Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Улици име Виктора Игоа

rss

16.01.2010. Д. СТОЈАНОВИЋ, novosti.rs

После 133 године откако су Србија и Алексинац крварили под турским зулумом, пробудили су се и Алексинчани са иницијативом да се на достојан начин захвале и одуже великом српском пријатељу, славном француском књижњевнику Виктору Игоу, давањем његовог имена једној улици. Вероватно, руководећи се оном старом - никад није касно.

Улици име Виктора Игоа

Један од највећих књижевника свих времена Виктор Иго, обраћајући се успаваној Европи поводом нечувеног масакра који су Турци починили у Србији, у Алексинцу, у лето 1876. године написао је: „Један народ убијају. Где? У Европи. Има ли сведока томе чину? Један: цео свет. Виде ли га владе? Не!“ То је почетак текста под насловом „За Србију“ објављеног 17. августа 1876. године, у париском листу „Позив“.

Обавештен да је „становништво вароши Алексинац за неколико часова сведено од 10.000 на 1.300 и да су гробља претрпана лешевима, Виктор Иго даље пише.

„Европске владе треба да знају да тиранин тамо пара утробу матерама да би у њој побио

децу, да по јавним трговима има безброј женских лешева с траговима мрцварења, да пси по улицама глођу лобање обешчашћених девојчица, да је све то страшно и одвратно, да би био довољан само један миг Европе па да све то престане. Стигао је час да се подигне глас“, наставља своју оптужбу - апел велики писац.

Иза иницијативе стоје многи млади интелектуалци у овом граду. Између осталих, др Душан Остојић, др Маја Анђелић, професор Милена Станчић, др Ана Николић, архитекта Жељко Јанковић...

- Није ми јасно због чега то раније није учињено. Виктор Иго је то заслужио више него многи други, више или мање знани. Он је целој Европи отворио очи за оно што се дешавало у нашем граду и зато у потпуности подржавам иницијативу - каже професор историје и општински већник Зоран Стевановић.

- Сваком граду била би част да нека улица у њему носи име славног Игоа, па зашто не би и нама. Тренутно прикупљамо потписе које ћемо предати надлежним органима локалне самоуправе - каже др Душан Остојић.

- Зар треба боље образложење да Виктор Иго, макар и са својим именом и презименом на табли на почетку једне улице, постане становник града на Моравици - пита др Ана Николић.

- Зашто да не, иако са великим закашњењем. То славно име, чија је реч имала и те какву тежину, заслужује једну улицу, а симболично би то био и наш почетни корак ка ЕУ - истиче Жељко Јанковић.

А поводом ове иницијативе, председник општине Иван Димић каже, за „Новости“, да ће предлог бити стављен у предвиђену процедуру чим стигне, и да он лично нема ништа против.

ПАТРИК БЕСОН

ПРИЈАТЕЉСТВО према Србији и српском народу исказао је такође и Игоов сународник, књижевник и колумниста Патрик Бесон. Био је међу првима који је после НАТО бомбардовања Алексинца, 5. априла 1999. године, посетио овај разорени град, и том приликом осудио такав злочин, не поштедевши ни Француску, чија је ракета прва испаљена на град на Моравици.

www.novosti.rs

Коментара: 2


# председник општине Иван Димић Алексинац Виктор Иго Душан Остојић НАТО Зоран Стевановић Ана Николић Патрик Бесон
@zubarcina @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dragoslav Nenadovic 16.02.2010.
  U pomenutom časopisu-listu *Poziv* slavni francuski pisac čovek epohe-evropljanin Viktor Igo (1802-1885) digao je glas "Za Srbiju" i ustao protiv turskih zverstava, a povodom masakra nad golorukim nedužnim srpskim narodom u Aleksincu 1876. godine.
  Viktor Igo, u svom apelu upućenom evropskoj javnosti, traži da se vladama kaže da "zločin ostaje zločin", da sve što se u Evropi radi, radi sama Evropa i da stvarima treba dati pravo ime, *jer ubiti čoveka pored šume to je zločin, ali i ubiti jedan narod iza šume, što se naziva diplomatijom, isto tako je zločin, samo veći*.
  Opisujući masakre i neviđene turske zločine počinjene nad srpskom nejači, V. Igo se pita: "Kada će se svršiti mučenje tog malog, junačkog naroda?"
  Stradanje Aleksinca odigralo se pred očima Evrope, a veliki Viktor Igo prvi je prizvao izostalu međunarodnu moralnu osudu; nepokazanu ljudsku savest i razum usnule Evrope zbog pogibije civila i materijalne štete.
  Zbog učinjenog pridružujem se akciji da jedna ulica u Aleksincu opravdano i s ponosom ponese ime slavnog pisca.
  Međutim, ne vidim nikakvu paralelu i simboliku, već samo suprotnost, između humanog čina optužbi Viktora Igoa upućenih Staroj dobroj Evropi sa imenovanjem ulice, i to nazivati simboličnim Aleksinačkim korakom ka toj, isto takvoj Evropi...

 • (+0) (-0)

  Tomislav Nikolić 30.08.2010.
  Sa velikom pažnjom i zadovoljstvom pročitao sam inicijativu da se u Aleksincu jednoj ulici dade ime slavnog francuskog pisca Viktora Igoa.Igo je to zaista i zaslužio. Da se učini dobro delo nikada nje kasno.Ja sada živim daleko od Aleksinca, čak na petom kontinentu u Australiji ali me za Aleksinac vežu uspomene iz moje rane mladosti,Proveo sam na Aleksinačkom rudniku 4 godine u vremenu od 1952 do 1956 godine i sa zadovoljstvom se vraćam u Aleksinac kada god mi mogućnosti dozvoljavaju.Jednako kao i svi aleksinčani i ja sam strahovao od bombi NATO avijacije koje su uzručene na Aleksinac u neposrednoj blizini mojih rodjaka, braće Jonić koji su, na svu sreću ostali živi.Aleksinački rudnik kojeg na žalost više nema i Aleksinac ostali su mi u lepoj uspomeni i tamo ću se vraćati kada god mi se ukaže prilika kao što sam to učinio i ove godine mececa jula kada sam sa‚Aleksinčaninom Božidarom Kostićem posetio Rudnik,Bovansko jezero i vrelo Moravice u Soko Banji.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима