Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Podrška ženskom preduzetništvu

rss

18.06.2015. Opština Aleksinac

U okviru aktivnosti razvojnog programa Evropski PROGRES, koje imaju za cilj podršku rodnoj ravnopravnosti i ekonomsko osnaživanje žena kroz kreiranje novih radnih mesta, objavljen je javni poziv za dodelu bespovratne pomoći za pokretanje biznisa u vlasništvu žena i koje će voditi žene.

Podrška ženskom preduzetništvu

Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su ukupno 400.000 evra za podršku 40 projekata. Javni poziv biće otvoren do  24. jula 2015. godine.

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposlene žene, koje su u trenutku objavljivanja javnog poziva prijavljene na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje tri meseca neprekidno, imaju trajno boravište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od 34 opštine ili grada na jugoistoku i jugozapadu Srbije koji su uključeni u realizaciju programa Evropski PROGRES.

„Od žena čije predloge projekata bude odabrala komisija, očekujemo da pokrenu i vode svoj sopstveni posao koji će, nadamo se, biti uspešan i nakon isteka projekta“ rekao je Dragan Mladenović, menadžer sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Program će podržati biznise u oblasti proizvodnje i pružanja usluga i svi projekti će biti izabrani kroz transparentan i konkurentski proces. Projekti će biti odabrani na osnovu njihove relevantnosti, očekivanih ishoda i održivosti nakon njihovog isteka.  Najviši iznos sredstava koji može da bude odobren po projektu je 10.000 evra, a najniži 1.500 evra. Sprovođenje aktivnosti u okviru svakog odabranog projekta će trajati ne duže od 12 meseci, počev od dana potpisivanja sporazuma, a sve aktivnosti moraju biti  sprovedene najkasnije do 1. oktobra 2016.

Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema i druga trajna dobra neophodna za pokretanje biznisa. Nakon konačnog odobrenja predloga projekta, a pre nabavke i isporuke tražene opreme, mašina i trajnih dobara, buduće preduzetnice će započeti proces registracije preduzeća kod Agencije za privredne registre. Troškove registracije preduzeća i doprinosa podnose same preduzetnice.

„Projekti podrške ženskom preduzetništvu imaju za cilj da pruže nezaposlenim ženama priliku da promene svoj i živote svojih porodica na bolje, i da postanu pozitivan primer drugim ženama u svojim zajednicama“, rekla je Ana Nedeljković, saradnica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost u okviru programa Evropski PROGRES.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES je u periodu od 26. marta do 8. aprila 2015. godine održao sedam informativnih sesija na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Takođe, program je u maju održao devet obuka za izradu biznis planova za sve zainteresovane kandidatkinje u cilju priprema za podnošenje predloga projekata u okviru javnog poziva.

Više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupno je na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/ .

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije, finansirajuEvropska unija i Vlada Švajcarske sa ukupno 24,46 miliona evra. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU). U program Evropski PROGRES su uključene sledeće lokalne samouprave – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Za dodatne informacije molim Vas kontaktirajte:
Dejan Drobnjak
Službenik za komunikacije
Evropski PROGRES
Mobilni: +381 (0)63 861 4524
Elektronska pošta: [email protected]

 


# Prokuplje EU Gadžin Han Progres Vladičin Han Bela Palanka biznis podrška Švajcarska Evropski progres Novi Pazar
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima