Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mnogobrojna porodica Dibrani u Nozrini ima i jednog stogodišnjaka

rss

03.02.2015. Tekst i foto: Boža Marković

u poznatom povrtarskom selu žive tri porodice Dibrani, tri brata, a u porodici najmlađeg deteta, Gorana, živi njihova majka Džemilje Dibrani, koja za par meseci puni 103 godine.

Mnogobrojna porodica Dibrani u Nozrini ima i jednog stogodišnjaka

Vitalna starica, koja je rođena u Uroševcu u mnogočlanoj porodici, udala se sa 15 godina za Dibrana Dibranija, koji je živeo daleke 1927. u Visočkoj ržani, kod Dimitrovgrada. Dibran Dibrani je bio učesnik rata, Jastrebačkog partizanskog odreda, u koji je otišao iz Merošine.

Posle rata usledilo je doseljenje u Nozrinu gde je baba Džemilje sa mužem očuvala 11- toro dece. Od tih jedanaest trojica žive u Nozrini u tri odvojene kuće, na različitim mestima u selu.

U porodici najmlađeg od njih Gorana, u čijem domaćinstvu živi njih 15 živi i stogodišnjakinja Džemilje. Sama se stara o sebi, loži vatru, skuva po nešto sebi od skromne socijalne pomoći, u kući u kojoj nema struje, kupatila, kuhinje  i dr. uslova za život.

Baka Džemilje seća se mnogih vremena, pomalo Velikog i Drugog svetskog rata, a javiše joj je u pamćenju NATO agrasija 1999. Opterećena je tim sećanjima, zbog toga što je svako njeno dete imalo mnogočlanu porodicu, pa se brinula za njihove živote, tada je imala blizu sto unuka, a već danas ta cifra je još veća jer ima mnogo praunuka, pa i čukun unuka.

U kući koja nema krov, punu vlage i memle, oskudno i sirotinjski živi svoj drugi vek baba Džemilje, ali pod velikim krovom ljubavi, nje i njenih dragih ukućana, u slozi i razumevanju. Nemaština kao da ih je ujedinila i okrenula njima samima, jer treba preživeti, kada nema uslova da se zaradi, jer ih niko ne zove da rade, zbog prisustva mehanizacije i agrohemije u obradi povrtarskih i drugih kultura u Nozrini.

Možda je baš ta oskudnost uticala na dug život ove visprene starice, jer najlepše je blagostanje ljubavi, a ne imanja, kako kaže baka Džemilje, kojoj je pored bliskosti ukućana i duvan jedno od retkih zadovoljstava koje upražnjava u ograničenim količinama, jer je to skupa strast.

Inače, starica je prepuna hvale za sredinu, društvo i brigu o njoj, kao i lekare koji je uvek dobro primaju i leče. Njena poruka je da u ljubavi, slozi, skromnosti i međusobnom uvažavanju leži svaka dugovečnost, pa i njena, a brojna porodica je uvek prednost, što se vidi u njenom slučaju.

Komentara: 0


# Boža Marković - Nesvrćanin NATO Nozrina Džemilje Dibrani
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}