Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sindikat prosvetara traži prelazak na onlajn nastavu

rss

27.01.2022. Južne vesti

Podaci do kojih je anketom došao Sindikat prosvetnih radnika Niša pokazuju da je preko 800 đaka i oko 200 nastavnika u 44 niške škole zaraženo kovidom. Kažu da im je već teško da organizuju nastavu i da su zato pokrenuli inicijativu da škole pređu na onlajn nastavu.

Foto: arhiva

Tom inicijativom od Unije prosvetnih radnika Srbije traže da od Ministarstva prosvete zahteva da se nastava organizuje onlajn.

Predsednik niškog Sindikata prosvetnih radnika Vladan Ćirić kaže da broj zaražene dece i zaposlenih u školama, kao i broj onih koji su u izolaciji, stalno raste.

Anketa koju smo sproveli, a koja obuhvata 44 škole, pokazala je juče da ima oko 800 zaraženih đaka i preko 150 zaraženih nastavnika. Danas je već više od 200 nastavnika zaraženo, stalno se povećavaju brojke - navodi Ćirić.

Napominje da su brojke verovatno i veće jer ima još škola koje nisu obuhvaćene anketom.

Zvanične informacije o broju zaraženih i o situaciji u školama novinari Južnih vesti zatražili su od načelnika Školske uprave Niš, ali iz Ministarstva nije stiglo odobrenje za razgovor s njim.

Da je već sada teško organizovati nastavu i da će za nekih nedelju dana to biti još teže kaže Gordana Arsić iz niškog Sindikata

Zato smo predložili da se pređe na onlajn nastavu bar jedno dve nedelje dok ovi talasi prođu, dok se malo smiri situacija, jer ministar pri donošenju odluke da krenemo u neposrednu nastavu nijednog trenutka ne spominje prosvetne radnike. Poziva se na broj zaraženih učenika i samo mu je to važno - objašnjava Arsić.

Dodaje da je u nekim školama koronom zaraženo više nastavnika koji predaju isti predmet i da to dodatno otežava situaciju jer ne mogu da menjaju jedni druge.

Uočavam razliku između neprisutnosti dece na času i prijavljenih slučajeva kovid pozitivnih. Zato izražavam sumnju u zvanične brojeve koje smo čak i mi skupili, a koje definitivno ne montiramo - zaključuje Arsić.

Podsetimo, Tim za škole odlučio je da se nakon zimskog raspusta svi đaci od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola vrate u učionice, a da stariji osnovci i srednjoškolci nastavu prate po kombinovanom modelu, koji podrazumeva časove onlajn i u školama, kao i podele na grupe.

Izvor


# deca sindikat nastava Ministarstvo prosvete prosveta đaci koronavirus
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima