Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хуманост на делу – одржана акција давања крви

rss

27.08.2015.

У Великом Дреновцу 23. августа одржано је добровољно давање крви, у организацији Удружења грађана „Хумано срце“, Црвеног крста Алексинац и Завода за трансфузију из Ниша.

Хуманост на делу – одржана акција давања крви

Том приликом прикупљено је 17 боца крви.

„Циљ ове акције је осим прикупљања крви и ширење идеја хуманости. Боље је да крв чека него да неко чека крв“ – изјавио је председник удружења „Хумано срце“ Миодраг Војиновић.

Ова организација је већ организовала акцију прикупљања крви у Великом Дреновцу, пар дана пре тога је спровела успешну акцију прикупљања крви у Дому за смештај одраслих лица у Кулини током које је прикупљена 31 боца крви.

Магистар Славољуб Лазаревић из Завода за трансфузију крви истакао је да акције овог удружења постају традиција и пример осталим месним заједницама у околини.

„Залихе крви тренутно износе од 500 до 600 јединица крви, док је дневна потрошња око 100 јединица и управо оваквим редовним и ванредним акцијама стално се обнављају резерве“ – рекао је Лазаревић.

Удружење „Хумано срце“ већ неколико година ради на окупљању чланова и пропагирању добровољног давања крви, нарочито међу младима те имају акције у алексиначким средњим школама тако и у Вишој педагошкој школи. Осим акција добровољног давања крви ова организација ради и на ширењу идеје о завештању органа кроз донорске картице и до сада у својој бази имају скоро 100 чланова који су завештали своје органе.

„Некада су велике фирме били главни центри за акције давања крви, а добровољни даваоци крви су уживали одређене бенефиције попут неплаћања болничког дана или партиципације“ – присећа се Војиновић. И поред тога што народ не поседује културу давања крви постоје вишеструки даваоци крви који су крв дали 20, 50, па чак и 100 пута.

Крв могу дати особе од 18 до 65 година, мушкарци на три месеца, жене на 4 месеца. Следећа акција овог удружења одржаће се у Тешици. Грађани такође могу дати крв и у просторијама Завода за трансфузију.

 


# хуманост Црвени крст Миодраг Војиновић Хумано срце ДДК Велики Дреновац трансфузија Славољуб Лазаревић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима