Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Analiza studije o saobraćaju

rss

28.01.2014. Boban Ranđelović

Kako sam i obećao građanima Aleksinca, juče sam bio u prostorijama JP Direkcije i imao prilike da pogledam detalje Studije o stacionarnom saobraćaju.

Analiza studije o saobraćaju

Unapred hoću da ispoštujem ljude koji su bili u Komisiji za saobraćaj i da napomenem da Studija nije konačan dokument i da je potrebno naknadno usklađivanje kada bude urađen Projekat regulisanja saobraćaja i katastar saobraćajnih znakova.

Nakon ovoga, postavlja se pitanje zašto nismo prvo sačekali ovaj Projekat?

Nego da se vratim detaljima Studije. Studija je definisala 26 blokova obuhvaćenih parkiranjem. Radi lakšeg razumevanja koristiću termine ulični frontovi (UF, to su parking mesta na ulici), vanulična parkiranja (P, uređena parkirališta), unutarblokovska parkiranja (B, parkirališta iza stambenih objekata).

U samoj Studiji prvo me je iznenadio uzorak korišćen za analizu parkiranja. To su bile tri lokacije, UF preko puta OTP banke, zatim UF kod stare robne kuće i B iza marketa „Jagodnjak“. Lično smatram da je uzorak nekvalitetan jer neobuhvata nijedno parkiralište levo od ulice Knjaza Miloša gledano od reke Moravice.

Na ovom uzorku ustanovljeno je da je primarno za većinu vozača BEZBEDNOST vozila. Izneću neke statističke podatke iz studije. U popodnevniom časovima 93,2% nije tražilo mesto za parkiranje u B, takođe 29.4% nikada ne napušta B, a 23.77% svih UF je blokirano vozilima stanara okolnih zgrada. U užoj zoni 35,93% vozila je neregularno parkirano, a čak 54,05% u široj zoni.

Studija je planirana u nekoliko faza:

  1. Tehničko regulisanje

  2. Izgradnja parkirališta (iza stadiona FK Napredak)

  3. Obeležavanje parkirališta Moravica (iza stadiona za male sportove)

  4. Da se dozvoli parkiranje bez vremenskog ograničenja na novim P

  5. Fizičke barijera na mestima gde je to potrebno

Osvrnuću se na prvo na tačku jedan. Po predmeru i predračunu građane Aleksinca će ovo „zadovoljstvo“ koštati 5.598.420,00 dinara u užoj gradskoj zoni i 2.968.680,00 dinara u široj gradskoj zoni.

Pod tehničkim regulisanjem podrazumeva se promena režima nekih ulica (prelazak iz dvosmernih u jednosmerne), pa je Studija predložila da jednosmerna bude ulica Sportska od Moravice ka ulici 7. juli, zatim VJ u pravcu od zelene pijace do reke Moravice, zatim ulica novoprojektovana, u pravcu od pekare Zora do diskonta Rival u ul. Drakčeta Milovanovića i ulica Drakčeta Milovanovića u smeru od dragstora Rival do Hitne Pomoći. Ovde moram da zastanem i stvarno pristrasno pitam:

„Kako će HITNA POMOĆ“ prevoziti pacijente HITNO u Zdravstveni Centar?“

Planirani su i neki UF koji su pod velikim znakom pitanja. UF u ulici Majora Tepića, preko puta letnje bašte (sada je zabranjeno parkiranje), UF preko puta ZKR Hajdi u ulici 7. Juli (zabranjeno parkiranje), UF kod TKR ELEKTROTEHNE (takođe trenutno zabranjeno parkiranje), kosi UF kod zgrade u ulici 7. Juli gde se nalazi preduzeće za puteve, zatim UF kod Doma Kulture i UF kod OTP banke. Planirani su i UF u Dušana Trivunca od Osnovne škole Ljupče Nikolić do Doma Vojske sa desne strane ulice. UF od apoteke ka Gimnaziji takođe sa desne strane ulice. Planiran je i UF duž ulice Tihomira Đorđevića (Beogradski drum) na potezu glavnog ulaza u Osnovnu školu „Ljupče Nikolić“ do ukrštanja sa Kosovskom.

A sada neka moja pitanja i komentari vezani za Studiju. Smatram da je nebezbedno parkirati vozila pored ulaza u osnovnu školu, jer mališani na ovaj način ostaju „nevidljivi“ za jak saobraćaj duž ove ulice (Beogradski drum). Logičniji mi je bio parking preko puta Crkve. Nedopustivo je da Osnovni sud dobije ovom Studijom PET parking mesta, a da recimo Internat, CSR, vrtić u Bucekovoj, OŠ Vožd Karađorđe, Gimnazija „Drakče Milovanović“ i Prekršajni sud nemaju niti jedno parking mesto.

Dovodim u pitanje i UF u jednosmernim ulicama jer smatram da ionako usporen saobraćaj u pojednim vremenskim periodima bi bio još i gori, ali i veoma nebezbedan za pešake i decu. Vatrogasna stanica, iako obuhvaćena Studijom nije ni pomenuta, a kamoli vozila parkirana na ulici.

Hitna pomoć takođe nije dobila svoja sigurna parking mesta, kao ni hitan medicinski put. Niko nije razmatrao da Taušanovićevu ulicu na potezu od ZKR HAJDI pa do Doma za decu bez roditeljskog staranja „Hristina Markišić“, pretvori u jednosmernu i deo puta pretvori u Uf. Nije razmatran ni Blok 22, tj. Zelena Pijaca, gde navodno „ne postoji problem u parkiranju“. Da, lepo ste pročitali. Te u bloku zgrada VJ nije razmatrano nijedno parking mesto.

Napokon razmatram i drugu tačku Studije a to su izgradnja parkirališta iza FK „Napredak“, koja će građane koštati 10.916.313,00 dinara i to samo u prvoj fazi.

Treća tačka Studije, obeležavanje parkinga „Moravica“, iza stadiona malih sportova, popularni TAŠ, koštaće građane Aleksinca celih 3.643.820,00 dinara.

Znači Studija koja će zahtevati dopunu i plaćena je 500.000,00 dinara, trenutno neupotrebljiva, jer nemamo Projekat regulisanja saobraćaja i katastar saobraćajnih znakova predlaže da za „početak“ izdvojimo 23.127.233,00 dinara.

Smatram, ovako laički, nestručno (nisam u saobraćajnoj struci iako provodim 12 sati kao vozač), da je malo MNOGO?

I na kraju postavio bih pitanje, ako je Studija toliko dobra zašto bar Komisija za saobraćaj opštine Alekcinac nije u potpunom sastavu prisustvovala prezentaciji?

Predsednik OO DS Aleksinac
U svojstvu Građanina opštine Aleksinac
Boban Ranđelović

Komentara: 0


# DS Boban Ranđelović Hristina Markišić saobraćaj parkiranje Moravica škole hitna pomoć Dušana Trivunca Drakče Milovanović
@demokrate @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima