Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

„Humanost na delu“ u Velikom Drenovcu

rss

06.04.2015.

U Velikom Drenovcu u subotu 4. aprila 2015. godine u vremenu od 9-13 sati u naseljskom Domu kulture realizovana je velika akcija dobrovoljnog davanja krvi.

„Humanost na delu“ u Velikom Drenovcu

Akciju prikupljanja krvi organizovao Zavod za transfuziju krvi uz punu saradnju sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi “Humano srce“ Aleksinac i mesnim organizacijama Crvenog krsta Velikog Drenovca i Grejača.

Od trideset sedam osoba koje su ponudile krv, čak 29 je dalo dragocenu tečnost, od toga 7 pripadnica lepšeg pola, po čemu su ova pitoma lepa podjastrebačka naselja poznata.

Veliki Drenovac je naselje dobitnik Oktobarske nagrade Opštine Aleksinac za izuzetne rezultate na polju dobrovoljnog davalaštva krvi za 2005. godinu, a žitelj ovog naselja Dragoslav Živković sa 114 davanja krvi je opštinski rekorder u dobrovoljnom davanju krvi i dobitnik najvišeg priznanja Plakete Opštine Aleksinac.

Susedna varošica Grejač se takođe ponosi plemenitošću svojih građana i 1999. godine je osvojila priznanje Crvenog krsta Jugoslavije za najhumaniju sredinu sa ukupno prikupljenih 114 boca dragocene tečnosti u jednoj godini i ima čak 9 davalaca krvi sa 50 i više davanja krvi.

Akcija prikupljanja krvi u subotu okupila je i dobrovoljne davaoce iz Aleksinca, Tešice i Mezgraje, a po rečima radnika Zavoda za transfuziju krvi Niš ovo je bila jedna od najbolje organizovanih akcija prikupljanja krvi na teritoriji Nišavskog okruga, posebno iz razloga što se radi o seoskoj sredini koja pleni svojom organizovanošću i plemenitošću stanovnika.

Akciju su pozdravili i svojim programom uveličali najmlađi članovi Kulturno-umetničkog društva “Vidovdan“ i efektnim programom ulepšali ovaj prelepi sunčani dan davaocima krvi i brojnim gostima, među kojima su bili i zvanični predstavnici Opštine Aleksinac, odbornici i članovi Opštinskog veća.

Kao i svako domaćinsko druženje i ovo se završilo na način koji krasi gostoprimstvo Velikog Drenovca uz pesmu orkestra Miroslava Jankovića i Vukadina Nikolića i posluženje uz nezaobilaznu drenovačku pogaču iz crepulje i proju sa čvarcima.

Naredno druženje dobrovoljnih davalaca krvi zakazano je za Nedelju Crvenog krsta u maju u Aleksincu kada akciju realizuje aleksinačka Služba transfuzije i izlet do Jastrepca.

Novi susret u Velikom Drenovcu zakazan je za avgust, kada su najveće potrebe za krvlju i kada će niški Zavod za transfuziju krvi imati novu akciju i novi susret sa vrednim domaćinima ovog kraja i nadaleko poznatim humanitarcima kojima se ponosi.

04. aprila 2015. Veliki Drenovac,
Vest sačinio:  Dragan Jovanović-95 davanja
Fotografije: Stanoje Kostić-Tešica
Audio prilog: Radio Aleksinac

Komentara: 1


# Crveni krst Dragoslav Živković Radio Aleksinac Grejač Humano srce DDK Veliki Drenovac transfuzija Dragan Jovanović
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    ivanka 09.04.2015.
    Divno. Ovako nesto je za svaku pohvalu.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima