Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Humana srca darivala krv

rss

12.05.2017. Dragan Jovanović, dipl. pravnik

Klub „Humano srce“ okuplja 324 davaoca krvi i 220 donora organa, a akcija je organizovana u okviru Nedelje Crvenog krsta uz pomoć Skupštine opštine Aleksinac.

Humana srca darivala krv

I ove godine Crveni krst i Klub doborovoljnih davalaca krvi „Humano srce“ iz Aleksinca obeležili su 11. maj - praznik dobrovoljnog davanja krvi organizujući tradicionalnu akciju prikupljanja krvi u kompletnoj organizaciji Zavoda za transfuziju krvi iz Niša i Službe transfuzije krvi Opšte bolnice iz Aleksinca.

Svečani početak akcije u 9 časova u Domu kulture obeležen je otvaranjem izložbe likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola opštine Aleksinac na temu „Krv život znači“u organizaciji Crvenog krsta Srbije.

Pored domaćina iz Aleksinca učešće u ovoj velikoj humanitarnoj akciji uzeli su i davaoci krvi iz Kruševca, Niške Banje, Gadžinog Hana, Ražnja, najbrojniji su bili zaposleni u Železnicama Srbije iz Niša, kao i zaposleni Doma za smeštaj odraslih lica Kulina i DDK iz Al. rudnika, Grejača, V. Drenovca, Bovna, Ljubeša, Vakupa i Tešice.

Za sve goste organizovane su posete Zavičajnom muzeju i Turističkoj organizaciji, a prijeme su priredili u Centru za kulturu i umetnost direktor Maja Radoman Cvetičanin i u Skupštini opštine Aleksinac načelnik DD Dragan Jovanović.

Po rečima dr Bratislava Miladinovića transfuziologa Opšte bolnice u Aleksincu i ova akcija je bila izuzetno uspešna i pokazala je tradicionalnu plemenitost i veliko razumevanje našeg čoveka za pomoć drugome i obezbeđenje neophodnih rezervi krvi, po čemu se čitav Nišavski okrug oduvek prepoznavao.

U akciji je prikupljeno 105 jedinica dragocene tečnosti- nezamenljivog leka koji život znači, što je vredan rezultat, po rečima ekipe Zavoda za transfuziju krvi Niš.

Domaćin organizator akcije dodelio je zahvalnice organizacijama Crvenog krsta, a svakom gostu davaocu poklonio je knjigu o istoriji Aleksinca i boju na Deligradu.

Dobrovoljni davaoci krvi pored svoje velike humanosti pokazali su i veštine igre u kolu i plesu na zajedničkom druženju organizovanom u renomiranom aleksinačkom restoranu “Tiha noć“.

Na kraju srdačni ispraćaji i obećanje da će se dobrovoljni davaoci krvi i narednog 11. maja sresti na velikoj akciji humanih srca u Aleksincu.

Tekst: Dragan Jovanović, dipl.pravnik, dobitnik priznanja za 100 davanja krvi
Fotografije: Zvonko Bračun i Dobrica Rakić, davaoci krvi

Komentara: 0


# Dragan Jovanović Lera Crveni krst Bratislav Miladinović Humano srce DDK Kulina Deligrad Dragan Jovanović Nišavski okrug
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima