Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Predstavljena knjiga Lokalna samouprava u Aleksincu i okolini 1832-2018

rss

07.06.2018. Tekst i foto: Boža Marković

Pred sam Dan Opštine Aleksinac, 4. 6. 2018. u 18.45 časova u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost Aleksinac otvorena je izložba slika i nekih od događaja pod naslovom "Od župe do opštine", a potom je u prepunoj sali Doma mladih u istom zdanju predstavljena knjiga grupe autora "Lokalna samouprava u Aleksincu i okolini 1832-2018".

Predstavljena knjiga Lokalna samouprava u Aleksincu i okolini 1832-2018

Oba ova događaja su bila jedna celina, i masom zainteresovanih učesnika iz samog grada u lokalnoj samoupravi kroz novije vreme, kao i potomci nekih od aktera koji su preminuli, ali i malim brojem onih van Aleksinca, obeležili su deo proslave Dana Opštine Aleksinac. Izložba i predstavljena knjiga su dobar potez, koji govori o masovnosti i veličini lokalne samouprave kroz veoma dug period Aleksinca i okoline, iz vremena kada je Aleksinac bio centar subregiona u kome se objedinjavala lokalna samouprava veće teritorije nego što je bio aleksinački srez.

Knjiga sadrži uvod "Od provincije do nahije; Aleksinac i okolina u Kraljevini Srbiji" koji se završava odeljkom "Aleksinački i Moravski srez u sastavu Niškog okruga od 1896. do bugarske okupacije 1915.", zatim "Aleksinac i okolina za vreme bugarske okupacije Srbije od 1915. do 1918.", "Aleksinac i okolina u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji", "Aleksinac i okolina u okupiranoj Srbiji od 1941. do 1944. godine", "Aleksinac i okolina u socijalističkoj Jugoslaviji", "Opština Aleksinac u Republici Srbiji od 1990-2018", "Izbori za narodne poslanike i poslanice sa područja Opštine Aleksinac u Republičkoj i Saveznoj skupštini" i "Lokalna samouprava u Opštini Aleksinac od 1963-2018" sa pregledom i biografijama funkcionera SO u tom perodu.
Knjigu su napisali profesori Zoran Stevanović i Milan Petrović i MA Siniša Golubović, na 466 strana, u izdanju biblioteke "Vuk Karadžić" Aleksinac, u tiražu od 450 primeraka. Za knjigu su korišćeni neobjavljeni arhivski izvori iz Arhive SO Aleksinca, zapisnici sa sednica SO od 1963. do danas i knjige rođenih, venčanih i umrlih crkve Sv. Nikola u Aleksincu od 1876-1946, objavljeni izvori, novine i časopisi, literatura sadržana u preko 80 štampanih knjiga, domaćih i stranih autora i 7 karata. O knjizi su govorili autori, a ispred recenzenata MA Svetlana Đurđević. U knjizi je mnogo rečeno, ali bez obzira na mnoštvo imena ona je samo početak za dalja izučavanja, jer za mnogo toga nema istorijskih podataka koji bi bili potvrda napisanog, što otvara prostor za nova istraživanja.

Sama manifestacija obeležavanja Dana opštine i obilovala je dečjim, sportskim, muzičkim i turističkim programima, uz učešće domaćih i ekipa iz NR Bugarske, Grčke, Republike Makedonije i Slovenije, kao i svečanom sednicom SO Aleksinac na kojoj su podeljene pohvale i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. Svečanoj sednici su prisustvovali gosti iz inostranstva iz pomenutih zemalja, ataše za kulturu Ruske Federacije iz Ambasade u Beogradu, ministar lokalne samouprave Branko Ružić u Vladi RS, prestavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, episkop niški gospodin Arsenije sa pratnjom, opština iz okruženja i predstavnika Stalne konferencije gradova, predstavnici ustanova, državnih organa, stranih privrednika u Aleksincu, odbornici i brojni građani. Muzički program na svečanoj sednici SO izveli su članovi gradskog orkestra, uz učešće hora "Šumatovac" i vokalnih solista.


# opština Boža Marković - Nesvrćanin Svetlana Đurđević Zoran Stevanović izložba promocija Vuk Karadžić biblioteka Siniša Golubović SO Aleksinac Vuk Karadžić Branko Ružić Milan Petrović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima