Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dragana Đorđević - kada klavir zvuči kao orkestar

rss

09.03.2015.

Dragana Đorđević, profesor na Katedri za kamernu muziku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, sve više je poznatija po svojim nastupima, kako solo, tako i u klavirskom ansamblu "D-Art"

Dragana Đorđević - kada klavir zvuči kao orkestar

Na klavirskom odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je 1995. god. u klasi prof. Mirjane Vukdragović i specijalizirala kamernu muziku 2001. god. u klasi prof. Olivere Đurđević najvišim ocenama. Magistrirala je korepeticiju u klasi prof. Todora Svetieva na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju.

Kao solista, član raznih kamernih ansambala i korepetitor, pored velikog broja koncerata ostvarenih širom Srbije, nastupala je i na gotovo svim prostorima nekadašnje Jugoslavije, kao i u Francuskoj (Tur, Tulon), Belgiji (Brisel), Italiji (Rim, Rimini, Teramo, Turi, Montesilvano), Engleskoj (London, Lids), Austriji (Beč), Nemačkoj (Študgart), Češkoj (Prag), Slovačkoj (Bratislava) i Grčkoj (Delfi, Kardica, Levadija, Katerini, ­Muzaki, Arahova).

Svojim celovečernjim koncertima predstavila se na mnogim značajnim festivalima u zemlji i inostranstvu: NIMUS, IHS (Niš), Podijum mladih (Novi Sad), Mokranjčevi dani (Negotin), OKTOH (Kragujevac), VOICE’S (Nikšić-Crna Gora), Skopsko leto (Skoplje-Makedonija), Blue Moon Festival (Kardica-Grčka) i dr.

Učesnik je projekta „Nacionalna koncertna sezona 2008“, organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i Predsednika Srbije.

Ostvarila je snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš, kao i za CD izdanja Revije klasične muzike „Muzika klasika“.

Posvećujući posebno mesto izvođenju dela savremenih autora, ostvarila je blisku profesionalnu saradnju sa mnogim domaćim i inostranim kompozitorima: Dejan Despić, Kostantin Babić, Dimitrije Buzarovski i dr. Inspirišući ih svojim interpretacijama, neki od njih posvećuju svoje kompozicije ansamblima sa kojima nastupa, te tako izvodi veoma uspešne svetske premijere: K. Babić „Prolog, Predlog i Epilog“ - „Svita A. D. A“ (Italija, 2008), B. Stanković „Moj život nije ovaj strmi sat“ (NIMUS 2009) i D. Bužarovski „Cabaret Op.62a“ i „Fantazija za violončelo i klavir Op. 55a“ (Skopsko Leto, 2012)

Koncertna aktivnost Dragane Đorđević propraćena je kritikama i prikazima mnogih novinskih medija: Muzika klasika, Politika, Večernje novosti, Književne novine, Dnevnik, Nova Makedonija, Pobjeda, Narodne novine i dr:

„.. . Muzički temelj predstavlja klavir koji pod prstima Dragane Đorđević zvuči moćno kao orkestar, ali kada to kompozicija zahteva, nežno i delikatno. Njena prava izvođačka snaga dolazi do izražaja naročito kada nastupa kao solista. . . “ (K. Babić, Beograd 27.05.2007. god. )

„.. . Tokom koncerta posebno se istakla pijanistkinja Dragana Đorđević, koja je u svim segmentima klavirske saradnje i kamernog muziciranja pokazala izuzetni profesionalizam. “ (J. Bogojević, Pobjeda, 23.09.2008. god. )

Dragana Đorđević radi kao profesor na Katedri za kamernu muziku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu.

 

Ansaml pijanista "D-Art" osnovan je na inicijativu mr Dragane Đorđević, sa željom da istražuje i publici približi muzičku literaturu, kako originalno pisanu, tako i aranžiranu za klavir četvororučno i 2 klavira u 4 i 8 ruku, vrlo brzo osvaja simpatije domaće publike. Ideju podržavaju i pridružuju joj se u realizaciji pijanistkinje Fakulteta umetnosti u Nišu: mr Ana Aćimović, mr Bisera Veljković i mr Jelena Deljanin Aleksić.

Svoju promociju ansambl doživljava na najprestižnijem Niškom muzičkom festivalu NIMUS 2011, izvodeći Listove Simfonijske Poeme na sam dan dvestote godišnjice rođenja ovog velikog kompozitora.

Šireći polje svog ineresovanja i na muzičku literaturu pisanu za veće ansambe, članice ovog kvarteta postaju učesnice značajnih, i pre svega, velikih projekata: Otvaranja 23. Inernacionalnih Horskih Svečanosti u Nišu i NIMUS-a 2012, izvođenjem „Svadbe“ Igora Stravinskog.

Njihovo izvođenje Grand Galopa F. Lista, u aranžmanu za 2 klavira, izdato je na CD-u Revije klasične muzike „Muzika Klasika“.

video...

Komentara: 1


# muzika Beograd Crna Gora Novi Sad Dragana Đorđević klavir Fakultet umetnosti D-Art Bisera Veljković Večernje novosti
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-1)

  E.Sati 24.03.2015.
  Odavno nismo imali prilike da uzivamo u muzici ,kao i muzickom umecu
  dveju pijanistkinja,kao te veceri.Atmosfera je bila fascinantna i
  uspela je da ocara sve prisutne u onom malom prostoru Doma kulture.
  Bravo za organizatore,i veliko bravo za klavirski duo"D-art",kao i mladog Andriju Djordjevica na gitari.Porodica Djordjevic ima svetlu muzicku buucnost,kao i muzicka scena Srbije.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima