Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Otvoreno pismo javnosti Bobana Ranđelovića

rss

25.01.2014.

Povodom današnje promocije studije o saobraćaju i parking zonama javnosti se obratio predsednik OO DS Aleksinac, Boban Ranđelović . Pismo prenosimo u integralnoj verziji.

Otvoreno pismo javnosti Bobana Ranđelovića

Danas, 24.01.2014. godine, održana je javna prezentacija Studije stacionarnog parkiranja Opštine Aleksinac. Autor studije je Saobraćajni fakultet iz Beograda a naručilac studije je JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Opštine Alelksinac i plaćena je 500.000 dinara.

Prisustvovao sam prezentaciji u svojstvu građanina i moj prvi lični utisak je nedovoljno zadatih ulaznih parametara za pravljenje studije od strane komisije za saobraćaj Opštine Aleksinac. Studija je dala rešenje o promeni ulica iz
dvosmernih u jednosmerne, o pravljenju još jednog parkinga na prostoru iza stadiona FK Napredak, pored reke Moravice i obeležavanje parking prostora na uličnim parkiralištima u gradu. Takođe je izvšeno zoniranje parking prostora na uži i širi centar, i to je to od strane studije.

Na žalost, nigde nisam imao prilike da pročitam detalje studije u celosti, niti je objavljena javno na nekom internet portalu, te stoga nisam mogao da učestvujem u dubljoj raspravi. Ono što sam mogao kao građanin da primetim je da se
odmah kreće sa izgradnjom parking prostora iza stadiona FK Napredak, a da nisu uzeti u obzir urbanistički planovi kojima se planira izmeštanje saobraćaja iz centra grada.

Takođe sam primetio da studija nije na adekvaran način obuhvatila tzv. blok parkirališta (iza stambenih zgrada), a gde po meni lično leži dvostruki efekat ovakve vrste parkiranja, koji bi se uređenjem ovakvih parking prostora npr.(iza zgrade Sitroen, iza OTP banke, iza zgrade Slobodanka 1 i 2, iza marketa Jagodnjak, iza Bele zgrade, iza Katastra iza zgrade starog ZDK itd.) odrazio na povećanje parking prostora i na uređenje dvorišta iza zgrada, čime bi se dobila čista i zdravija životna sredina. O bezbednosti javno osvetljenih, očišćenih parkirališta ne treba ni govoriti.

Studija nije obuhvatila prostor na potezu ulice kod naselja Vase Nikolić do mosta na Moravici gde bi se uz minimalno ulaganje napravio i parking prostor i istovremeno uredio prostor za održavanje vašara. Mogućnost parkirking
prostora preko puta Crkve na prostoru pored OŠ „Ljupče Nikolić“, pored zgrade Suda, Centra za socijalni rad, vrtića „Lane“, Gimnazije, OŠ „Vožd Karađorđe“ su svedena na NULU.

Pitam se lično u koje vreme je studija rađena i da li je uzela u obzir vraćanje osnovnog Suda kao i osnovnog Tužilaštva u Aleksinac? Da li je studija uzela u obzir ljude koji dolaze u Centar za socijalni rad, Vrtić, profesore, vaspitače, ljude koji tu rade?

Gde se u toj studiji nalaze službe za hitne intervencije (Hitna pomoć i vatrogasci), koje svoja vozila parkiraju na ulici?! Na žalost, studija nije uzela u obzir ni tzv. „Posebne dane“ (vrlo česte u Aleksincu), subote, dane praznika, vašara, gde se ogromna gužva koja se stvara tih dana ni na koji način ne reguliše tom studijom.

Sve ove primedbe ću dostaviti JP Direkciji za urbanizam i izgradnju Opštine Aleksinac, čim budem pročitao detalje ove studije u ponedeljak jer mi je tada otvorena mogućnost da to uradim.

Predsednik OO DS Aleksinac
Boban Ranđelović
Kao građanin Opštine Aleksinac


# DS Boban Ranđelović saobraćaj parkiranje Bobam Ranđelović Direkcija Centar za socijalni rad Vase Nikolić hitna pomoć
@demokrate @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima