Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Crveni krst prodavao i akcije AIK banke

rss

25.07.2014. D. Ostojić, f: Fejsbuk

Klub dobrovoljnih davaoca Krvi ,,Humano srce,, je uputilo otvoreno pismo zameniku predsednika opštine Aleksinac, Čedomiru Rakiću u kome ga podrobno obaveštavaju o spornim dešavanjima u Crvenom krstu.

Fejsbuk profil organizacije Humano srce

Nakon što smo potvrdili autentičnost pisma prenosimo najinteresantnije delove. Uvidom u bazu Agencije za privredne registre potvrdili smo i verodostojnost organizacije Humano srce. Njen zastupnik je Miodrag Vojinović.

Šta dobrovoljni davaoci krvi iz Udruženja Humano srce zameraju aktuelnom rukovodstvu Crvenog krsta? U dobrom delu pisma opisuju se loši potezi rukovodstva vezani za nenamensko poslovanje. Dovodi se u pitanje i gde je završilo kompletno postrojenje narodne kuhinje, dobijeno nemačkom donacijom a vrednost te kuhinje je procenjena na preko 10.000 evra. Od našeg sagovornika smo dobili pojašnjenje cele situacije:

"Crveni krst je svojevremo dobio donaciju u vidu kompletnog postrojenja za pripremu hrane. Ta kuhinja je bia profesionalna, i bilo je moguće spremanje i do 600 obroka dnevno. Nakon prekida programa narodne kuhinje u Aleksincu, kompletna kuhinja volšebno nestaje. Delovi kuhinje odlaze na tri različite strane, jedan deo u jednu lokalnu kafanu, drugi deo u pekaru a treći deo odlazi nepoznatom licu, i sve to sa namerom da se ti delovi kuhinje čuvaju. O svemu tome postoje samo usmena saznanja i pismena potvrda o preuzimanju delova kuhinje, ali te kuhinje nema u popisnim dokumentima niti postoje odluke UO vezane za ovaj slučaj." završava naš sagovornik.

Ono što je meni bilo jako zanimljivo jeste podatak da se aleksinački Crveni krst bavio berzanskim poslovanjem. Naime u vlasništvu Crvenog krsta Aleksinac su bile i akcije AIK banke iz Niša. U jednom trenutku je vrednost tih akcija bila 12.000.000 dinara. Onog trenutka kada je Crveni krst Aleksinac zapao u finansijsku krizu, te akcije su prodate na Beogradskoj berzi.

Jednu od najvećih zamerki koju su potpisnici pisma uputili, odnosi se na ponašanje sekretara Crvenog krsta Toplice Đorđevića. Njemu je zamereno što je u vreme vanredne situacije, nastale zbog ovogodišnjih poplava u Srbiji, otišao na odmor.

Prenosimo navode iz pisma u originalu:

"Sekretar Toplica Đorđević je u vreme vanredne situacije u Srbiji i povećanog obima posla na prijemu humanitarne pomoći uzeo godišnji odmor i time povredio načela pokreta i misije Crvenog krsta tako što je uticao da se uspori rad Crvenog krsta Aleksinac."

Aleksinac.Net će u nastavcima pratiti ovu priču. U narednom tekstu bavićemo se zanimljivim modelom izbora kandidata i funkcionera. Ovim povodom smo poslali zvaničan dopis u Crveni krst Aleksinac, sa molbom da uradimo intervju sa nadležnima. O svemu ćemo čitaoce blagovremeno obaveštavati.

 

Komentara: 3


# Čedomir Rakić intervju Crveni krst Aleksinac.Net Toplica Đorđević Miodrag Vojinović Humano srce DDK AIK banka
@aleksinacnet @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+3) (-2)

  Povratak Dzedaja 26.07.2014.
  Lera uzvraca udarac

 • (+12) (-0)

  Aleksincanin 26.07.2014.
  Za kuhinju koju su dobili kao donaciju i treba se zapitati gde je, u kafani Mali cvet koju je uzeo Crveni krst, bilo je svega i svacega.Trebalo bi nadlezne zapitati pored kuhinje prve klase i za inventar gde je nestao, opremu koja je odnesena tamo, vrednost je bila ogromna, a neko je ulozio svoje vreme i veliki rad u sve to. Sramota ako su prodali sve i pokrali. KKoliko je samo imalo kreveta dobijenih iz donacije. Sramota

 • (+5) (-0)

  Aleksinčanka 30.07.2014.
  Kako oni imaju akcije AIK banke?. To je čudno ,mislim da su to akcije Fonda za poginule rudare.TO treba proveriti.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima