Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Jubilej maturanata Aleksinačke gimnazije školske 1953/54

rss

02.07.2014. D. Ostojić

U ponedeljak 30.juna ove godine,okupljanjem maturanata Aleksinačke gimnazije 1953/54 godine započela je skromna svečanost posvećena 60.godišnjici završetka njihovog školovanja u našem gradu.

Jubilej maturanata Aleksinačke gimnazije školske 1953/54

Prema rečima Vasilija Stojanovića, profesora u penziji i nekadašnjeg maturanta ove generacije, daleke školske 1946/47 godine, u sedam odeljenja prvog razreda tadašnje Državne realne gimnazije u Aleksincu, bilo je upisano, danas neverovatnih, 320 učenika. Za osam godina, nešto zbog prirodnog odliva, a više zbog stroge discipline i rigorozne selekcije, školovanje je završilo svega 40 učenika, raspoređenih u dva odeljenja osmog razreda.

Skoro svi maturanti ove generacije završili su više škole i fakultete, a zatim se razišli po celoj Srbiji i inostranstvu. Danas u našem gradu, već kao penzioneri, živi samo nekoliko tadašnjih maturanata.

Skromni jubilej 60.godišnjice mature, započeo je dirljivim susretima nekadašnjih školskih drugova a završio se svečanom večerom uz evociranje veselih, ali i tužnih uspomena iz tih dalekih godina.

 

Komentara: 0


# škole Aleksinačka gimnazija maturanti Vasilije Stojanović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima