Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Житковачки Хомер поново прогледао

rss

24.06.2020. Текст и фото: Божа Несврћанин

На сам рођендан, средином овог месеца, српски књижевник Драгиша Марковић поново се "родио" и прогледао, након тешке операције оба ока. Није могао да се неометано бави уметничким стваралаштвом, без потешкоћа. Вирус короне је утицао на отвореност државне болнице, па je мoрао да иде у приватну Очну клинику у Нишу.

Житковачки Хомер поново прогледао

Али, огромно страдање људи од короне у свету, као и потресни ТВ снимци из Италије, били су мотив да напише песму: "Италија опет ће да пева". Та химна житковачког Хомера, посвећена је целом свету и страдању милиона људу. У елегичном и типичном стилу песма је преведена на енглески језик и може да се компонује, јер је метрички одређена. Послата је Амбасади Италије у Београду Његовој екселенцији господину Карлу Ло Кашоу, за председника Италије господина Матеа Силвинија.

Нестрпљиво чека извештај од докторског конзилијума да може да чита и пише, јер би у супротном било погоршано његово књижевно стваралаштво због оштећења вида. Неизлечење би било на штету културне јавности, како код нас тако и у свету. И сам песник је нестрпљив, јер га многи рукописи чекају, а рад на комјутеру му је забрањен. Чекају га књиге на доради: "Да ли је брак светлост или мрак"- хумор и сатира, "Језик није ноћна мора"- песме за децу, драме: "Руже за неверне жене", "Завет Светог Саве" и роман "Милијарда".

Пошто неће бити присутин на матурској вечери професор Марковић је својим матурантима осмог разреда послао телеграм следеће садржине: 

"МАТУРАНТИМА ОШ "ВУК КАРАЏИЋ" ЖИТКОВАЦ 2020.

Поштовани ученици, наставници и родитељи, 

Честитам ученицима осмог разреда малу матуру и желим вам успеха у даљем школовању.

Данас учитељи, наставници и родитељи треба да буду поносни на своју децу, али и ви драга децо. Ви, децо, нисте више деца, већ матуранти, који сте положили "матуру зрелости". Завршили сте осам година школовања, од првог до четвртог и од петог до осмог разреда. Вечерас сте сви ученици генерације, са свим петицама. Лепи сте, млади и паметни. Зато се веселите, играјте, певајте и будите срећни! Али, не заборавите, чека још вас тежи пут образовања, јер земљи Србији су потребни образовани млади стручни људи. Вашом стручношћу и успешним будићим образовањем поносиће се земља Србија.

Како рече песник: "О, све што прође вечност једна биви!"

Воли вас највише на свету ваш професор српског језика.

24.6.2020.

Драгиша Марковић"

Овим телеграмом, до кога смо дошли посредством ученика, професор Драгиша Марковић је изразио жаљење због свог оправданог одсуства на матурској вечери.

Житковачки Хомер и у овој тешкој ситуацији мисли на ученике и овим телеграмом својим матурантима жели много успеха у животу и раду.

Коментара: 1


# Драгиша Марковић Божа Марковић - Несврћанин
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-6)

    DIVAN TEKST 28.06.2020.
    Divan i poucan tekst.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима