Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Мешовити хор "Шуматовац"

rss

02.02.2015. Фејсбук

1. фебруара 2005 године, нове, младе снаге и љубитељи хорске музике обновили су градски хор Шуматовац.

Мешовити хор "Шуматовац"

На репертоару има световну, али и духовну музику домаћих и страних аутора, као и обраде популарних композиција уз инструменталну пратњу. Чине га аматери, људи различитих професионалних оријентација, али истински ентузијасти и заљубљеници у хорску музику.

Хор ради у континуитету већ 10 година и свој успех дугује, како сјајним диригентима и уметницима који су га водили, тако и изврсним и посвећеним певачима који га одржавају све ове године. Кроз хор је током ових година прошло много певача и сви су оставили свој лични траг. Млади, нови, студенти, који сваке године уносе свежи дух у овај хор и старији искусни певачи, који су почели са певањем још у ђацким данима и истрајали дуго, спајајући своје приватне и професионалне животе са хорским. Чланови хора обично кажу да када хор и певање једном уђу у крв тешко је касније избацити их из живота.

Хор је добитник награде за извођење православне музике на I фестивалу православне музике и оквиру XXII хорских свечаности у Нишу 2008 године. Исте године хор је учествовао на Охридском хорском фестивалу, највећој хорској манифестацији у овом делу Европе, која има међународни карактер, и ту добио високе оцене за извођење хорске музике.

Од обнављања 2005 године, хором је дириговала дипл. музичар Марија Станковић. Почетком 2010-е године, диригентску палицу преузела је Милица Станковић, која је руководила хором до августа исте године. Од 1. 11. 2010 год. хором је дириговао Живорад Милосављевић - Жижа, а од фебруара 2012 године, хором диригује маг. Милена Ињац, диригент и професор на факултету музичке уметности у Нишу.

На Охридском хорском фестивалу 2013 хор осваја трећу награду. Свој квалитет потврђује јос једном трећом наградом, овога пута на Интернационалним хорским свечаностима у Чешкој 2014. године.

 

Коментара: 0


# Милица Станковић Шуматовац хор фестивал Шуматовац хор певање Милена Ињац Марија Станковић диригент Живорад Милосављевић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима