Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tribina sa promocijom knjige "Globalna ekologija" akademika prof. dr Radeta Biočanina

rss

17.06.2018.

U utorak, 12.6.2018. Kulturni centar Kruševac započinjući vidovdanske svečanosti bio je domaćin tribine pod nazivom "Istine i zablude o osiromašenom uranu na Balkanu i korporativno-društvena odgovornost u sistemu eko-bezbednosti". Za uran se u javnosti koristi termin uranijum koji je pogrešan.

Tribina sa promocijom knjige "Globalna ekologija" akademika prof. dr Radeta Biočanina

Ova tribina je organizovana zajedno sa promocijom knjige akademika SKAIN, pukovnika ABHO, profesora dr Radeta Biočanina, redovnog univerzitetskog profesora i naučnog savetnika Evropskog defendološkog centra i mr Mirsade Badić, doktoranda.

U programu su učestvovali akademik prof. dr Slobodan Nešković, direktor Centra za strateška istraživanja Beograd, akademik prof. Dragiša Marković, prof. Slađana Obradović, oficir vojske Milan Marković, pravnik, prof. Vesna Paunović-Đukić i pesnik Boža Marković - Nesvrćanin ispred Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" iz Žitkovca.

U okviru tribine i promocije najpre je o ovoj temi i knjizi uvodne napomene dao akademik prof. dr Slobodan Nešković, ističući važnost ovakve jedne knjige u naučnoj javnosti, sa aspektom na besomučno bombardovanje SRJ 78 dana od 19 zemalja članica NATO alijanse i posledice koje su tim kriminalnim aktom nastale po zdravlje građana, zagađenje zemljišta, reka i podzemlja. Akademik prof. Dragiša Marković govorio je svoje pesme "Ekološka himna" i rodoljubivu pesmu "Na Kosovu cvetaju božuri". Skup je pozdravio i profesor dr Predrag Dašić, akademik i predsednik Ukrajinske akademije inovatora koji se složio da uvodničarem i autorom knjige da su građanima Srbije i životnoj sredini nanete velike  i nenadoknadive štete po život i zdravlje tokom bombardovanja i  treba da se formira nezavisna stručna komisija za utvrđivanje pravog stanja u ovim oblastima sa stručnjacima koji su neophodni da se to stanje izazvano bombardovanjem utvrdi i odrede pravci za što veću i efikasniju eliminaciju svih štetnih posledica bombardovanja. Pesnikinja Vesna Paunović-Đukić govorila je stihove iz svojih knjiga i najnovije knjige pesama "Ramonda", a tokom programa gošća iz Vavarina Radmila Popović otpevala je nekoliko etno i narodnih pesma.

Boža Marković je govorio o neophodnosti da se znanje iz promovisane knjige prenese našim građanima kako bi se uspešnije bavili organskom proizvodnjom hrane i o tome da je to neophodno, jer je i grad Aleksinac nekoliko puta bombardovan, prvi put plutonijumom, prema tvrdnjama akademika prof. dr Biočanina, o čemu treba još više upoznati sve građane. Osim toga ovom prilikom prikazana je izložba slika Bože Markovića pod nazivom "Uvek uz narod - sport, zdravlje, bezbednost". Promociju su ispratili brojni Kruševljani.


Tekst i foto Boža Marković

Komentara: 1


# Dragiša Marković Boža Marković - Nesvrćanin NATO izložba Radomir Biočanin globalna ekologija uran Kulturni centar Kruševac
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Rade Biocanin 19.06.2018.
    Bileje ovo svojevrsna predstava knjige GLOBALNA EKOLOGIJA i Tribina ISTINE I ZABLUDE OOSIROMAŠENOM URANU, gde su svi ucesnici dali zapažen doprinos. Hvala svima!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima