Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Srebrni hor Šumatovac na festivalu u Herceg Novom

rss

06.10.2016. Radio Herceg Novi

Mešoviti hor "Šumatovac" iz Aleksinca nastupio je na 2 Međunarodnom festivalu horova u Herceg Novom i dostojno reprezentovao tradiciju horskog pevanja u našem kraju.

Srebrni hor Šumatovac na festivalu u Herceg Novom

Završen je 2. “MEĐUNARODNI FESTIVAL HOROVA HERCEG NOVI”, koji je bio dodatna potvrda velikog poštovanja ove vrste umjetnosti. Učesnici bogatog programa protekle kulturne manifestacije, upriličili su jedinstvenu atmosferu, koja je ostavila izuzetan utisak na sve prisutne i nastavila da podstiče razvoj horskog pjevanja kako na lokalnom i nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.

Revijalnim nastupom horova „Musica viva“ iz Sombora, „Sveti kralj Stefan Dečanski“ iz Knjaževca i „Veter“ i „Krog“ iz Ljubljane završen je trodnevni Međunarodni horski festival u Herceg Novom koji je okupio 13 horova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Horovi iz regiona takmičili su se za nagradu “Laureat” i 500 eura.

Festival je otvorila počasna gošća, docent Fakulteta muzičkih umjetnosti u Beogradu, dirigentkinja hora Collegium musicum, Dragana Jovanović.

Talenat i umijeće šest omladinskih i sedam horova odraslih ocjenjivao struči žiri u kome su bile pored počasne gošće dirigentkinje Dragane Jovanović, i dirigentkinja Jasenka Ostojić Radiković, profesor odsjeka za dirigovanje, harfu i udaraljke na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Sebastijan Vrhovnik, dirigent Akademskog pevackog zbora iz Ljubljane, gostujući dirigent Komornog zbora RTV Slovenija, zbora Mariborske opere, Ženske vokalne skupine Čarnice i Slovenskog komornog zbora, i gost iz Italije, dirigent i profesor Giorgio Guiott iz Torina. Oni su sinoć proglasili najbolje.

U kategoriji horova odraslih laureat (92, 04 bodova) festivala je Djevojački hor Veter, dirigentkinja Tereza Podlogar.

Po broju osvojenih bodova u kategoriji horova odraslih slijede: Komorni zbor „Krog“ iz Ljubljane, Mješoviti hor „Šumatovac“ iz Aleksinca, kamerni hor „Sveti kralj Stefan Dečanski“ iz Knjaževca i Mješoviti hor „Gortinija“ iz Đevđelije, koji su osvojili srebro, pa Mješoviti hor KUD-a “Fadil Dogdibegović – Dikan“ iz Kaknja i Ruski hor „Zima“ iz Bara, kojima su pripale bronze. U konkurenciji dječjih i omladinskih horova, pobjednik je Djevojački hor „Veter“ iz Ljubljane, zlato je pripalo i Djevojačkom horu Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“ iz Rijeke, srebro Ženskom crkvenom horu „Sveti Kiril i Metodij“ iz Velesa, a bronza Djevojačkom horu „Vile“ iz Kule, dok je u A1 kategoriji bronzom nagrađen Dječji hor „Leptirići“ iz Kule.

I ove godine učesnici, pa i publika, potvrdili su ljubav prema horskom pjevanju, a organizatori u hercegnovskoj Muzičkoj školi želju da obezbjede dobru budućnost manifestaciji koja prema riječima direktorke ove ustanove Nade Karadžić, treba da podstiče razvoj horskog pjevanja ne samo u Herceg Novom ,već i u Crnoj Gori i regionu.

Organizatori festivala bili su NVO Fortuna, Muzička škola, uz podršku TO Herceg Novi i crkve Sv. Jeronima, koja je ustupila portu za takmičarski i revijalni dio festivala.

Komentara: 0


# hor festival Šumatovac hor Ana Jovanović muzička škola Herceg Novi
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima