Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Veliki uspeh Alekse na međunarodnom takmičenju mladih pijanista

rss

16.04.2018.

Aleksa Stanković, učenik trećeg razreda OMŠ “Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, u klasi prof. Sanje Pavlović, osvojio je prvu nagradu na 15. međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu.

Veliki uspeh Alekse na međunarodnom takmičenju mladih pijanista

Aleksa se takmičio u A kategoriji i osvojio 99.40 od maksimalnih 100 poena.

Inače, takmičenje je održano od 10. do 15. aprila, u 12 kategorija, a pored takmičara iz Srbije, učestvovali su i takmičari iz Bugarske, Makedonije, Španije, Italije, Nemačke, a žiri su činili eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva, pa je utoliko ova nagrada značajna, jer je osvojena u zaista jakoj konkurenciji.

Vrednom i nadasve nadarenom aleksinačkom učeniku, ovo je još jedno u nizu priznanja.

Aleksa je pre samo dva meseca osvojio visoku prvu nagradu i na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu, gde je takođe imao zapažen nastup i sve same pohvale kako od svih prisutnih tako i od članova komisije.

Međunarodno takmičenje mladih pijanista svoje početke vezuje za Takmičenje mladih pijanista Jugoslavije, koje su osnovali profesori klavirskog odseka Muzičke skole Niš, pod tadašnjim imenom škole “Dr Vojislav Vučković”. Godine 1992. održano je prvo Takmičenje, četiri godine kasnije postaje bijenalno, a od 2004. god. poprima međunarodni karakter.

Do sada je na ovoj manifestaciji učešće uzelo preko 10000 domaćih i stranih mladih pijanista, učenika i studenata muzičkih škola, fakulteta i konzervatorijuma iz zemlje i inostranstva (Italija, Nemačka, Rusija, Grčka, SAD, Korea, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, i dr.)

Predstavnici žirija, koji su svojim profesionalnim učešćem obeležili dosadašnja takmičenja u Nišu, su eminentni pedagozi, profesori srednjeg i visokog obrazovanja u zemlji (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Negotin, Priština), i u inostranstvu (Crna Gora, Bosna I Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Izrael, SAD, Singapur).


# muzika škole Crna Gora Novi Sad klavir Vladimir Đorđević OMŠ Bosna i Hercegovina Sremska Mitrovica Republika Srpska Sanja Pavlović Aleksa Stanković Velika Britanija
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima