Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Европски прогрес: Време за успешне жене из Алексинца

rss

11.11.2015. Општина Алексинац

Европска унија и Влада Швајцарске ће преко Европског ПРОГРЕСА обезбедити пет и по милиона евра за пројекте у области побољшања здравства, економског оснаживања жена и информисано планирање развоја.

Европски прогрес: Време за успешне жене из Алексинца

На седмом састанку Управног одбора Европског ПРОГРЕСА, одржаном прошле недеље, између осталог, одлучено је да се обезбеди 368.000 евра за подршку 48 пројеката у области женског предузетништва. Наиме, реч је о додели бесповратне помоћи за покретање бизниса у власништву жена и које ће водити жене.

Јавни позив за подршку женском предузетништву кроз доделу бесповратних средстава трајао је од 15. јуна до 24. јула 2015. године. Овај програм подржава бизнисе у области производње и пружања услуге, а одабрани су на основу њихове релевантности, очекиваних исхода и одрживости након њиховог истека. Највиши износ средстава који може бити одобрен по пројекту је 10.000 евра, а најнижи 1.500 евра. Све активности у оквиру сваког одабраног пројекта морају бити спроведене најкасније до 1. октобра 2016. године. Европски ПРОГРЕС неће додељивати новчана бесповратна средства, већ ће у одобреној вредности бити набављене машине, опрема и друга трајна добра неопходна за покретање бизниса.

Европски ПРОГРЕС одобрио је 48 пројеката из 22 општине. Међу одобреним пројектима налазе се и три која долазе из Алексинца. Пројекти су одобрени Биљани Ђокић за специјалистичку медицинску праксу, Маји Остојић за стоматолошку праксу и Марини Пешић за играоницу и рођендаоницу.

Европски ПРОГРЕС ће будућим предузетницима пружати менторску подршку и стручну помоћ у пословном управљању, књиговодству, маркетингу и другим услугама у зависности од потреба корисница. Тиме ће се обезбедити одрживост пословања и очекује се да ће до краја 2017. Године допринети отварању најмање 80 нових радних места за жене у 34 локалне самоуправе обухваћене Програмом. Регистрација нових предузећа и набавка опреме ће започети у новембру 2015. године.


# ЕУ КЛЕР Прогрес бизнис Швајцарска Европски прогрес Биљана Ђокић Маја Остојић Марина пешић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима