Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Odbornici o rebalansu budžeta, raspodeli dodatnih sredstava i strategiji javnog zdravlja

rss

02.03.2016. Radio Aleksinac

Danas je održana 38. sednica Skupštine opštine Aleksinac.
Na dnevnom redu našlo se 17 tačaka, među kojima su i dopune usvojene na današnjem veću.

Odbornici o rebalansu budžeta, raspodeli dodatnih sredstava i strategiji javnog zdravlja

Početak i ove sednice obeležila je rasprava opozicione Demokratske stranke Srbije i vladajuće većine u opštinskom parlamentu u vezi sa dopunom dnevnog reda.

Naime, DSS je predložila da se dnevni red dopuni predlogom za usvajanje Deklaracije o izuzimanju teritorije opštine Aleksinac iz odredbi Zakona o potvrđivanju saradnje Vlade Republike Srbije i NATO pakta. Predlog je u ime podnosioca dopune, OO Demokratske stranke Srbije, obrazložio odbornik Ivan Dimić, nekadašnji predsednik opštine Aleksinac, pozvavši svoje kolege da usvajanjem deklaracije dokažu da nisu zaboravili bombardovanje 1999. godine.

Predlogu se usprotivio aktuelni predsednik aleksinačke lokalne samouprave i lider lokalnog SNS Nenad Stanković, prebacivši Dimiću da je to pitanje trebalo da pokrene još 2006. godine, kada je Zakon o saradnji sa NATO paktom usvojen, te je postavio pitanje zašto bi Aleksinac bio izuzet iz državne politike.

Na ovu primedbu Dimić je podsetio prisutne da je sporazum tek ovih dana ratifikovan i da je time aktuelna vlast predala Srbiju u ruke NATO paktu.

U okviru redovnog izveštaja o radu lokalne samouprave između dve skupštine predsednik Stanković je naveo tri projekta koja će uskoro biti realizovana: izgradnja levoobalnog nasipa na Južnoj Moravi, zatim uređenje korita reke Morave i pilot projekat modernizacije fiksne mreže. On je dodao da je Aleksinac prva opština u kojoj se ovakav projekat modernizacije fiksne mreže realizuje.

Od 17 tačaka koje su danas bile na dnevnom redu, odbornici su najpre izglasali rebalans budžeta opštine za 2016. godinu, koji je prema odluci Veća uvećan za nešto više od 36 miliona i 360 hiljada dinara.  Povećanje budžeta uslovljeno je prenosom sredstava iz prošlogodišnjeg budzeta u iznosu od 20 miliona, 60 hiljada i 396 dinara i planiranih tekućih prihoda od 5 miliona i 300 hiljada dinara. U novom budzetu ima izmena i na rashodovnoj strani, pa će pojedine stavke biti uvećane, i to sredstva za nabavku zemljišta za izgradnju levoobalnog nasipa na Južnoj Moravi i za proširenje grobalja u mesnim zajednicama. Sredstva za tekuće budžetske rezerve će takođe biti uvećana za 5 miliona i 300 hiljada dinara.

Na današnjem skupštinskom zasedanju usvojen je i predlog odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog budzeta opštine za prethodnu godinu, kao i izmene i dopune programa poslovanja Direkcije za urbanizam i izgradnju za ovu godinu.

Odbornici su usvojili predlog Saveta za zdravstvo o pristupanju izradi strategije javnog zdravlja na teritoriji opštine od 2016. do 2020. godine, kao i predlog u vezi sa Odlukom o socijalnoj zaštiti u opštini Aleksinac.

Jedna od tačaka na današnjem zasedanju bila je i Odluka o finansijskoj pomoći u oblasti vantelesne oplodnje. Usvajanjem ovog predloga iz budzeta će biti izdvojeno dva miliona dinara za parove sa teritorije opštine koje žele da se podvrgnu ovoj intervenciji. Konkretno, svaki par će dobiti 250.000 dinara i tom slučaju Opština će pomoći lečenje osam parova.

Opština će finansijski pomoći i lečenje dece sa smetnjama u razvoju, u okviru usluge „Predah smeštaj“ koju će pružati Centar za socijalni rad. Visina pomoći biće u skladu sa mesečnim prihodima porodica čiji su članovi deca sa smetnjama u razvoju.

Odbornici su usvojili i dopunu, odnosno izmenu Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Komunalne usluge“ za ovu godinu kojom se ovom preduzeću, pored ostalog, poveravaju i poslovi održavanja higijene na Bovanskom jezeru.

Skupština je na današnjoj sednici produžila mandat aktuelnoj direktorki Centra za socijalni rad Jasni Nikolić, pa će ona ovu funkciju obavljati i u naredne četiri godine.

Pri samom kraju zasedanja, odbornici doneli odluku da novi većnik bude profesor fizike Bratislav Simić, koji će na tom mestu zameniti dosadašnjeg većnika Igora Ristića.

Jelena Radovanović i Milan Vlajić


# predsednik opštine Ivan Dimić SNS Južna Morava opština Bovansko jezero skupština DSS Centar za socijalni rad Komunalne usluge JP NATO Nenad Stanković zdravlje revizija Bratislav Simić Jasna Nikolić komunikacije vantelesna oplodnja Igor Ristić Komunalne usluge JP
@sns_aleksinac @dsscentar @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima