Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žitkovački Homer ponovo progledao

rss

24.06.2020. Tekst i foto: Boža Nesvrćanin

Na sam rođendan, sredinom ovog meseca, srpski književnik Dragiša Marković ponovo se "rodio" i progledao, nakon teške operacije oba oka. Nije mogao da se neometano bavi umetničkim stvaralaštvom, bez poteškoća. Virus korone je uticao na otvorenost državne bolnice, pa je morao da ide u privatnu Očnu kliniku u Nišu.

Žitkovački Homer ponovo progledao

Ali, ogromno stradanje ljudi od korone u svetu, kao i potresni TV snimci iz Italije, bili su motiv da napiše pesmu: "Italija opet će da peva". Ta himna žitkovačkog Homera, posvećena je celom svetu i stradanju miliona ljudu. U elegičnom i tipičnom stilu pesma je prevedena na engleski jezik i može da se komponuje, jer je metrički određena. Poslata je Ambasadi Italije u Beogradu Njegovoj ekselenciji gospodinu Karlu Lo Kašou, za predsednika Italije gospodina Matea Silvinija.

Nestrpljivo čeka izveštaj od doktorskog konzilijuma da može da čita i piše, jer bi u suprotnom bilo pogoršano njegovo književno stvaralaštvo zbog oštećenja vida. Neizlečenje bi bilo na štetu kulturne javnosti, kako kod nas tako i u svetu. I sam pesnik je nestrpljiv, jer ga mnogi rukopisi čekaju, a rad na komjuteru mu je zabranjen. Čekaju ga knjige na doradi: "Da li je brak svetlost ili mrak"- humor i satira, "Jezik nije noćna mora"- pesme za decu, drame: "Ruže za neverne žene", "Zavet Svetog Save" i roman "Milijarda".

Pošto neće biti prisutin na maturskoj večeri profesor Marković je svojim maturantima osmog razreda poslao telegram sledeće sadržine: 

"MATURANTIMA OŠ "VUK KARADžIĆ" ŽITKOVAC 2020.

Poštovani učenici, nastavnici i roditelji, 

Čestitam učenicima osmog razreda malu maturu i želim vam uspeha u daljem školovanju.

Danas učitelji, nastavnici i roditelji treba da budu ponosni na svoju decu, ali i vi draga deco. Vi, deco, niste više deca, već maturanti, koji ste položili "maturu zrelosti". Završili ste osam godina školovanja, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda. Večeras ste svi učenici generacije, sa svim peticama. Lepi ste, mladi i pametni. Zato se veselite, igrajte, pevajte i budite srećni! Ali, ne zaboravite, čeka još vas teži put obrazovanja, jer zemlji Srbiji su potrebni obrazovani mladi stručni ljudi. Vašom stručnošću i uspešnim budićim obrazovanjem ponosiće se zemlja Srbija.

Kako reče pesnik: "O, sve što prođe večnost jedna bivi!"

Voli vas najviše na svetu vaš profesor srpskog jezika.

24.6.2020.

Dragiša Marković"

Ovim telegramom, do koga smo došli posredstvom učenika, profesor Dragiša Marković je izrazio žaljenje zbog svog opravdanog odsustva na maturskoj večeri.

Žitkovački Homer i u ovoj teškoj situaciji misli na učenike i ovim telegramom svojim maturantima želi mnogo uspeha u životu i radu.

Komentara: 1


# Dragiša Marković Boža Marković - Nesvrćanin
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-6)

    DIVAN TEKST 28.06.2020.
    Divan i poucan tekst.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima