Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Evropski progres: Vreme za uspešne žene iz Aleksinca

rss

11.11.2015. Opština Aleksinac

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko Evropskog PROGRESA obezbediti pet i po miliona evra za projekte u oblasti poboljšanja zdravstva, ekonomskog osnaživanja žena i informisano planiranje razvoja.

Evropski progres: Vreme za uspešne žene iz Aleksinca

Na sedmom sastanku Upravnog odbora Evropskog PROGRESA, održanom prošle nedelje, između ostalog, odlučeno je da se obezbedi 368.000 evra za podršku 48 projekata u oblasti ženskog preduzetništva. Naime, reč je o dodeli bespovratne pomoći za pokretanje biznisa u vlasništvu žena i koje će voditi žene.

Javni poziv za podršku ženskom preduzetništvu kroz dodelu bespovratnih sredstava trajao je od 15. juna do 24. jula 2015. godine. Ovaj program podržava biznise u oblasti proizvodnje i pružanja usluge, a odabrani su na osnovu njihove relevantnosti, očekivanih ishoda i održivosti nakon njihovog isteka. Najviši iznos sredstava koji može biti odobren po projektu je 10.000 evra, a najniži 1.500 evra. Sve aktivnosti u okviru svakog odabranog projekta moraju biti sprovedene najkasnije do 1. oktobra 2016. godine. Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema i druga trajna dobra neophodna za pokretanje biznisa.

Evropski PROGRES odobrio je 48 projekata iz 22 opštine. Među odobrenim projektima nalaze se i tri koja dolaze iz Aleksinca. Projekti su odobreni Biljani Đokić za specijalističku medicinsku praksu, Maji Ostojić za stomatološku praksu i Marini Pešić za igraonicu i rođendaonicu.

Evropski PROGRES će budućim preduzetnicima pružati mentorsku podršku i stručnu pomoć u poslovnom upravljanju, knjigovodstvu, marketingu i drugim uslugama u zavisnosti od potreba korisnica. Time će se obezbediti održivost poslovanja i očekuje se da će do kraja 2017. Godine doprineti otvaranju najmanje 80 novih radnih mesta za žene u 34 lokalne samouprave obuhvaćene Programom. Registracija novih preduzeća i nabavka opreme će započeti u novembru 2015. godine.

Komentara: 0


# EU KLER Progres biznis Švajcarska Evropski progres Biljana Đokić Maja Ostojić Marina pešić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima