Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Atheist Rap Überlauf

rss

24.11.2015. Saša Marković Gidra

Ako je pank rok pravac koji se suprostavlja ustaljenim socijalnim, političkim i ekonomskim principima društva, onda su novosadski “matori pokvarenjaci” u potpunosti ispoštovali definiciju pank-roka.

Atheist Rap Überlauf

Legendarni sastav Atheist rap rap posle celogodišnje šetnje po evropskim metropolama konačno se skrasio i priredio šesti po redu studijski album koji je ugledao svetlost dana, kao i prethodna dva, u razmaku od pet godina. Postava benda je već duže vremena ustaljena, uigrana sa dodatkom sveže mlade krvi u vidu gitariste Zokita.

Novi dugo očekivani album nosi naziv po nemačkoj reči “Überlauf”, koja označava malo gumeno crevo u motoru automobila uskom povezano sa filterom vazduha, koja sva isparenja ulja i vruć vazduh vraća nazad u motor i daje mu novu snagu. Tako su i Atheisti skupili već nekoliko poznatih pesama, dodali neku nove , uradili minimalne aražmanske promene, skupili energiju, upalili motore i upakovali “Überlauf”. Kada se pogleda spisak od 12 pesama koje se nalaze na albumu mogu se primetiti da je polovina albuma dobro poznata svima koji redovno prate koncertne aktivnosti benda. Najbitnije je da su konačno dočekale svoje izdanje i našle svoje zasluženo mesto  na albumu.

“Mene za budžu”  je reklamna pesma Dr.Popa sa opširnim političkim tekstom predstavlja i najdužu stvar na albumu (4:36) koja ne krasi pank pesme koje obično duplo kraće traju. “Usamljen i oženjen”, pozajmljena i obrađena stvar “bratskog benda ” Brkovi, sa prerađenim tekstom i aranžmanom koji je krasio Ateiste, zvuči odlično, a kraj pesme krasi poruka da je život “Kung fu Fighting“.

“Na putu ka tebi”, koji je takođe obrada slovenačkog sastava Centar dehumanizaciju ispoljava tipičan zvuk Ateista bez obzira što je original verzija teška alternativa. “Splitski đir” predstavlja najbržu i najkraću stvar na albumu kao znak pažnje za nezaboravne avanture benda u Splitu, gde ih je uvek čekala vatrena publika. “Drugo pakovanje” je stara kritična pesma sa konstantnim napadom na državni vrh i konstantnim napadom na državni vrh i konstantacijom da su svi “oni” isti, samo se prepakuju po potrebi.

Oni što je primetno na albumu je da su sve rehabilitovane stvari po rednim brojevima 3, 6, 9, 11 upakovane lepo između ovih “taze” pesama koje su svima jako zanimljive i privlačnije.

“Momci se vraćaju u grad” je uvodna stvar na albumu, koja opisuje putovanja benda koja traju decenijama. Pesma ima lako pevljiv refren koji se odmah nakon prvog preslušavanja “para uši” sa interesantnim krajem pesme koji se završava stihom “Dede se vraćaju u grad”. Odmah posle nje druga po redu “Još jedna o vođi”, koja opisuje trenutnu situaciju, besparicu, štednju, nezaposlenost, stanje u kome dominira “vođa” koga treba poštovati i redovno gledati u vestima.

“Odoh ja u cvrčke” simbolično opisuje odlazak iz vrednog “mravljeg krda” koji radi za badava u društvo cvrčka u kome nema rada za tuđega slada. “Robovi krvi bez časti” i Robija” se nalaze na samom začelju albuma sa ciljem da opisuju ljude drugačijih potreba, marionete vlasti, poslušnika sa ispranim mozgom, celokupnu masu koja ide putem samouništenja.

Treba napomenuti da izlazak albuma prati spot za pesmu “HA-PU”, koji je svoju promociju imao istog dana. U spotu se pojavljuje mladi novosadski glumac Igor Greksa koji beži od svega i svačega pokazujući gnev prema internet revoluciji. “HA-PU” simboliše pljuvanje po svemi i svačemu, pokazuje da je spremnost za promene i revoluciju kod današnje omladine svedena na komentare na internetu, a da uz stvarnosti nemaju volju da izađu na ulicu i izkažu bunt. “HA-PU” je samim spotom dobio na jačini, a i bend  će je sigurno forsirati u budućnosti.

Na kraju treba istaći da je Atheist rap ostao veran pank principima. Pevljivi i melodični refreni sa jasnim porukama gde se dotiču sve strukture društva, propraćeni žestokim gitarskim rifovima, čine proverenu dugogodišnju kombinaciju koja svuda ima prolaz.

Njihovi fanovi su zadovoljni pre svega besplatnim dovnloadom albuma koji im bend poklanja za dugogodišnje neraskidivo prijateljstvo. Nadamo se da na sledeće izdanje nećemo čekati pola decenije. Momci nema čekanja, kačite se u vaše trabante, varburge i pravac Evropa u promociju novog albuma i novosadske pank rok scene.

Atheist Rap Überlauf

Izdavač: Lampshade media, 16.11.2015.
Producent: Vladimir Radusinović
Žanr: Pank rok
Trajanje: 35:48
Ocena 4.5/5

Spisak pesama:

01. Momci se vraćaju u grad 3:10
02. Još jedna o Vođi 3:49
03. Na putu ka tebi 2:53
04. Ha-pu! 2:26
05. Splicki đir 1:37
06. Mene za Budžu 4:36
07. Odoh ja u cvrčke 2:54
08. Pritajeni peder, skriveni gej 2:44
09. Usamljen oženjen 3:05
10. Robovi krvi bez časti 2:36
11.Drugo pakovanje 2:23
12. Robija 3:35

http://balkanrock.com/atheist-rap-uberlauf-2015/

Komentara: 0


# nezaposlenost automobil rok muzika Saša Marković Gidra Gidra pank Atheist Rap
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima