Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Marije Ilić: Semafor

rss

22.08.2021.

Oglasilo se Ministarstvo prosvete pred sam početak školske godine. Kažu, počeće školska godina, da se ne sekiramo. Škole će raditi po principu semafora. Nadam se ne kao naši semafori u gradu koji čas rade, čas ne rade.

Foto: arhiva

Tamo gde se upali crveni signal, svi na onlajn nastavu (ili on lai, ili on line, za one koji još nisu usvojili ovaj termin). U zoni žutog svetla- kombinovano. To znači, ići će se ali uz dodatni oprez, podeljena odeljenja, manji broj đaka, svaki drugi dan i slično. E, tamo gde je zeleni signal i „otvoren“ semafor, nastava će se odvijati normalno.

Sindikati aminovali. Čeka se da to učini i krizni štab. Nama ostaje samo da se pomolimo, verovali ili ne u moć molitve, da se semafor ne pokvari. Za to vreme, u našem gradu, otvaranje „Semafora“. Sve kako dolikuje. Crvena vrpca, oštre makaze, predsednik lično, torta, naroda koliko hoćeš, distance nema, maski tu i tamo, uglavnom ispod brade. A „Semafor“ (o, razočarenja li!) omanji magacin. Roba jeftina i u skladu sa kvalitetom, a i sa kupovnom moći građana. Izbor prilično oskudan, izlog neugledan, ali ajde da ne cepidlačim - važno je da se nešto događa.

Pompezna najava, očekivanja na visokom nivou i na kraju - žuto trepćuće svetlo. Prepoznah milo lice na kasi, sa fakultetskom diplomom, ali ovo je Srbija. Kupila sam paštete, ako ste radoznali. Bahato. Valja ovih dana kupiti sveske, knjige, olovke, rančeve... ako se upali zeleno svetlo na školskom semaforu, da ne bude posle: joj. Ili ono žuto. Ako na semaforu bude crveno onda ništa, samo laptop, računar i internet.

Tako te sitnice. Sad sedim i strpljivo čekam da se oglasi krizni štab. Njima su odavno sve lampice pregorele, ali semafor je u njihovim rukama. Maske su, da ne zaboravim i dalje neizbežne. Samo izgleda da ih većina nosi na očima. Nekima ih badava stavljaju na usta, kad i dalje nikako da nam ih zatvore.

Marija Ilić


# sindikat škole koronavirus krizni štab Marija Ilić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima