Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Atheist Rap Überlauf

rss

24.11.2015. Саша Марковић Гидра

Ако је панк рок правац који се супроставља устаљеним социјалним, политичким и економским принципима друштва, онда су новосадски “матори покварењаци” у потпуности испоштовали дефиницију панк-рока.

Atheist Rap Überlauf

Легендарни састав Atheist rap рап после целогодишње шетње по европским метрополама коначно се скрасио и приредио шести по реду студијски албум који је угледао светлост дана, као и претходна два, у размаку од пет година. Постава бенда је већ дуже времена устаљена, уиграна са додатком свеже младе крви у виду гитаристе Зокита.

Нови дуго очекивани албум носи назив по немачкој речи “Überlauf”, која означава мало гумено црево у мотору аутомобила уском повезано са филтером ваздуха, која сва испарења уља и врућ ваздух враћа назад у мотор и даје му нову снагу. Тако су и Атхеисти скупили већ неколико познатих песама, додали неку нове , урадили минималне аражманске промене, скупили енергију, упалили моторе и упаковали “Überlauf”. Када се погледа списак од 12 песама које се налазе на албуму могу се приметити да је половина албума добро позната свима који редовно прате концертне активности бенда. Најбитније је да су коначно дочекале своје издање и нашле своје заслужено место  на албуму.

“Мене за буџу”  је рекламна песма Др.Попа са опширним политичким текстом представља и најдужу ствар на албуму (4:36) која не краси панк песме које обично дупло краће трају. “Усамљен и ожењен”, позајмљена и обрађена ствар “братског бенда ” Бркови, са прерађеним текстом и аранжманом који је красио Атеисте, звучи одлично, а крај песме краси порука да је живот “Kung fu Fighting“.

“На путу ка теби”, који је такође обрада словеначког састава Центар дехуманизацију испољава типичан звук Атеиста без обзира што је оригинал верзија тешка алтернатива. “Сплитски ђир” представља најбржу и најкраћу ствар на албуму као знак пажње за незаборавне авантуре бенда у Сплиту, где их је увек чекала ватрена публика. “Друго паковање” је стара критична песма са константним нападом на државни врх и константним нападом на државни врх и константацијом да су сви “они” исти, само се препакују по потреби.

Они што је приметно на албуму је да су све рехабилитоване ствари по редним бројевима 3, 6, 9, 11 упаковане лепо између ових “тазе” песама које су свима јако занимљиве и привлачније.

“Момци се враћају у град” је уводна ствар на албуму, која описује путовања бенда која трају деценијама. Песма има лако певљив рефрен који се одмах након првог преслушавања “пара уши” са интересантним крајем песме који се завршава стихом “Деде се враћају у град”. Одмах после ње друга по реду “Још једна о вођи”, која описује тренутну ситуацију, беспарицу, штедњу, незапосленост, стање у коме доминира “вођа” кога треба поштовати и редовно гледати у вестима.

“Одох ја у цврчке” симболично описује одлазак из вредног “мрављег крда” који ради за бадава у друштво цврчка у коме нема рада за туђега слада. “Робови крви без части” и Робија” се налазе на самом зачељу албума са циљем да описују људе другачијих потреба, марионете власти, послушника са испраним мозгом, целокупну масу која иде путем самоуништења.

Треба напоменути да излазак албума прати спот за песму “ХА-ПУ”, који је своју промоцију имао истог дана. У споту се појављује млади новосадски глумац Игор Грекса који бежи од свега и свачега показујући гнев према интернет револуцији. “ХА-ПУ” симболише пљување по свеми и свачему, показује да је спремност за промене и револуцију код данашње омладине сведена на коментаре на интернету, а да уз стварности немају вољу да изађу на улицу и изкажу бунт. “ХА-ПУ” је самим спотом добио на јачини, а и бенд  ће је сигурно форсирати у будућности.

На крају треба истаћи да је Atheist rap остао веран панк принципима. Певљиви и мелодични рефрени са јасним порукама где се дотичу све структуре друштва, пропраћени жестоким гитарским рифовима, чине проверену дугогодишњу комбинацију која свуда има пролаз.

Нјихови фанови су задовољни пре свега бесплатним довнлоадом албума који им бенд поклања за дугогодишње нераскидиво пријатељство. Надамо се да на следеће издање нећемо чекати пола деценије. Момци нема чекања, качите се у ваше трабанте, варбурге и правац Европа у промоцију новог албума и новосадске панк рок сцене.

Atheist Rap Überlauf

Издавач: Lampshade media, 16.11.2015.
Продуцент: Владимир Радусиновић
Жанр: Панк рок
Трајање: 35:48
Оцена 4.5/5

Списак песама:

01. Момци се враћају у град 3:10
02. Још једна о Вођи 3:49
03. На путу ка теби 2:53
04. Ха-пу! 2:26
05. Сплицки ђир 1:37
06. Мене за Буџу 4:36
07. Одох ја у цврчке 2:54
08. Притајени педер, скривени геј 2:44
09. Усамљен ожењен 3:05
10. Робови крви без части 2:36
11.Друго паковање 2:23
12. Робија 3:35

http://balkanrock.com/atheist-rap-uberlauf-2015/

Коментара: 0


# незапосленост аутомобил рок музика Саша Марковић Гидра Гидра панк Atheist Rap
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима