Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac dobio "balkansko prvenstvo u biciklizmu"

rss

27.01.2016. Saša Marković Gidra

Aleksinac dobio "balkansko prvenstvo u biciklizmu"

Danas na veliki Svetosavski dan, Međunarodna svetska biciklistička unija (UCI) na sednici održanoj u sedištu ove orgnizacije u Čikagu, jednoglasno od prisutnih 195 delegata ovog vrlo popularnog sporta na svim kontinentima odlučila da Balkansko prvenstvo u biciklizmu na drumskim i klasičnim terenima dodeli Srbiji, tačnije Aleksincu, malenom gradiću u jugoistočnoj Srbiji koji se nalazi na 30 kilometara od Niša.

Po rečima predsednika svetske unije biciklističkog saveza Nikišorija Takamate presudila je infrastruktura ovog gradića koji se nalazi na samom auto putu Beograd – Niš, blizina niškog aerodroma, novotvoreni hotel Bosfor, dve reke koje protiču kroz centar grad, odlično organizovana TAKSI služba, blizina određenih zdravstvenih ustanova i sama staza, maštoviti teren koji je od svih ponuđenih bio bez konkurencije.

Naime, radi se o nekadašnoj jednosmernoj ulici Dušana Trivunca koja svojim sadašnjim izgledom apsolutno ispunjava sve uslove za ove vrste takmičenja, jer stazu ispunjavaju rupe, brdašca, bare, džombe, prepreke i ostale zamke.

Inače, ova ulica u kojoj se nekada odvijao jednosmerni saobraćaj u pravcu prema Nišu je suvo zlato aleksinačke opštine, kojoj je majka priroda sama podarila sve elemente potrebne za trku u kojoj je maksimalna brzina 30 km/h, a ulaganja na stazi su minimalna.

Sama staza je dugačka 0,8 kilometar i po procenama komisije koja je pre izbora dobro ispitala ovu nesvakidašnju stazu potrebno je oko 3 sata da se savlada. Staza je jedinstvena u svetu jer se na polovini nalazi služba Hitna pomoći, tako da je sigurnost učesnika potpuno bezbedna, a uslučaju da neko od takmičara ogladni tu je i gradska pijaca čije se tezge nalaze pored same staze.

Početak trke je zamišljen ispred platoa doma kulture gde vozače očekuje nesvakidašnja fontana u bojama olimpiskuh krugova i plato oko nje idealan za parking bicikla i ostale prateće opreme. Kraj staze je takođe potpuno bezbedan, jer u slučaju foto finiša biciklisti mogu da završe samo u gradskom koritu reke Moravica.

U svakom slučaju ovaj spetakl kome se raduje čitav grad, konačno će promeniti sliku o Aleksincu koji je poznat samo po rudarskim nesrećama i ljudskim tragedijama. Očekuju se brojni posetioci sa čitave teritorije Balkana za koje je obezbeđen smeštaj u gradskom parku Brđanka i jedan obrok u vidu vojničkog pasulja koji se sprema u susednoj kasarni.

Malobrojni lokalni gradski kafići moraće specijalno za ovu priliku povećati kapacitet svojih bašta, a u planu je i da se raspiše tender za pokretne ugostiteljske objekte.

Brojni sponzori već opsedaju biciklistički savez Srbije i čelnike Aleksinačke opštine ponudama u vidu raznih vrsta sponzorstva, a u gradu već kruži priča da trku svečano otvori legendarni srpski automobilista, poreklom iz Aleksinca Ljubiša Šumaher.

Sve ostale detalje oko organizacije biće poznati u narednim danima, kada će biti održana prva sednica organizacionog odbora najverovatnije u klubu Ruskog – Srpskog prijateljstva koji se nalazi na samom srcu takmičarske staze.

 

Komentara: 11


# plato Beograd saobraćaj Brđanka hitna pomoć Dušana Trivunca Saša Marković Gidra Balkansko prvenstvo Njuz
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+9) (-17)

  Patuljak 27.01.2016.
  Ti da si i malo normalan ne bi bio GIDRA.

 • (+3) (-11)

  milija 27.01.2016.
  Ako bi ovo trebalo da bude duhovito - nije. Sarkasticno? Nije. Sta onda? Glupo i nezanimljivo? Da, to bi bio odgovor.

 • (+19) (-4)

  Swaner 27.01.2016.
  Patuljak si ali moralni.
  Gidra je pomalo zamajan i na svoju ruku ali je dobar čovek ali uostalom ko je danas savim normalan?

 • (+2) (-13)

  Branko 27.01.2016.
  Zasto li se vise objavljuje i komentarise ulica koja je u izgradnji i koja je obustavljena za odvijanje saobracaja.Neznam kako treba da izgleda ulica u kojoj se izvode radovi.Neka mi neko objasni.

 • (+3) (-10)

  gile 27.01.2016.
  Na ovoj stranici vredi samo slika sa biciklom i gu***com, a od teksta ni t. Neuspeo pokusaj, sta god da je bio cilj.

 • (+26) (-0)

  Cvele 28.01.2016.
  mentalni patuljak.pa ovaj usrani alexinac nije ni posle bombardovanja bio ovako devastiran napreDNO

 • (+8) (-3)

  dikavac 29.01.2016.
  za koje lise bunite sag možete dasi nacrpete vodu direktno od trotoar i dasi zalevate muškatle a el treba neša radikavac i most davi napravi

 • (+17) (-1)

  Radnik. 29.01.2016.
  Branko ulica koja je u izgradnji treba da bude u sto kracem roku izgradjena.
  Ja sam mislio da je vrhunac nesposobnosti bio taja kada je Dimiceva vlast ostavila bezmalo 2 godine :D raskopanu Tihomira Djordjevica ali ovi su izgleda i njih zeznuli. U sred zime krecu da rade vaznu ulicu koja spaja soko banju ni Nis.

 • (+17) (-2)

  cvele 29.01.2016.
  sto naprdnjaci ne dovedu `picoustog` da proseta ul.D.Trivunca?cik,????

 • (+13) (-2)

  zmaj 29.01.2016.
  Bravo Gidro , Domanovic te se ne bi stideo...a i ne zameri onima koje tekst nije dotakao, naprdnjaci ostaju naprdnjaci...njima pomoci nema

 • (+1) (-0)

  ALeksincanin 18.02.2016.
  GIDRA, careee, bravoo za tekst. Najbolja i najduhovitija interpretacija camila i tuge Aleksinca, kao i ogromne nesposobnosti Uprave. Bas je NapreDNO kod nas.
  Sto se tice uvih ubrzanih radova, uskoro ce godisnjica pocetka bombardovanja, pa dolaze da polazu vence i td.. Znate i sami da se tada sredjuju natovke u fulu. :)


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima