Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јубилеј матураната Алексиначке гимназије школске 1953/54

rss

02.07.2014. Д. Остојић

У понедељак 30.јуна ове године,окупљањем матураната Алексиначке гимназије 1953/54 године започела је скромна свечаност посвећена 60.годишњици завршетка њиховог школовања у нашем граду.

Јубилеј матураната Алексиначке гимназије школске 1953/54

Према речима Василија Стојановића, професора у пензији и некадашњег матуранта ове генерације, далеке школске 1946/47 године, у седам одељења првог разреда тадашње Државне реалне гимназије у Алексинцу, било је уписано, данас невероватних, 320 ученика. За осам година, нешто због природног одлива, а више због строге дисциплине и ригорозне селекције, школовање је завршило свега 40 ученика, распоређених у два одељења осмог разреда.

Скоро сви матуранти ове генерације завршили су више школе и факултете, а затим се разишли по целој Србији и иностранству. Данас у нашем граду, већ као пензионери, живи само неколико тадашњих матураната.

Скромни јубилеј 60.годишњице матуре, започео је дирљивим сусретима некадашњих школских другова а завршио се свечаном вечером уз евоцирање веселих, али и тужних успомена из тих далеких година.

 

Коментара: 0


# школе Алексиначка гимназија матуранти Василије Стојановић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима