Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dan pobede nad fazizmom u Nišu, Besmrtni puk - parada braće Rusa, Jermenije, Donjecke Republike, Srba i Grka

rss

10.05.2022. Tekst i foto: Boža Marković

Dan pobede, 9. 5. 2022. nad fašizmom obeležen je juče u Nišu, u organizaciji Grada Niša.

Dan pobede nad fazizmom u Nišu, Besmrtni puk - parada braće Rusa, Jermenije, Donjecke Republike, Srba i Grka

Okupljanje učesnik je počelo po protokolu u 10, 30 časova kod spomenika poginulog ruskog generala Kotova i njegove pratnje na Crvenom Krstu, 7. 11. 1944. koji se nalazi ispred prvog koncentracionog logora u Evropi "12. februar".

Inače, Dan pobede nad fašizmom u Nišu započeo je 8. 5. 2022., na Dan Svetoga Marka, otkrivanjem spomenika generalu Kotovu i njegovoj pratnji, kod Toponici na šest kilometra od Niša i aerodroma, kojia od Niša su poginuli u tzv. Niškom incidentu, u avionskoj bitki crvenoarmejske i američke avijacije, pomenutog datuma. Neshvatljivo je to, kako kažu Rusi koji danas žive u Srbiji, da su Amerikanci bombardovali Ruse, jer smo bili saveznici. Naime, Amerikanci su "zabunom" smatrali da se nalaze kod Novog Pazara, leteći dolinom Ibra, pa su bombardovali kolonu, računajući da je to nemačka kolona koja se povlačila. Nemačka vojska u povlačenju je bila na sto kilometra od Niša, tako da je ovo verovatno bio samo izgovor. U raketiranoj koloni poginuo je general Kotov, sa pratnjom koji je predvodio kolonu Crvene armije. Njegov sin bio je ranjen u bombardovanju ruske kolone.

Delegacija Ambasade RF u Beogradu polaže venac generalu Kotovu i Crvenoarmejcima

Na tom mestu pogibije generala Kotova, posle 77 godina podignut je spomenik njemu i njegovoj pratnji. Tom svečanom činu prisustvovao je Nj. E. Aleksandar Bocan- Harčenko, sa velikom delegacijom Ambasade RF u Beogradu, RIHC Niš i Rusa koji žive u Srbiji, ministar policije Aleksandar Vulin, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave Niš, gradskih opština Niš i organizacija i pojedinci koji su radili na tome da se ovo mesto obeleži.

 Delegacija VS

Na sam Dan pobede svečanosti su prisustvovali predstavnici Ambasade RF u Beogradu, Kopnene vojske Niš, Grada Niša, Policijske uprave Niš, Ruskog internacionalnog humanitarnog centra za brze intervencije Niš, gradskih opština Crvenog Krsta i Palilule, sa vodećim ljudima, boračkih organizacija od 1912- 1999., Balkanske kozačke vojske, Kozačke vojske Srbije, udruženja boraca i žandarmerije, predstavnici Jermenije i Donjecke Republike, Noćnih vukova-motociklista, predstavnici društava i udruženja ruskih opredeljenja, učenici niških škola  sa profesorima, istaknuti pojedinci i građani Niša i okoline, koji su položili vence kod spomenika generalu Kotovu na Crvenom Krstu.

Posle polaganja venaca intonirane su himne Srbije i Ruske Federacije, a zatim je kolona predvođena transparentom Besmrtni puk, na čelu sa predstavnicima Ambasade RF u Beogradu, gradonačelnicom Draganom Sotirovski i svim koji su se poklonili senima generala Kotova i njegovoj pratnji pošli ulicom 12. februar do centra Niš i spomenika oslobodiocima Niša.

Delegacija Jermenije u Besmrtnom puku

Besmrtni puk Crvenoarmejaca živi u Nišu trajno. Na zlatnim tablama muzeja upisano u istoriji Niša da su za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu živote dali 5946 mučenika Srba i boraca Narodno- oslobodilačke vojske Jugoslavije, kao i 39 Crvenoarmejaca. To je deo od 16168 evidentiranih u  predslužbenom prostoru crkve Svetog Georgija- Đorđa u muzeju Kopnene vojske Srbije. Taj muzej na preko 1000m2, otvoren 2017. dugotrajnim mukotrpnom radom general- potpukovnika Milosava Simovića, koji je sa oficirima i saradnicima stvorio. Inovacija ovog genijalnog i legendarnog generala Simovića je da su imena 39 stradalih Crvenoarmejaca i generala Kotova na zlatnim tablama napisana na ruskom jeziku. Ta inovacija odnosi se na sve stradale strance u Srbiji do1999., a stradalnici Košara i vojnici i učesnici Vojske i Policije Savezne Republike Jugoslavije u NATO agresije su slikovno predstavljeni na svodu anđela preslužbenog prostora pomenutog paraklisa u Muzeju KOV- a Srbije.

U šetnji sa slikama Besmrtnog puka Niša i drugih mesta Srbije bili su predstavnici Jermenije, Grčke i Donjecka, sa brojnim obeležjima i zastavama. Duž cele kolone Besmrtnog puka bila je nošena vertikalno po sredini Georgijevska lenta žuto- crne boje, koja se koristi kao znak velikog stradanja Rusa za slobodu iz vremena Carevine Rusije. Svi učesnici su na reverima nosili ovu traku, koju su delili i organizatori skupa, znak žalosti za stradale u Besmrtnom puku u ratovima kroz vreme za oslobođenje Slovena: Rusa, Belorusa, Kozaka, Srba i drugih pravoslavaca.

 gradonačelnik Dragana Sotirovski

Kolonu je predvodila grupa motorciksista sa zastavom RF, Srbije i Besmrtnog puka, koju je obezbeđivala Saobraćajna policija Niša.

U ulici Milojka Lešjanina saobraćaj je bio za trenutak zatvoren, a u njoj je  Georgijanska letna nošena visoko vijoreći se u rukama učesnika. Na Trgu oslobodioca Niša bila je postrojena jedinica VS koja je učestvovala u ceremonijalu na Crvenom Krstu i pred spomenikom oslobodiocima Niša. Kolona Besmrtnog puka sa transparentom, je uz zvuke ruskih i srpskih melodija,  svečano stala pred spomenik oslobodiocima Niša, odajući im minutom ćutanja zasluženu počast. Čula se zatim muzika poznatih kompozicije "Dan slobode" i "Ovo je Srbije", koje se mnogi prisutni pevali u znak slavne pobede Rusa i Srba, nad fašizmom.

Nakon polaganja venaca Ambasade RF u Beogradu, Vojske Srbije, Policije, Grada Niša, RIHC Niš i ostalih,  napred pomenutih, ceremonija je završena intoniranjem Himni Ruske Federacije i Republike Srbije Mnogi su sa rukom na srcu pevali himne koje su intonirane.

Ruskog humanitarnog centra Niš

Posve veličanstvenstveni trenutci iz naše novije istorije, kojih trebamo uvek da se sećamo zbog 27 miliona žrtava SSSR u Drugom svetskom ratu i oko 1.700.000 Srba i drugih antifašista čije žrtve, zločine, ratnu štetu, haranje kulturnih- istorijskih dragocenosti, privrede i drugog, mi: Rusi i Srbi, nikada ne smemo zaboraviti. Jer, tada je nešto manje od 420 hiljada Amerikanaca poginulo, kako iznosi Džon Bosnić, što nas dovodi do današnjih vojnih operacija RF u Ukrajini zbog povampirenja ukrajinskog fašizma i pojave neonacističkih pokreta u svetu.

Predstavnicima Ambasade RF u Beogradu Društvo "Pukovnik Rajevski" Žitkovca, koje je bilo prisutno i učestvovalo u ovom nezaboravnom skupu, uručene su ispred Društva knjige "Rajevski, pukovnik sa tri srca", koja upravo govori o najvećoj žrtvi za braću svoju, kakava je bila i žrtva Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, grofa Vronskog iz najprevođenije romana "Ana Karenjina" posle Biblije, kao i generala Kotova i mnogih Crvenoarmejaca koji su u slobodu Srbije ugradili svoje živote.

U ovoj godini 210-godišnjice Borodinske bitke, apostrofirajući govor o obraćanju u Gornjem Adrovcu Aleksandra N. Konamihina 2012., ne možemo se oteti utisku da prenesemo njegove reči iz obraćanja skupu da nisu samo Rusi ginuli za Srbiju, već da su i Srbi ginuli za Rusiju. Tom prilikom poneuo je Mihajla A. Miloradoviča- Krilatog, komandanta centralnog fronta u ovoj bitci, koji je komandovao sa 37 generala, od kojih  su još devet bili Srbi. Ti Srbi su došli u carsku Rusiju sredinom 18. veka. Oni su odlukom carske Dume iz 1753. godine formirali Novu Srbiju i Slaveno Srbiju, koje su postojale do 1764. U tom kontekstu je pomenuti Džon Bosnić, novinar i savetnik vlade Japana, iz "Teslinog naroda", čiji su preci vlastela od Bosnića, koji su živeli na prostoru Donjecka, kao što je i druga hercegovačka vlastelinska porodica Mihajla A. Miloradoviča, prvog gubernatora Sankt Peterburga, čiji potomci žive u 56 grana od Srbije, preko Federacije BiH, Danske do Australije.

 


# Niš saobraćaj Boža Marković - Nesvrćanin Aleksandar Vulin Rusija vojska Dragana Sotirovski drugi svetski rat
@VulinAleksandar @mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima