na dan, ukupno 14 miliona evra. Opet bi preostalo još 22 miliona evra za sledeće ugrožene grupe i pojedince!

Taj ne baš mali novac mogao bi biti upotrebljen za lečenje dece od retih bolesti. Država nema pare za te namene. Logično. Grade se auto-putevi, mostovi, metro, kupuju vakcine za naše građane, ali i za bratsko stanovništvo u susednim državama, ulaže u nauku, kulturu, informisanje, obrazovanje... Pa imamo upravo ovo što imamo. Zato treba da daju novac oni kojima je to beznačajno onima kojima život znači. Tako bismo pomogli teško bolesnoj deci da se leče u skupim stranim klinikama, a izbegli bismo prepadanje na ulici od sakupljača humanitarne pomoći, pozivanja na tv ekranima, apelovanjima javnih ličnosti. Da ne pominjemo koliko bi roditelji i rodbina te dece bili pošteđeni mrcvarenja i strepnje da li će na vreme sakupiti neophodan novac. Naše malo nekima znači mnogo. Često život. Pa, ako već država ne može da obezbedi pomoć svakom svom građaninu, onda bi imućniji Srbi mogli to da nadomeste. Treba samo poslati 35 SMS poruka na broj 1033. To je za gladne na KiM. Za lečenje ugrožene dece su neki drugi brojevi, svima lako dostupni. Na ovaj jednostavan način bi 3.500 dinara vratili veru u ljudskost i humanost ovog prilično dezorijentisanog naroda!

Komentara: 1


# Miodrag Tasić automobil novac koronavirus
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    irena 07.05.2021.
    za gospodina Tasića "Jezički ispravnije bilo bi palata, ali palača se rimuje "
    Nije zato što se rimuje nego:

    "Palača ili palata (latinski) je raskošna gradska rezidencija vladara feudalaca, plemića, ili danas predsjednika država, koja je dobila ime po rimskoj carskoj palači na Palatinu. Ponekad sinonim za tipološki slični dvor ili dvorac (kao Buckinghamska palača u Londonu) i velike moderne građevine (Palača Ujedinjenih naroda u New Yorku)."


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima