Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

„Хуманост на делу“ у Великом Дреновцу

rss

06.04.2015.

У Великом Дреновцу у суботу 4. априла 2015. године у времену од 9-13 сати у насељском Дому културе реализована је велика акција добровољног давања крви.

„Хуманост на делу“ у Великом Дреновцу

Акцију прикупљања крви организовао Завод за трансфузију крви уз пуну сарадњу са Клубом добровољних давалаца крви “Хумано срце“ Алексинац и месним организацијама Црвеног крста Великог Дреновца и Грејача.

Од тридесет седам особа које су понудиле крв, чак 29 је дало драгоцену течност, од тога 7 припадница лепшег пола, по чему су ова питома лепа подјастребачка насеља позната.

Велики Дреновац је насеље добитник Октобарске награде Општине Алексинац за изузетне резултате на пољу добровољног давалаштва крви за 2005. годину, а житељ овог насеља Драгослав Живковић са 114 давања крви је општински рекордер у добровољном давању крви и добитник највишег признања Плакете Општине Алексинац.

Суседна варошица Грејач се такође поноси племенитошћу својих грађана и 1999. године је освојила признање Црвеног крста Југославије за најхуманију средину са укупно прикупљених 114 боца драгоцене течности у једној години и има чак 9 давалаца крви са 50 и више давања крви.

Акција прикупљања крви у суботу окупила је и добровољне даваоце из Алексинца, Тешице и Мезграје, а по речима радника Завода за трансфузију крви Ниш ово је била једна од најбоље организованих акција прикупљања крви на територији Нишавског округа, посебно из разлога што се ради о сеоској средини која плени својом организованошћу и племенитошћу становника.

Акцију су поздравили и својим програмом увеличали најмлађи чланови Културно-уметничког друштва “Видовдан“ и ефектним програмом улепшали овај прелепи сунчани дан даваоцима крви и бројним гостима, међу којима су били и званични представници Општине Алексинац, одборници и чланови Општинског већа.

Као и свако домаћинско дружење и ово се завршило на начин који краси гостопримство Великог Дреновца уз песму оркестра Мирослава Јанковића и Вукадина Николића и послужење уз незаобилазну дреновачку погачу из црепуље и проју са чварцима.

Наредно дружење добровољних давалаца крви заказано је за Недељу Црвеног крста у мају у Алексинцу када акцију реализује алексиначка Служба трансфузије и излет до Јастрепца.

Нови сусрет у Великом Дреновцу заказан је за август, када су највеће потребе за крвљу и када ће нишки Завод за трансфузију крви имати нову акцију и нови сусрет са вредним домаћинима овог краја и надалеко познатим хуманитарцима којима се поноси.

04. априла 2015. Велики Дреновац,
Вест сачинио:  Драган Јовановић-95 давања
Фотографије: Станоје Костић-Тешица
Аудио прилог: Радио Алексинац


# Црвени крст Драгослав Живковић Радио Алексинац Грејач Хумано срце ДДК Велики Дреновац трансфузија Драган Јовановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима