Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Deca u crkvi Žitkovca započela proslavu Vaskrsa

rss

24.04.2022. Boža Marković

Žitkovačka crkva Svetog Arhangela Gavrila naredne godine obeležiće trideset godina postojanja. Izgradnju ove crkve meštani nisu izgradili sredinom četvrte dekade prošlog veka, jer su ih u tome rat i prilike sprečile. Crkva je u svom radu doprinosila i podsticala duhovni život vernika i dece.

Deca u crkvi Žitkovca započela proslavu Vaskrsa

Ova crkva po sistematizaciji crkvenih vlasti predstavlja središnu crkvenu opštinu Žitkovca i okolnih parohija. Kao središna crkva prednjači u duhovnom životu sredine, naročito posle uvođenja predmeta veronauke u osmogodišnjoj školi u Žitkovcu 2001. i proslave Svetog Save.

Povodom dočeka Vaskrsa najvećeg hrišćanskog praznika ove godine crkva je organizovala svoju uobičajenu aktivnost, ali i takmičenjem dece u oslikavanju jaja i crtanja crteža  po religioznim motivima stradanja i vaskrsnuća Isusa Hrista. Deca osmogodišnje škole "Vuk Karadžić" Žitkovac, njih oko 60, nadmetalo se na platou ispred crkve u ovim aktivnostima.

Tročlani žiri u sastavu: predsednik Zlatko Pavlović, slikar, i članovi  Katarina Gajić, profesor srpskog jezika i Dragiša Marković, književnik i predsednik USUK "Zavičaj" dodelio je prvo mesto Andriji Kovandžić za crtež Isus Hrist, drugo Nikolini Kovandžić za crtež Uskršnja korpa i treće Jovana Perić za crtež Blagovesti, dok je Dunji Miljković pripalo utešno četvrto mesto za crtež Bogorodica.

Oslikana jaja otkupili su prisutni roditelji, deke i bake, a za prisutne organizovano je i posluženje u organizaciji žena "Kutak" Žitkovac. Sav prihod išao je u humanitarne svrhe.

Pored dece, građana, predstavnika crkve u Žitkovcu, bili su prisutni članovi USUK "Zavičaj" i Društva "Pukovnik Rajevski" Žitkovac.

Ovo je jedna od niza aktivnosti crkvene opštine Žitkovac, kojih je u životu ove crkve bilo desetak u vremenu svog rada u sredini, sprovedena je zahvaljujući tome što deca u školi izučavaju veronauku i njihovom velikom interesovanju za duhovni život u Žitkovcu i okolnim mestima.

Tekst i foto: Boža Marković


# Dragiša Marković Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin Zlatko Pavlović Crkva Arhangela Gavrila
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima