Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac obeležio 102 godine od oslobođenja u Prvom i 76 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

rss

14.10.2020. Boža Marković

I ove godine je uobičajenim polaganjem venaca na spomeniku palim učesnicima Prvog svetskog rata u porti crkve "Sveti Nikola" i kod spomenika palim partizanima Ozrenskog partizanskog odreda u Drugom svetskom ratu ispred OŠ "Ljupče Nikolić" obeleženo 102 godine od oslobođenja Aleksinca u Prvom svetskom ratu i 76 godina od oslobođenja Aleksinca u Drugom svetskom ratu.

Aleksinac obeležio 102 godine od oslobođenja u Prvom i 76 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Pre polaganja venaca tri sveštenika Aleksinačkog namesništva: paroh aleksinački, zatim sveštenik Saša Petrović i paroh žitkovački održali su opelo za stradale oficire i borce u Prvom svetskom ratu. 

Delegaciju koja je položila vence Opštine Aleksinac predvodio je predsednik Dalibor Radičević, sa pomoćnikom Čedomirom Rakićem, načelnikom Opštinske uprave Dejanom Miloševićem i sekretarom Opštine. Ova delegacija je u ime građana Aleksinca bila prva koja je položila vence na oba obeležja. Zatim je venac položila delegacija Vojske Srbije koju je predvodio potpukovnik Mijalković sa pratnjom. Vojska Srbije je prisutna u društvenom životu Opštine Aleksinac u svim prilikama, ali u novije vreme ovo je prvi put da je delegacija VS učestvovala u obeležavanju ovih datuma. Pored oficira koji su položili vence bila je i manja formacija vojnika koji su učestvovali u samom činu odavanja počasti palim u Prvom i Drugom svetskom ratu. Prisustvo VS odavanju počasti poginulim je razumljivo u duhu tradicionalne saradnje društvene sredine Opštine Aleksinac i Vojske Srbije, a predstavlja novinu iniciranu od društvene sredine politikom koju Opština Aleksinac sa novim rukovodstvom vodi posle najnovijih izbora 21.6.2020.

Vence su položile i delegacije Unije boraca ratova i Udruženja rezervnih vojnih starešina Aleksinca.

Kod spomen obeležja partizanima govorio je Mića Milojević, član Odbora za obeležavanje važnih datuma Aleksinca, a ceremonijom je rukovodio Zoran Stevanović, profesor istorije.

Ovi datumi se obeležavaju jedinstveno i naizmenično 13. i 15. oktobra, jer je 15. oktobra oslobođen Aleksinac u Prvom, a 13. oktobra u Drugom svetskom ratu, što je ove godine objedinjeno 13. oktobra.

Loše vreme i svetska pandemija uticali su na brojnije prisustvo građana. Do 2004. Dan oslobođenja Aleksinca u Drugom svetskom ratu od NOOV Jugoslavije i Crvene armije slavljen je i kao Dan Opštine Aleksinac, a od tada je to 5. jun.

U svakom slučaju Aleksincu, srećni Ti dani oslobođenja sa željom da uvek slaviš u miru, slobodi, razvoju i napretku svake vrste.

Tekst i foto: Boža Marković


# Aleksinac prvi svetski rat Dalibor Radičević Boža Marković - Nesvrćanin Zoran Stevanović vojska drugi svetski rat Mića Milojević Saša Petrović
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima