Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mešoviti hor "Šumatovac"

rss

02.02.2015. Fejsbuk

1. februara 2005 godine, nove, mlade snage i ljubitelji horske muzike obnovili su gradski hor Šumatovac.

Mešoviti hor "Šumatovac"

Na repertoaru ima svetovnu, ali i duhovnu muziku domaćih i stranih autora, kao i obrade popularnih kompozicija uz instrumentalnu pratnju. Čine ga amateri, ljudi različitih profesionalnih orijentacija, ali istinski entuzijasti i zaljubljenici u horsku muziku.

Hor radi u kontinuitetu već 10 godina i svoj uspeh duguje, kako sjajnim dirigentima i umetnicima koji su ga vodili, tako i izvrsnim i posvećenim pevačima koji ga održavaju sve ove godine. Kroz hor je tokom ovih godina prošlo mnogo pevača i svi su ostavili svoj lični trag. Mladi, novi, studenti, koji svake godine unose sveži duh u ovaj hor i stariji iskusni pevači, koji su počeli sa pevanjem još u đackim danima i istrajali dugo, spajajući svoje privatne i profesionalne živote sa horskim. Članovi hora obično kažu da kada hor i pevanje jednom uđu u krv teško je kasnije izbaciti ih iz života.

Hor je dobitnik nagrade za izvođenje pravoslavne muzike na I festivalu pravoslavne muzike i okviru XXII horskih svečanosti u Nišu 2008 godine. Iste godine hor je učestvovao na Ohridskom horskom festivalu, najvećoj horskoj manifestaciji u ovom delu Evrope, koja ima međunarodni karakter, i tu dobio visoke ocene za izvođenje horske muzike.

Od obnavljanja 2005 godine, horom je dirigovala dipl. muzičar Marija Stanković. Početkom 2010-e godine, dirigentsku palicu preuzela je Milica Stanković, koja je rukovodila horom do avgusta iste godine. Od 1. 11. 2010 god. horom je dirigovao Živorad Milosavljević - Žiža, a od februara 2012 godine, horom diriguje mag. Milena Injac, dirigent i profesor na fakultetu muzičke umetnosti u Nišu.

Na Ohridskom horskom festivalu 2013 hor osvaja treću nagradu. Svoj kvalitet potvrđuje jos jednom trećom nagradom, ovoga puta na Internacionalnim horskim svečanostima u Češkoj 2014. godine.

 

video...

Komentara: 0


# Milica Stanković hor Šumatovac hor pevanje Milena Injac Marija Stanković dirigent Živorad Milosavljević
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima