Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ulici ime Viktora Igoa

rss

16.01.2010. D. STOJANOVIĆ, novosti.rs

Posle 133 godine otkako su Srbija i Aleksinac krvarili pod turskim zulumom, probudili su se i Aleksinčani sa inicijativom da se na dostojan način zahvale i oduže velikom srpskom prijatelju, slavnom francuskom knjižnjevniku Viktoru Igou, davanjem njegovog imena jednoj ulici. Verovatno, rukovodeći se onom starom - nikad nije kasno.

Ulici ime Viktora Igoa

Jedan od najvećih književnika svih vremena Viktor Igo, obraćajući se uspavanoj Evropi povodom nečuvenog masakra koji su Turci počinili u Srbiji, u Aleksincu, u leto 1876. godine napisao je: „Jedan narod ubijaju. Gde? U Evropi. Ima li svedoka tome činu? Jedan: ceo svet. Vide li ga vlade? Ne!“ To je početak teksta pod naslovom „Za Srbiju“ objavljenog 17. avgusta 1876. godine, u pariskom listu „Poziv“.

Obavešten da je „stanovništvo varoši Aleksinac za nekoliko časova svedeno od 10.000 na 1.300 i da su groblja pretrpana leševima, Viktor Igo dalje piše.

„Evropske vlade treba da znaju da tiranin tamo para utrobu materama da bi u njoj pobio

decu, da po javnim trgovima ima bezbroj ženskih leševa s tragovima mrcvarenja, da psi po ulicama glođu lobanje obeščašćenih devojčica, da je sve to strašno i odvratno, da bi bio dovoljan samo jedan mig Evrope pa da sve to prestane. Stigao je čas da se podigne glas“, nastavlja svoju optužbu - apel veliki pisac.

Iza inicijative stoje mnogi mladi intelektualci u ovom gradu. Između ostalih, dr Dušan Ostojić, dr Maja Anđelić, profesor Milena Stančić, dr Ana Nikolić, arhitekta Željko Janković...

- Nije mi jasno zbog čega to ranije nije učinjeno. Viktor Igo je to zaslužio više nego mnogi drugi, više ili manje znani. On je celoj Evropi otvorio oči za ono što se dešavalo u našem gradu i zato u potpunosti podržavam inicijativu - kaže profesor istorije i opštinski većnik Zoran Stevanović.

- Svakom gradu bila bi čast da neka ulica u njemu nosi ime slavnog Igoa, pa zašto ne bi i nama. Trenutno prikupljamo potpise koje ćemo predati nadležnim organima lokalne samouprave - kaže dr Dušan Ostojić.

- Zar treba bolje obrazloženje da Viktor Igo, makar i sa svojim imenom i prezimenom na tabli na početku jedne ulice, postane stanovnik grada na Moravici - pita dr Ana Nikolić.

- Zašto da ne, iako sa velikim zakašnjenjem. To slavno ime, čija je reč imala i te kakvu težinu, zaslužuje jednu ulicu, a simbolično bi to bio i naš početni korak ka EU - ističe Željko Janković.

A povodom ove inicijative, predsednik opštine Ivan Dimić kaže, za „Novosti“, da će predlog biti stavljen u predviđenu proceduru čim stigne, i da on lično nema ništa protiv.

PATRIK BESON

PRIJATELjSTVO prema Srbiji i srpskom narodu iskazao je takođe i Igoov sunarodnik, književnik i kolumnista Patrik Beson. Bio je među prvima koji je posle NATO bombardovanja Aleksinca, 5. aprila 1999. godine, posetio ovaj razoreni grad, i tom prilikom osudio takav zločin, ne poštedevši ni Francusku, čija je raketa prva ispaljena na grad na Moravici.

www.novosti.rs

Komentara: 2


# predsednik opštine Ivan Dimić Aleksinac Viktor Igo Dušan Ostojić NATO Zoran Stevanović Ana Nikolić Patrik Beson
@zubarcina @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dragoslav Nenadovic 16.02.2010.
  U pomenutom časopisu-listu *Poziv* slavni francuski pisac čovek epohe-evropljanin Viktor Igo (1802-1885) digao je glas "Za Srbiju" i ustao protiv turskih zverstava, a povodom masakra nad golorukim nedužnim srpskim narodom u Aleksincu 1876. godine.
  Viktor Igo, u svom apelu upućenom evropskoj javnosti, traži da se vladama kaže da "zločin ostaje zločin", da sve što se u Evropi radi, radi sama Evropa i da stvarima treba dati pravo ime, *jer ubiti čoveka pored šume to je zločin, ali i ubiti jedan narod iza šume, što se naziva diplomatijom, isto tako je zločin, samo veći*.
  Opisujući masakre i neviđene turske zločine počinjene nad srpskom nejači, V. Igo se pita: "Kada će se svršiti mučenje tog malog, junačkog naroda?"
  Stradanje Aleksinca odigralo se pred očima Evrope, a veliki Viktor Igo prvi je prizvao izostalu međunarodnu moralnu osudu; nepokazanu ljudsku savest i razum usnule Evrope zbog pogibije civila i materijalne štete.
  Zbog učinjenog pridružujem se akciji da jedna ulica u Aleksincu opravdano i s ponosom ponese ime slavnog pisca.
  Međutim, ne vidim nikakvu paralelu i simboliku, već samo suprotnost, između humanog čina optužbi Viktora Igoa upućenih Staroj dobroj Evropi sa imenovanjem ulice, i to nazivati simboličnim Aleksinačkim korakom ka toj, isto takvoj Evropi...

 • (+0) (-0)

  Tomislav Nikolić 30.08.2010.
  Sa velikom pažnjom i zadovoljstvom pročitao sam inicijativu da se u Aleksincu jednoj ulici dade ime slavnog francuskog pisca Viktora Igoa.Igo je to zaista i zaslužio. Da se učini dobro delo nikada nje kasno.Ja sada živim daleko od Aleksinca, čak na petom kontinentu u Australiji ali me za Aleksinac vežu uspomene iz moje rane mladosti,Proveo sam na Aleksinačkom rudniku 4 godine u vremenu od 1952 do 1956 godine i sa zadovoljstvom se vraćam u Aleksinac kada god mi mogućnosti dozvoljavaju.Jednako kao i svi aleksinčani i ja sam strahovao od bombi NATO avijacije koje su uzručene na Aleksinac u neposrednoj blizini mojih rodjaka, braće Jonić koji su, na svu sreću ostali živi.Aleksinački rudnik kojeg na žalost više nema i Aleksinac ostali su mi u lepoj uspomeni i tamo ću se vraćati kada god mi se ukaže prilika kao što sam to učinio i ove godine mececa jula kada sam sa‚Aleksinčaninom Božidarom Kostićem posetio Rudnik,Bovansko jezero i vrelo Moravice u Soko Banji.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima