Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Анализа студије о саобраћају

rss

28.01.2014. Бобан Ранђеловић

Како сам и обећао грађанима Алексинца, јуче сам био у просторијама ЈП Дирекције и имао прилике да погледам детаље Студије о стационарном саобраћају.

Анализа студије о саобраћају

Унапред хоћу да испоштујем људе који су били у Комисији за саобраћај и да напоменем да Студија није коначан документ и да је потребно накнадно усклађивање када буде урађен Пројекат регулисања саобраћаја и катастар саобраћајних знакова.

Након овога, поставља се питање зашто нисмо прво сачекали овај Пројекат?

Него да се вратим детаљима Студије. Студија је дефинисала 26 блокова обухваћених паркирањем. Ради лакшег разумевања користићу термине улични фронтови (УФ, то су паркинг места на улици), ванулична паркирања (П, уређена паркиралишта), унутарблоковска паркирања (Б, паркиралишта иза стамбених објеката).

У самој Студији прво ме је изненадио узорак коришћен за анализу паркирања. То су биле три локације, УФ преко пута ОТП банке, затим УФ код старе робне куће и Б иза маркета „Јагодњак“. Лично сматрам да је узорак неквалитетан јер необухвата ниједно паркиралиште лево од улице Књаза Милоша гледано од реке Моравице.

На овом узорку установљено је да је примарно за већину возача БЕЗБЕДНОСТ возила. Изнећу неке статистичке податке из студије. У поподневниом часовима 93,2% није тражило место за паркирање у Б, такође 29.4% никада не напушта Б, а 23.77% свих УФ је блокирано возилима станара околних зграда. У ужој зони 35,93% возила је нерегуларно паркирано, а чак 54,05% у широј зони.

Студија је планирана у неколико фаза:

  1. Техничко регулисање

  2. Изградња паркиралишта (иза стадиона ФК Напредак)

  3. Обележавање паркиралишта Моравица (иза стадиона за мале спортове)

  4. Да се дозволи паркирање без временског ограничења на новим П

  5. Физичке баријера на местима где је то потребно

Осврнућу се на прво на тачку један. По предмеру и предрачуну грађане Алексинца ће ово „задовољство“ коштати 5.598.420,00 динара у ужој градској зони и 2.968.680,00 динара у широј градској зони.

Под техничким регулисањем подразумева се промена режима неких улица (прелазак из двосмерних у једносмерне), па је Студија предложила да једносмерна буде улица Спортска од Моравице ка улици 7. јули, затим ВЈ у правцу од зелене пијаце до реке Моравице, затим улица новопројектована, у правцу од пекаре Зора до дисконта Ривал у ул. Дракчета Миловановића и улица Дракчета Миловановића у смеру од драгстора Ривал до Хитне Помоћи. Овде морам да застанем и стварно пристрасно питам:

„Како ће ХИТНА ПОМОЋ“ превозити пацијенте ХИТНО у Здравствени Центар?“

Планирани су и неки УФ који су под великим знаком питања. УФ у улици Мајора Тепића, преко пута летње баште (сада је забрањено паркирање), УФ преко пута ЗКР Хајди у улици 7. Јули (забрањено паркирање), УФ код ТКР ЕЛЕКТРОТЕХНЕ (такође тренутно забрањено паркирање), коси УФ код зграде у улици 7. Јули где се налази предузеће за путеве, затим УФ код Дома Културе и УФ код ОТП банке. Планирани су и УФ у Душана Тривунца од Основне школе Љупче Николић до Дома Војске са десне стране улице. УФ од апотеке ка Гимназији такође са десне стране улице. Планиран је и УФ дуж улице Тихомира Ђорђевића (Београдски друм) на потезу главног улаза у Основну школу „Љупче Николић“ до укрштања са Косовском.

А сада нека моја питања и коментари везани за Студију. Сматрам да је небезбедно паркирати возила поред улаза у основну школу, јер малишани на овај начин остају „невидљиви“ за јак саобраћај дуж ове улице (Београдски друм). Логичнији ми је био паркинг преко пута Цркве. Недопустиво је да Основни суд добије овом Студијом ПЕТ паркинг места, а да рецимо Интернат, ЦСР, вртић у Буцековој, ОШ Вожд Карађорђе, Гимназија „Дракче Миловановић“ и Прекршајни суд немају нити једно паркинг место.

Доводим у питање и УФ у једносмерним улицама јер сматрам да ионако успорен саобраћај у поједним временским периодима би био још и гори, али и веома небезбедан за пешаке и децу. Ватрогасна станица, иако обухваћена Студијом није ни поменута, а камоли возила паркирана на улици.

Хитна помоћ такође није добила своја сигурна паркинг места, као ни хитан медицински пут. Нико није разматрао да Таушановићеву улицу на потезу од ЗКР ХАЈДИ па до Дома за децу без родитељског старања „Христина Маркишић“, претвори у једносмерну и део пута претвори у Уф. Није разматран ни Блок 22, тј. Зелена Пијаца, где наводно „не постоји проблем у паркирању“. Да, лепо сте прочитали. Те у блоку зграда ВЈ није разматрано ниједно паркинг место.

Напокон разматрам и другу тачку Студије а то су изградња паркиралишта иза ФК „Напредак“, која ће грађане коштати 10.916.313,00 динара и то само у првој фази.

Трећа тачка Студије, обележавање паркинга „Моравица“, иза стадиона малих спортова, популарни ТАШ, коштаће грађане Алексинца целих 3.643.820,00 динара.

Значи Студија која ће захтевати допуну и плаћена је 500.000,00 динара, тренутно неупотребљива, јер немамо Пројекат регулисања саобраћаја и катастар саобраћајних знакова предлаже да за „почетак“ издвојимо 23.127.233,00 динара.

Сматрам, овако лаички, нестручно (нисам у саобраћајној струци иако проводим 12 сати као возач), да је мало МНОГО?

И на крају поставио бих питање, ако је Студија толико добра зашто бар Комисија за саобраћај општине Алекцинац није у потпуном саставу присуствовала презентацији?

Председник ОО ДС Алексинац
У својству Грађанина општине Алексинац
Бобан Ранђеловић


# ДС Бобан Ранђеловић Христина Маркишић саобраћај паркирање Моравица школе хитна помоћ Душана Тривунца Дракче Миловановић
@demokrate @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима