Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сеоске олимпијске игре Србије: Вакупчанима два злата, Грејачанима сребро

rss

22.09.2016. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Алексинчани се позлатили на Олимпијским сеоским играма Србије, одржаним у Ваљеву, 17. септембра 2016.

представници МЗ и општине Алексинац

На Олимпијским сеоским играма Србије, одржаним у Ваљеву, алексинчани постигли успех за памћење. Заслуге за највећи успех који су постигли до сада, од када се такмиче припадају МЗ Вакуп и МЗ Грејач. Вакупчани су освојили златне медаље и пехаре у Кросу и Баскету, а Грејачани сребрно одличје у Баскету. Учествовало 21 општина из Србије, са око хиљаду двеста такмичара у свим дисциплинама.

После Олимпијских игара које су одржане у Риу овог лета, где су наши спортисти имали запажен успех, на реду су дошли и традицонални сусрети спортиста и активиста села Србије. Под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије, а у организацији Савеза за рекреативни спорт Србије и града Ваљева, (домаћина), по 13. пут су организоване Сеоске олимпијске игре Србије, које су у нашој земљи, обновљене 2004. године, после распада СФРЈ деведесетих година прошлог века.

ОРГАНИЗАЦИЈА И ПУТОВАЊЕ

На завршној манифестацији Олимпијских сеоских игара Србије, која је одржана 17.9.2016. у Ваљеву, алексиначку општину представљале су у 9 (девет) дисциплина и то: МЗ Вакуп у кросу (М), баскету (Ж) и надвлачењу конопца (М), МЗ Грејач у баскету (М), МЗ Лоћика стони тенис (М), МЗ Моравски Бујмир, пикадо (М), МЗ Банковац пикадо (Ж) МЗ Алексиначки Бујмир у шаху (М), МЗ Житковац одбојка (М и Ж), МЗ Алексиначки Рудник мали фудбал (М), МЗ Моравац у стрељаштву (М) и МЗ Лужане у народном вишебоју (чији се такмичари на жалост нису појавила на зборном месту).

Сви учесници из девет Месних заједница, алексиначког Поморавља, који су се квалификовали за ОСИС - 2016, са нестрпљењем су очекивали дан „Д“, када ће кренути за Ваљево. Граду Шумадије, у Колубарском округу, смештеном у котлини планина Букуље и Венчаца. Тај дан „Д“ био је управо 17. септембар, 2016 (субота), када су кренули у раним јутарњим сатима. Ваљало је превалити врлетима, подно Букуље и Венчаца више од 280 километара, да би се стигло на време. Удобно путовање Аутобусом и Комбибусом, за 70 душа обезбедио је ОТИС, преко приватног ауто предузетника „Дојчиновић - Травел“ доо.

За све учеснике као и вашег извештача, ово је био посебан доживљај. Указала нам се прилика, да први пут прођемо кроз неколико градова Шумадије, у Колубарском округу и уживо видимо њихову околину. Градове које смо само повремено виђали преко ТВ екрана. А видели смо Велику Плану, Крагујевачку Рачу, Тополу, Аранђеловац, Лазаревац,

Лајковац, лајковачку пругу познату из песме „Иде Миле... као и нека мања места, да их не набрајам. Након предивног и непоновљивог више икада, оваквог путовања, у Ваљево смо стигли око 9,30 часова, испред Спортског центра СТУДЕНТ.

Дефиле учесника

ДЕФИЛЕ И СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

Према програму игара од 9,30 часова до 10 када је заказано Свечано отварање, ваљало је пријавити Такмичарској комисији, такмичаре по дисциплинама. Алексинчани су што би људи рекли, стигли у минут до 12. Пошто је и тај чин завршен, почео је дефиле на кошаркашком терену „Студент“ екипа из општина и градова и то: Алексинац, Аранђеловац, Барајево, Владимирци, Врњачка Бања, Градска општина Црвени Крст Ниш, Горњи Милановац, Жабаљ, Жагубица, Јагодина, Кладово, Коцељева, Лепосавић, Осечина, Ражањ, Сврљиг, Смедеревска Паланка, Соко Бања, Топола, Ћуприја, Шабац и Ваљево (домаћин), укупно 22 општине и градова. Први у дефилеу су били представници Алексинца, униформисани у плавим мајицама, које им је обезбедио ОТИС.

проф. др Предраг ГавриловићПосле дефилеа и постројавање екипа, као што се види на (снимку), уследила је химна наше државе и подизање заставе на јарболу. У поздравном говору учесницима се испред Министарства омладине и спорта Владе Србије, обратио председник Савеза за рекреативни спорт Србије, проф. др Предраг Гавриловић, који је између осталог рекао

- Сеоске Олимпијске игре Србије, имају дугу традицију. Почеле су да се одржавају још од давне 1974. године у прошлом веку. Са превасходним циљем, да се младој популацији у сеоским срединама, пружи прилика у организованом бављењу спортским дисциплинама. Али и у сврху превенције бројних болести. Не каже се узалуд у здравом телу здрав дух. А то се постиже у спорту. Ове године, кроз квалификациона такмичења Сеоских Олимпијских игара Србије, прошло је више десетина хиљада младих из сеоских и градских средина. Данас су са нама најбољи представници из 22 општине и градова, који ће се у Ваљеву борити за медаље, рекао је Гавриловић и додао:

- Желимо вам много спортског успеха, нових пријатељстава и познанства. Потврдите спортски дух Ваше Месне заједнице и Општине и покушајте да у фер - плеј борби, поправите прошлогодишње спортске резултате.

Смотра учесника

Учесницима се обратио и Градоначелник Ваљева, др Слободан Гвозденовић, који је рекао

- Добро дошли у срце западне Србије у привредни и културни центар Колубарског округа. Добро дошли у Ваљево на Олимпијске сеоске игре Србије - 2016. Осећајте се слободни као код својих кућа, а ми ће мо се потрудити да вам боравак у нашем граду, остане у сећању као најлепша успомена - рекао је Гвозденовић и отворио такмичење.

Пикадо жене МЗ БанковацТАКМИЧЕЊЕ И ДОДЕЛА МЕДАЉА И ПЕХАРА

Да би се такмичење у свим дисциплинама, завршило прогласили победници и уручиле медаље и пехари у току дана, одређене су пет локације. На локацији ПЕТИ ПУК одржано је такмичење у малом фудбалу, кросу мушке и женске екипе (МЖ), баскету (МЖ), бацању камена с рамена и народном вишебоју. У ПРВОЈ ОШ одбојка (Ж), стони тенис (МЖ) и шаху (МЖ). У ХАЛИ СПОРТОВА, рукомету (МЖ). НА СК ЦЕНТАР ПЛУС, стрељаштву (МЖ) и на СТУДЕНТУ, остале су одбојка (М), скок у даљ из места (МЖ), пикадо (МЖ), народно рвање и надвлачење конопца. Све екипе до одређених локација, стигле су несметано у пратњи волонтера домаћина.

мушка у кросу и женска баскету - МЗ ВакупПрема утврђеној сатници, сва такмичења су почела у 11 часова. Ваља рећи да је и време ишло на руку учесницима, јер је било променљиво облачно. Мало сунца, мало облака, што је најважније без падавина. Убрзо су почели да стижу и први резултати. Мене као извештача интересовао ме је успех представника алексиначког Поморавља. Када сам чуо прве резултате и видео уручење најсјаних одличја и пехара, у први мах нисам могао да поверујем.

Прво место у кросу, најсјаније одличје и пехар, освојила је мушка екипа из МЗ Вакуп. На стази дугој 1600 метара, кроз циљ први је прошао Марко Николић, други Ненад Здравковић, трећи Милош Зековић, четврти Предраг Костић, док је 30. место заузео Немања Николић. Прво место у баскету, златну медаљу и пехар за МЗ Вакуп, донела је женска екипа и то: Александра Ђорђевић, Петра Црнчевић, Нина Стевановић и Аријана Дестановић. Иначе, њима је ово треће за редом освајање златне медаље.

мушка у Баскету - МЗ ГрејачДруго место у баскету и сребрну медаљу освојила је мушка екипа из Месне заједнице Грејач: Душан Пешић, Никола Пауновић, Милош Нешић, заменик Градоначелника, Милан Томић, и Иван Ракоњац. Даље следе мушке екипе у стоном тенису, МЗ Лоћика, надвлачење конопца, МЗ Вакуп и пикадо, МЗ Моравски Бујмир, којима је за длаку измакло треће место и бронзана медаља. Морали су да се задовоље четвртим местом, што и није лош успех у односу на број учесника. Пето место припало је мушкој екипи у шаху МЗ Алексиначки Бујмир. Шесто место освојиле су женска екипа у пикаду Месна заједница Банковац и мушка екипа у стрељаштву, МЗ Моравац. Што се тиче одбојке, мушке и женске екипе из МЗ Житковца и екипе у малом фудбалу, из МЗ Алексиначки Рудник, они су такмичење завршили у четврт финалу.

У дисциплини народни вишебој, квалификовала се МЗ Лужане, али њихова екипа није дошла у Ваљево. Зашто? То само они знају. Какав ће успех на Олимпијским сеоским играма Србије, наредне године постићи и да ли ће нас поново обрадовати неким златним одличјем, отом потом.

Овом реченицом бих поштовани читаоци Алексинац.нета, завршио своје казивање са ОСИС - е одржаним у Ваљеву, 17.9.2016. Извините што сам се мало расплинуо у писању ове приче. Намера ми је била да Вам до танчина, пренесем све што се тамо догађало, као да сте били и сами учесници.


# ОТИС Алексиначки Рудник фудбал општина Алексиначки Бујмир Моравац Житковац Стони тенис Предраг Костић Ненад Здравковић Марко Николић Банковац Вакуп Црвени крст Алексинац.Нет Моравски Бујмир Лоћика Грејач Лужане мали фудбал Аријана Дестановић Милан Томић Врњачка Бања месна заједница Ваљево Олимпијске игре Душан Пешић Смедеревска Паланка Немања Николић Александра Ђорђевић сеоске олимпијске игре
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима