Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Internet narcizam i lajkovi kao smisao života: Socijalne mreže i nemoć psihoanalize, ali nije kriv Frojd

rss

14.01.2020. Dragan Vesić

Ako neko osam sati radi, osam spava, a osam sati stoji pred ogledalom i divi se svojoj lepoti, misli da je natprosečno pametan i harizmatičan, da je poseban (jer to se ne vidi u ogledalu, ali se primećuje kad progovori), nije tako strašno.

Internet narcizam i lajkovi kao smisao života: Socijalne mreže i nemoć psihoanalize, ali nije kriv Frojd

Nema ničeg lošeg u narcizmu sve dok je on pod kontrolom: dakle, dok ne povređuje i ugrožava druge. Onoga trenutka, kad pređete granicu pa postanete egoistični do te mere da su svi drugi za vas manje vredni i da, kao takvi, ne zaslužuju empatiju, da možete, makijavelistički, da ih gazite kako biste ostvarili neki cilj, postajete patološki narcis, prestajete biti čovek jer gubite ljudska svojstva: nemate moralni kodeks.

Ovo je bilo uopšteno o narcizmu (ako vas zanima poreklo termina, možete da izguglate: legenda o Narcisu), a tema kolumne je nova vrsta narcizma kojim se  psihologija još uvek ne bavi - reč je o devijantnom internet narcizmu.

Višečasovno stajanje pred ogledalom uzrokovale su, uglavnom, socijalne mreže, a nova vrsta narcizma: Internet narcizam je njihovo čedo tačnije bastard.

Naravno da osam sati stajanja pred ogledalom, samo po sebi, nije strašno ali nije ni normalno. Dakle, ne radi se o karikiranju jer to neki, a naročito neke, svakodnevno rade: one što golišave puće usne dok se selfiraju pa selfi okače na Fejsbuk ili Instagram. U pitanju je onaj najzastupljeniji klozetski selfi, u kupatilu, naravno.

Njihov narcizam je prazan jer se svodi samo na vulgarno prikazivanje sebe odnosno svojih fizičkih silikonskih atributa. Kontemplaciji i introspekciji nisu sklone i u njihovom slučaju ne može se govoriti o drugim aspektima narcizma (inteligencija, različitost i harizma) jer ih nemaju kao što ih nemaju ni muški primati što balave iskolačenih očiju dok im lajkuju selfi i pišu glupe prostačke komentare koji degradiraju ženu, ali one uživaju da na taj način budu degradirane: zato se zahvaljuju na vulgarnim komentarima jer ih doživljavaju kao komplimente, a lajkovi su im smisao života. Žive za to da broj lajkova bude trocifren.

Kod njihovih muških fanova je - nije teško zaključiti - samo id prisutan dok im je ego i super ego priroda uskratila. Isto važi i za pomenute silikonske Fejsbuk Instagram starlete. Pritom ne moraju biti mlade ni zgodne ni sa silikonima: mogu biti i ocvale, sredovečne, al golišave.

Opisane vrste internet narcista sramota su za oba pola, a da ljudi mogu imati samo id, bez ega i super ega, Frojd nije mogao da predvidi pošto je njegova teorija nastala mnogo pre internet epohe.

Uostalom, psihoanaliza je nemoćna kada su društvene mreže u pitanju.


# Fejsbuk Dragan Vesić instagram
@ Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima