Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Humanost na delu – održana akcija davanja krvi

rss

27.08.2015.

U Velikom Drenovcu 23. avgusta održano je dobrovoljno davanje krvi, u organizaciji Udruženja građana „Humano srce“, Crvenog krsta Aleksinac i Zavoda za transfuziju iz Niša.

Humanost na delu – održana akcija davanja krvi

Tom prilikom prikupljeno je 17 boca krvi.

„Cilj ove akcije je osim prikupljanja krvi i širenje ideja humanosti. Bolje je da krv čeka nego da neko čeka krv“ – izjavio je predsednik udruženja „Humano srce“ Miodrag Vojinović.

Ova organizacija je već organizovala akciju prikupljanja krvi u Velikom Drenovcu, par dana pre toga je sprovela uspešnu akciju prikupljanja krvi u Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini tokom koje je prikupljena 31 boca krvi.

Magistar Slavoljub Lazarević iz Zavoda za transfuziju krvi istakao je da akcije ovog udruženja postaju tradicija i primer ostalim mesnim zajednicama u okolini.

„Zalihe krvi trenutno iznose od 500 do 600 jedinica krvi, dok je dnevna potrošnja oko 100 jedinica i upravo ovakvim redovnim i vanrednim akcijama stalno se obnavljaju rezerve“ – rekao je Lazarević.

Udruženje „Humano srce“ već nekoliko godina radi na okupljanju članova i propagiranju dobrovoljnog davanja krvi, naročito među mladima te imaju akcije u aleksinačkim srednjim školama tako i u Višoj pedagoškoj školi. Osim akcija dobrovoljnog davanja krvi ova organizacija radi i na širenju ideje o zaveštanju organa kroz donorske kartice i do sada u svojoj bazi imaju skoro 100 članova koji su zaveštali svoje organe.

„Nekada su velike firme bili glavni centri za akcije davanja krvi, a dobrovoljni davaoci krvi su uživali određene beneficije poput neplaćanja bolničkog dana ili participacije“ – priseća se Vojinović. I pored toga što narod ne poseduje kulturu davanja krvi postoje višestruki davaoci krvi koji su krv dali 20, 50, pa čak i 100 puta.

Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina, muškarci na tri meseca, žene na 4 meseca. Sledeća akcija ovog udruženja održaće se u Tešici. Građani takođe mogu dati krv i u prostorijama Zavoda za transfuziju.

 

Komentara: 1


# humanost Crveni krst Miodrag Vojinović Humano srce DDK Veliki Drenovac transfuzija Slavoljub Lazarević
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-1)

    Ivica 27.08.2015.
    Jedna zalosna stvar.Pokret socijalista se uporno reklamira preko HUMANOG SRCA. Sve one komentare i vesti o navodnim aferama u Crvenom krstu u Aleksincu su plod Pokreta socijalista koji zele da vrate LERU na mesto sekretara. Nema sanse da se vrati jer je on vec lezao CORKU, da se ne zaboravi.Sale, ne mozes ni da porastes kad lazes narod.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima