Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nepodnošljiva ispraznost novih medija

rss

16.06.2020. Dragan Vesić

"Ja nisam glupi Lajf kouč i ne delim savete kako da promenite život i postanete uspešni i srećni za pet minuta, jer to nije moguće. Lajf koučing je za debile. Ako vas ipak zanima popularna psihologija, zaobiđite ovaj profil." Objava sa Fejsbuka.

Nepodnošljiva ispraznost novih medija

Kao novinar (danas svaka budala kaže za sebe da je medijski analitičar!) znam kako funkcionišu društvene mreže i da se na njima objavljuje preko 90 posto najvećih gluposti u modernoj postapoliptičkoj medijskoj istoriji - virtuelno je postalo stvarno (najveći filozof postmoderne epohe, koju živimo, Bodrijar, bio je u pravu) a najveći idioti i diletanti su najpopularniji i imaju na hiljade i na milione pratilaca. Pritom, oni nisu to što jesu ili jesu to što nisu, zavisno od toga  kako vam se više sviđa. Oni se multiplikuju kao mr Smit: mi živimo u Matriksu, ali se Neo i Morfijus još nisu pojavili da kao digitalne mesije spasu svet jer ovaj svet, lepota neće spasiti.

Narod voli da čita budalaštine i bljuvotine pod uslovom da nisu duže 240 karaktera... Kako preko noći uspeti u životu? Pa nikako, naravno. Nameće se pitanje, ali glupo, šta ja tražim na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu (najmanje mrzim fb)?  Ostajem zbog tih desetak posto, koji imaju nešto pametno da kažu. Njihov glas se, od silne onomatopeje novih medija, ne čuje daleko, ali, vremenom, čuće se sve dalje: ti smisleni glasovi sada su zrno koje će postati planina. Jednoga dana.

Da li je ovde prosipam pamet? Ne, nego vodim unapred izgubljen novi krstaški rat - malo nas je ostalo od te vrste. Da li nekoga vređam? Ne. Nikome nisam branio da čita Aristotela, Dostojevskog, Junga, Bodrijara... al' ono što su oni pisali ne može da stane u 240 karaktera. Nikome nisam branio da se divi slikama Leonarda Da Vinčija, Rembranta, Goje, Van Goga... ali oni nisu slikali starlete, rijaliti idiote, kriminalce... (ko da tumači zagonetan osmeh Mona Lize (sve estetsko je mistično - sve vulgarno je ogoljeno) kad može da gleda na Instagramu Soraju, Staniju... kod njih nema ništa zagonetno, sve je silikonski ogoljeno golo).

Dalje, nisam nikome branio da sluša Baha ili Betovenovu Petu (sudbinsku) simfoniju. Na kraju, kad nije bilo interneta i društvenih mreža, mi smo čitali stripove: Tekst Viler, Zagor, Alan Ford... strip jeste vrsta umetnosti i bar nam Zagor, Komandant Mark i Blek Stena nisu poručivali da je normalno biti gej a nenormalno biti strejt, a lepe junakinje iz stripova nisu nosile bradu i seksualna pomagala (kao patološki surogat za muškarca koji im nije potreban) kao današnje radikalne feministkinje. U vreme stripova se bar znalo šta je zdravo a šta izopačeno, šta je pravda i šta je čast.

Komentara: 2


# Fejsbuk Dragan Vesić instagram
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-3)

  irena 17.06.2020.
  Molim pisca teksta da objasni značenje ove reči: "postapoliptičkoj"
  Za ostalo nećemo pitati

 • (+5) (-2)

  Dragan 30.06.2020.
  Irena, u pitanju je lapsus calami - trebalo je - postapokaliptičnoj, dakle - posle apokalipse. Drugima je verovatno bilo jasno šta je autor hteo da kaže pa nisu pitali...naravno, vaše pitanje je na mestu: greška u kucanju promakla je i onima koji su radili korekturu, dešava se. Nije opravdanje što sam kucao na mobilnom, što nije lako, jer mi lap top ne radi. Pregledao sam tekst, pre nego što sam ga poslao, ali je i meni ta greška promakla. Znate kako kažu u novinarstvu - ako posle prvog čitanja ne vidiš grešku u kucanju, nećeš je videti ni kasnije. Pozdrav!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima