Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Многобројна породица Дибрани у Нозрини има и једног стогодишњака

rss

03.02.2015. Текст и фото: Божа Марковић

у познатом повртарском селу живе три породице Дибрани, три брата, а у породици најмлађег детета, Горана, живи њихова мајка Џемиље Дибрани, која за пар месеци пуни 103 године.

Многобројна породица Дибрани у Нозрини има и једног стогодишњака

Витална старица, која је рођена у Урошевцу у многочланој породици, удала се са 15 година за Дибрана Дибранија, који је живео далеке 1927. у Височкој ржани, код Димитровграда. Дибран Дибрани је био учесник рата, Јастребачког партизанског одреда, у који је отишао из Мерошине.

После рата уследило је досељење у Нозрину где је баба Џемиље са мужем очувала 11- торо деце. Од тих једанаест тројица живе у Нозрини у три одвојене куће, на различитим местима у селу.

У породици најмлађег од њих Горана, у чијем домаћинству живи њих 15 живи и стогодишњакиња Џемиље. Сама се стара о себи, ложи ватру, скува по нешто себи од скромне социјалне помоћи, у кући у којој нема струје, купатила, кухиње  и др. услова за живот.

Бака Џемиље сећа се многих времена, помало Великог и Другог светског рата, а јавише јој је у памћењу НАТО аграсија 1999. Оптерећена је тим сећањима, због тога што је свако њено дете имало многочлану породицу, па се бринула за њихове животе, тада је имала близу сто унука, а већ данас та цифра је још већа јер има много праунука, па и чукун унука.

У кући која нема кров, пуну влаге и мемле, оскудно и сиротињски живи свој други век баба Џемиље, али под великим кровом љубави, ње и њених драгих укућана, у слози и разумевању. Немаштина као да их је ујединила и окренула њима самима, јер треба преживети, када нема услова да се заради, јер их нико не зове да раде, због присуства механизације и агрохемије у обради повртарских и других култура у Нозрини.

Можда је баш та оскудност утицала на дуг живот ове виспрене старице, јер најлепше је благостање љубави, а не имања, како каже бака Џемиље, којој је поред блискости укућана и дуван једно од ретких задовољстава које упражњава у ограниченим количинама, јер је то скупа страст.

Иначе, старица је препуна хвале за средину, друштво и бригу о њој, као и лекаре који је увек добро примају и лече. Њена порука је да у љубави, слози, скромности и међусобном уважавању лежи свака дуговечност, па и њена, а бројна породица је увек предност, што се види у њеном случају.


# Божа Марковић - Несврћанин НАТО Нозрина Џемиље Дибрани
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима