Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RTS: Aleksinčani poznati po humanosti

rss

11.05.2016. Jelena Marinović, Zoran Đorđević

Od ranih jutarnjih sati, Aleksinčani i gosti iz susednih krajeva formirali su redove kako bi dali krv. Među njima - i oni sa trocifrenim brojem dobrovoljnih davanja. I oni koji krv daju prvi put.

RTS: Aleksinčani poznati po humanosti

Među 1.200 davalaca iz Aleksinca, njih osmoro krv je dalo više od stotinu puta. Više od 170 Aleksinčana humanost je potvrdilo i zaveštanjem organa. Mnogi od njih, odazvali su se velikoj akciji organizovanoj povodom 140. godišnjice osnivanja aleksinačkog ogranka Crvenog krsta i Dana dobrovoljnih davalaca krvi Srbije.

Nemanja Milenković, učenik Tehničke škole u Aleksincu, nedavno je napunio 18 godina: "Došao sam da dam krv, kad mi se pruža prilika da pomognem."

Krv je dao i Dragan Jovanović, iz Grejača: "Drago mi je što pripadam armiji ljudi koji žele da pomognu onima kojima je potrebna krv."

Oko 350 dobrovoljnih davlaca krvi članovi su kluba "Humano srce", koji radi i na podizanju svesti o značaju donorstva organa.

Prema rečima Miše Vojinovića, predsednika kluba DDK "Humano srce", od aprila prošle godine, 160 donora je potpisalo kartice.

Već potvrđeni humanitarci, kao Slavica Krnjetić iz Aleksinca, koja je pedeset puta dala krv, odlučuju se i za zaveštanje organa.

Među višestrukim davaocima krvi i vlasnicima donorskih kartica su i čitave porodice.

"Ako nekome mnogo znači i nas to čini srećnima. Zato smo potpisali i donorske kartice", kaže Saša Božinović iz Subotinca. Dragoljub daje krv jer će to možda nekome spasti život.

"Najveći mi je uspeh", kaže Tamara Božinović, "što sam decu usmerila da budu dobri ljudi."

Za 140 godina ova organizacija pritekla je u pomoć mnogima - i u ratovima, i kasnije u poplavama, rudarskoj nesreći, i svakodnevnim nevoljama ljudi.

Po rečima Slavoljuba Pavlovića, predsednika Crvenog krsta Aleksinac, u organizaciji imaju i mnogo mladih volontera.

Aleksinčani su, sa više od 160 jedinica krvi prikupljenih samo na dan jubileja i potpisivanjem novih donorskih kartica, još jednom poslali poruku humanosti.

www.rts.rs

Komentara: 0


# Dragan Jovanović Lera Crveni krst škole Slavoljub Pavlović Miodrag Vojinović Humano srce DDK krv davanje krvi Dragan Jovanović Nemanja Milenković Slavica Krnjetić Saša Božinović Tamara Božinović
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima